Podcast #știința360. Dr. Marius Geantă, despre monitorizarea video de înaltă rezoluție a virusurilor înainte de infectarea celulelor

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 15 noiembrie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

  • Laboratorul miniatural care ar putea asigura accesul echitabil la testarea pentru boli infecțioase

„Ideea de a dezvolta noi modalități de diagnostic pentru COVID-19 a apărut foarte timpuriu în pandemie, în contextul în care s-a remarcat foarte repede că tehnologia PCR este o tehnologie veche de jumătate de secol, chiar dacă în România a fost vândută ca o mare inovație. Văd această știre în același registru în care am văzut și știrea legată de aprobarea noului vaccin, pentru că ne arată un efort care continuă dincolo de faptul că pandemia, la nivelul societății, nu mai este o temă. În continuare sunt oameni care suferă, însă ideea aceasta de a avea o modalitate de diagnostic rapid și care să se poată face acolo unde este omul, acasă, la serviciu, de a pune acest diagnostic mult mai repede, este extrem de valoroasă, iar noi vom beneficia de acest tip de abordări diagnostice și pentru COVID-19, dar și pentru alte boli infecțioase.

abonare

Ideea de a face aceste dispozitive cât mai mici, în miniatură, reprezintă un deziderat pentru că în acest fel un astfel de dispozitiv, la un moment dat, s-ar putea afla în casele fiecăruia dintre noi și să ne ajute la nevoie să diagnosticăm acasă anumite tipuri de infecții. Acești roboți mobili, feroboți, reprezintă baza tehnologică pentru această modalitate de diagnostic. Reprezintă evident o tehnologie cu totul nouă care probabil că trebuie să fie validată în continuare. Iată că lucrurile se mișcă, iar în spatele unor inovații de acest tip stau colaborarea și finanțarea pe care foarte multe guverne din întreaga lume au acordat-o la începutul și pe parcursul pandemiei.”

  • PREMIERĂ. Monitorizare video de înaltă rezoluție a virusurilor înainte de a infecta celulele

„Acesta este un sistem foarte interesant, în știre este asemănat cu un sistem GPS care îți arată nu unde te aflii, dar și ce este în jurul tău. Asta se întâmplă și aici. Unul din aceste sisteme video este fixat pe celulă, celălalt redă imaginea de ansamblu al mediului în care se mișcă. Ceea ce lipsea până acum era în mod evident capacitatea de a pune în evidență, vizual vorbind, această interacțiune dintre virusuri și celulele gazdă. Prin experimente de laborator, modalitatea concretă prin care virusul pătrundea în celulă ajungea să fie descifrată până la urmă.

Un astfel de sistem cred că are potențialul să ne aducă mult mai multe informații de o calitate mult mai bună și, la un moment dat, ar putea să se transforme sau să conțină inclusiv elemente care să asigure, de exemplu, livrarea unor medicamente sau a unor molecule care să blocheze pătrunderea în celulă a virusului. Vorbim despre încă un tip de inovație, încă o descoperire care, sunt absolut convins, ar fi întârziat mult mai mult dacă nu aveam sau nu trebuia să investim atât de mult în a rezolva pandemia.”

Alte știri discutate în emisiune:

  • Comisia Europeană autorizează VidPrevtyn Beta, ca doză de rapel la adulții vaccinați deja pentru COVID-19
  • Vaccinarea antigripală anuală reduce riscul de accident vascular cerebral
  • ADN-ul viral din genomurile umane, care provine din infecții antice, protejează celulele umane împotriva anumitor virusuri actuale

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: