STUDIU. Fiecare țigară fumată reduce speranța de viață cu aproximativ 20 de minute

  • Health literacy



Fumatul reprezintă una dintre cele mai mari cauze de deces prematur și boli cronice, iar fiecare țigară fumată reduce speranța de viață cu aproximativ 20 de minute: 17 minute pentru bărbați și 22 pentru femei, conform unui studiu publicat de cercetători de la University College London în jurnalul Addiction. Aceste estimări se bazează pe date recente din studiile British Doctors Study și Million Women Study, care au analizat în detaliu rata mortalității asociată fumatului. Aceste studii au oferit o perspectivă mai precisă decât cercetările anterioare, precum cel publicat în BMJ în 2000. De asemenea, noile date includ ajustări pentru factori importanți, cum ar fi poziția socioeconomică a participanților și schimbările survenite în compoziția chimică a țigărilor de-a lungul timpului.

Efectele adverse cauzate de fumat sunt cumulative, iar beneficiile renunțării la acest obicei pot fi măsurate chiar și pe perioade scurte de timp. Studiul arată că evitarea fumatului pentru o săptămână poate salva o zi de viață, iar renunțarea timp de un an poate preveni pierderea a aproximativ 50 de zile. Mai mult, renunțarea la fumat  înainte de 40 de ani, reduce cu până la 90% riscul de deces. Totuși, cercetătorii subliniază că efectele nocive nu sunt uniforme, fiind influențate de factori precum numărul de țigări fumate zilnic, cât de profund fumul este inhalat de fumători și compoziția chimică a țigărilor.

abonare

Consumul mediu de țigări pe zi a scăzut în ultimele decenii – de la 16 la 11 țigări pentru bărbați și de la 13 la 9 țigări pentru femei – însă acest lucru nu a redus proporțional riscurile, deoarece mulți fumători compensează prin inhalarea mai profundă a fumului, ținerea acestuia mai mult timp în plămâni sau tragerea unui număr mai mare de pufuri dintr-o singură țigară, comportamente care cresc expunerea la toxine precum gudronul și monoxidul de carbon. Analizele bazate pe nivelul de cotinină, un marker al expunerii la nicotină și gudron, arată doar o reducere foarte mică a toxicității totale per țigară. Deși raportul dintre gudron și nicotină a scăzut în timp, cele mai multe efecte adverse asupra sănătății sunt încă atribuite expunerii la gudron și alți compuși toxici din fum. Cercetătorii subliniază că doar renunțarea completă la fumat, și nu simpla reducere a consumului, poate aduce beneficii considerabile pentru sănătate.

Factori de risc pentru cancer
Sursa foto – Freepik

Fumatul are un impact profund asupra sănătății, în principal prin accelerarea dezvoltării bolilor cronice. De exemplu, un fumător de 60 de ani poate prezenta o stare de sănătate echivalentă cu cea a unui nefumător de 70 de ani, ceea ce evidențiază efectele cumulative ale fumatului asupra organismului. Studiul atrage atenția asupra necesității unor politici eficiente de sănătate publică, care să promoveze renunțarea la fumat prin programe de educație, sprijin comportamental și acces facil la tratamente de renunțare. Indiferent de vârstă, renunțarea la fumat rămâne una dintre cele mai valoroase decizii pentru prelungirea duratei de viață și îmbunătățirea semnificativă a calității acesteia.

Citește și: