STUDIU. Bărbații care utilizează steroizi anabolizanți au risc de fibrilație atrială și complicații cardiovasculare

  • CardiologieConform unui studiu recent, publicat în Journal of Physiology, de către o echipă multidisciplinară de la Universitatea din Birmingham și un centru din Germania, bărbații care își administrează steroizi androgenici anabolizanți (AAS), precum testosteronul, au risc adițional de a dezvolta fibrilație atrială. Riscul este cu precădere mai pronunțat la persoanele cu susceptibilitate genetică de complicații cardiovasculare.

AAS sunt folosiți tot mai des de bărbații tineri pentru creșterea masei musculare. Se estimează că peste 6% din populația globală masculină folosește vs. sub 2% în populația feminină. Utilizarea este crescută în Europa, America de Nord, Australia și Noua Zeelandă, Brazilia, Orientul Mijlociu, dar scăzută în Asia și Africa.

abonare

Studiul subliniază riscurile asociate cu abuzul de AAS, în special în rândul tinerilor bărbați, fiind legată de apariția timpurie și mai severă a unor afecțiuni cardiace precum fibrilația atrială, cât și a unora mai rare, precum cardiomiopatia aritmogenă ventriculară dreaptă (ARVC).

Analiza se bazează pe, pe de-o parte, pe o serie de observații din înregistrările clinice de la aproximativ 146 de persoane cu ARVC, determinând că bărbații sunt mai predispuși la această cardiomiopatie, iar pe de altă parte, pe observații pe animale de laborator.

ARVC este adesea asociată cu defecte ale genelor desmozomale, cum ar fi expresia redusă a plakoglobinei. Cercetarea a aprofundat efectele AAS asupra inimii prin studierea șoarecilor masculi cu predispoziție genetică pentru ARVC cauzată de deficiența de plakoglobină. Când acești șoareci au fost expuși la steroidul 5α-dihidrotestosteron (DHT), a fost observată o creștere notabilă a expresiei genelor asociate cu hipertrofia inimii, fibroza și inflamația.

Bărbat care își injectează steroizi
Image by vectorjuice on Freepik

În esență, constatările sugerează că AAS, în special atunci când sunt combinate cu vulnerabilități genetice precum deficiența de plakoglobină, pot duce la remodelare electrică atrială la tinerii bărbați, crescând riscul de aritmii.

„Studiul nostru poate contribui semnificativ la înțelegerea impactului asupra sănătății inimii la tinerii care folosesc în mod greșit steroizi anabolizanți pentru a crește masa musculară. Rapoartele recente au arătat că bărbații tineri, în special, sunt vizați pe rețelele sociale, cum ar fi TikTok, fiindu-le vândute produse cu testosteron, dar această utilizare prezintă un risc de care mulți nu sunt conștienți”, a declarat autoarea principală, Dr Laura Sommerfeld, pentru publicația ScienceDaily.

Citește și: