STUDIU. Două noi aplicații care pot identifica fibrilația atrială cu o acuratețe de 96%

  • Medicina digitală



Monitorizarea continuă a ritmului cardiac și screeningul pentru fibrilația atrială sunt pe punctul de a deveni două procese pe care le va putea întreprinde orice persoană care folosește un telefon mobil și un ceas inteligent. Rezultatele provenite din două studii, WATCH AF și DETECT AF PRO, indică o acuratețe de aproximativ 96% când vine vorba de identificarea fibrilației atriale cu ajutorul smartphone-ului sau smartwatch-ului.

WATCH AF și DETECT AF PRO sunt două trialuri internaționale, prospective, realizate dublu-orb, separate dar care urmăresc același scop: determinarea acurateței cu care două aplicații dezvoltate de către compania germană Preventicus pot detecta dereglările de ritm cardiac, respectiv fibrilația atrială, analizând date obținute cu ajutorul unui smartwatch.

abonare

Rezultatele acestora au fost prezentate în cadrul conferinței anuale susținută de către European Heart Rhythm Association, în Barcelona, de către Jens Eckstein.

Sursă imagine: preventicus.com

WATCH AF a inclus un număr de 636 de persoane și a urmărit determinarea ritmului cardiac folosindu-se de ceasul inteligent Samsung Gear Fit II. Datele obținute au fost transferate către aplicația „Preventicus Nightwatch”, aplicație care poate analiza în mod continuu, 24/7, datele pletismografice preluate de către ceasul inteligent. După obținerea acestor informații, aplicația documentează incidența dereglărilor de ritm cardiac, cu o durată mai mare de 1 minut.

Ceea ce a rezultat în urma studiului WATCH AF este o acuratețe a aplicației „Preventicus Nightwatch” de 95,7%, cu o valoare predictivă pozitivă de 97,8% comparativ cu metodele standard de diagnostic ECG. Drept urmare, aplicația va fi lansată în Europa drept device medical certificat.

Algoritmul dezvoltat de compania Preventicus analizează fiecare bătaie a inimii înregistrată și o clasifică drept regulată sau neregulată. Raportul care rezultă în urma acestei clasificări permite profesioniștilor medicali să înțeleagă fiecare neregularitate a evenimentelor cardiovasculare înregistrate.

Același algoritm folosit în „Preventicus Nightwatch” a fost implementat și în cea de-a doua aplicație a companiei germane, mai exact în „Preventicus Heartbeats”. Aceasta din urmă a fost urmărită prin studiul DETECT AF PRO, care a înglobat 672 de persoane și a condus la obținerea unei precizii de 96,5%, cu o valoare pozitivă de predicție de 99,3%, comparativ cu diagnosticul bazat pe ECG.

Comparativ cu aplicația care folosea smartwatch-ul pentru obținerea datelor, Preventicus Heartbeats se folosește de camera telefonului mobil pentru prelevarea informațiilor.

Sursă imagine: gruenderszene.de

Tot în scopul obținerii unor performanțe medicale ale ceasurilor inteligente, este derulat și studiul Apple Heart Study, de către compania Apple. Acesta urmărește posibilitatea ca Apple Watch să determine corect și precis fibrilația atrială, iar ceasul să devină un device medical certificat. Mai multe detalii despre acest studiu se găsesc accesând următorul articol.

Fibrilația atrială reprezintă cea mai frecventă anomalie de ritm cardiac. De cele mai multe ori aceasta poate fi asimptomatică, pacientul neștiind că prezintă tulburări de ritm. Mai mult decât atât, statisticile arată că mai bine de 15% din numărul total de accidente vasculare cerebrale apar pe fondul fibrilației atriale. Date statistice suplimentare pot fi găsite în acest articol.

Citește și: