Podcast #știința360. Dr. Marius Geantă, despre consensul multinațional Delphi pentru combaterea pandemiei COVID-19

  • Podcast



În cadrul ediției de pe 8 noiembrie 2022 a emisiunii #știința360 de pe Radio România Cultural, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a comentat topul săptămânal Esențial Covid-19 de pe Raportuldegardă.ro.

 

Iată care sunt știrile săptămânii comentate în acest podcast:

abonare
  • Consens multinațional, formulat de experți din 112 state, pentru combaterea COVID-19 ca amenințare de sănătate publică

„Acest consens este extrem de important în primul rând pentru că privește problema pandemiei și problema acțiunii pe viitor în privința acestei pandemii, dar și în privința altor pandemii. Privește aceste lucruri prin prisma elementelor care țin de societate, de încredere, de comunicare, de fenomenul fake-news, dezinformare, modul în care se formează și propagă opiniile și se formează comportamentul fiecăruia dintre noi – comportament în relație cu vaccinarea în primul rând, dar și în relație cu alte acțiuni de sănătate publică importante pentru pandemie.

Dintr-un alt punct de vedere, este interesant deoarece vorbim aici despre sute de experți, probabil mii de experți și sute de organizații care au fost consultate într-un amplu proces folosind metoda Delphi. Această dimensiune de ordinul sutelor de organizații care au generat ipoteze și au validat ulterior recomandările și ele de ordinul zecilor, este pentru mine un motiv de bucurie că sunt totuși în continuare oameni interesați să afle ce anume s-a întâmplat în timpul pandemiei. Într-adevăr, un lucru important pentru România pe care trebuie să-l accentuăm, profesorul Hâncean este parte din acest proiect de cercetare, este unul din experții consultați, la fel și grupul pe care îl conduce, ceea ce ne arată că și România a fost luată în calcul prin acest nucleu academic.”

  • Inflamaţia tiroidiană poate să persiste un an după infecţia cu SARS-CoV-2 și Multiple asocieri între COVID-19 şi patologii cauzate de alterarea microbiomului intestinal

„Cele două știri au în comun un lucru despre care, de asemenea, am vorbit de multe ori – inflamația asociată infecției cu COVID-19, care într-o situație (în primul studiu) determină o afectare tiroidiană extrem de relevantă din punct de vedere clinic. Tiroida este o glandă cheie, implicată în funcționarea normală a organismului, iar o afectare a funcției tiroidiene este în măsură să ne dea niște indicii și care ar fi mecanismele implicate în apariția formelor grave de COVID-19. Vorbim despre un studiu care a implicat peste 180 de pacienți cu forme grave la care s-a identificat această disfuncție tiroidiană.

În legătură cu a doua informație, de fapt inflamația stă la baza creșterii permeabilității la nivelul intestinului uman, în cazul formelor severe și ceea ce se întâmplă este o trecere a unor bacterii din intestin în sânge, iar în această situație această infecție cu germeni este de fapt cea care ar putea fi incriminată în agravarea/determinarea formelor grave de COVID-19.”

  • Vaccinul bivalent împotriva COVID-19, eficacitate crescută asupra variantelor BA.2.75.2 şi BQ.1.1

„Acest vaccin este autorizat de câteva luni în Uniunea Europeană. Știam din aceste studii că oferă protecție atât față de varianta de origine a virusului, cât și de BA5. Acum știm că oferă o protecție crescută și față de aceste două variante care în acest moment, de fapt, determină cel mai mare număr de infectări în mai multe țări sau în acele țări care reușesc să le pună în evidență prin secvențiere.

Mi-ar plăcea să dau o informație precisă și despre România, dar m-aș hazarda să fac asta, pentru că în momentul în care avem în medie două secvențieri pe zi în România, nu cred că putem să vorbim despre o relevanță a datelor. Ca și până acum în pandemie, dacă ne uităm la trendurile din alte țări, ne putem aștepta să întâlnim aceeași realitate epidemiologică, adică una din cele două variante să fie și la noi foarte prezentă, de unde și importanța vaccinării cu această versiune actualizată.”

Emisiunea poate fi ascultată și pe canalul de YouTube Raportuldegardă.ro:

Citește și: