Fitbit Heart Study: telediagnosticarea fibrilației atriale – senzori, brățară sau ceas inteligent, consultații virtuale. Va include 250.000 de persoane

  • Medicina digitală



Compania Fitbit a anunțat recent lansarea unui nou proiect de cercetare în diagnosticul fibrilației atriale (FiA). 250.000 de persoane care dețin fitness-trackers și smartwatch-uri vor fi înrolate în studiu. Fitbit este o companie care comercializează tehnologie wearable – dispozitive de urmărire a parametrilor vitali și activității fizice, cu scopul îmbunătățirii stării de sănătate a utilizatorului.

Fitbit Ionic

Studiul Fitbit Heart (Studiul Inimii Fitbit) va monitoriza continuu ritmul cardiac al purtătorilor utilizând senzorii de fotopletismografie (FPG) ai dispozitivelor. Un algoritm va interpreta citirile efectuate de dispozitive și va semnala potențialele nereguli. Dacă va fi cazul, persoana va beneficia de o consultație gratuită cu un medic, la distanță (telemedicină), iar mai departe, dacă medicul decide, un plasture EKG este livrat prin poștă pentru a confirma neregulile detectate.

abonare

„Principalele obiective sunt să vedem cât de bine funcționează acest model de asistență medicală – monitorizare pasivă, vizite virtuale, în comparație cu un test de diagnostic clinic – pentru depistarea fibrilației atriale. Suntem foarte încântați de acest studiu. Simțim că dispozitivele noastre sunt foarte potrivite pentru detectarea FiA, deoarece fiind o boală care vine și pleacă, este important să avem o durată de viață lungă a bateriei, iar oamenii nu trebuie să își scoată brățara noaptea”, a declarat Tony Faranesh, pentru MobiHealthNews, cercetător în cadrul Fitbit.

Studiul recrutează în mod curent adulți americani cu vârsta de peste 22 de ani, care dețin oricare dintre dispozitivele Fitbit care acceptă urmărirea ritmului cardiac, dispozitivele Ionic, Inspire HR, Charge 3 și Charge 4, precum și Versa (pachetul de familie). Datele colectate vor fi împărtășite doar cu partenerii de studiu. Dacă un utilizator a înregistrat o potențială aritmie cu până la 30 de zile înainte de înrolarea în studiu, acesta va fi notificat despre aceasta.

„Până de curând, instrumentele pentru detectarea FiA aveau o serie de limitări și erau accesibile doar dacă vizitați un medic. Speranța mea este că avansul cercetării privind tehnologia inovatoare și accesibilă, precum dispozitivele Fitbit, va aduce mai multe instrumente care ajută la îmbunătățirea rezultatelor asupra sănătății și la reducerea impactului FiA la scară largă”, a spus Prof. Steven Lubitz, investigator principal al Fitbit Heart Study, cardiolog la Spitalul General din Massachusetts și profesor la Harvard Medical School.

Smartwatch de la Fitbit

Utilitatea dispozitivelor wearable în detectarea FiA

Purtarea unei brățări Fitbit are potențialul de a detecta FiA deoarece urmărirea ritmului cardiac se face 24/7. Dispozitivele sunt alimentate de la baterii care rezistă în timp, ceea ce permite utilizatorilor să poarte dispozitivul pentru mai multe zile succesiv și să îl dea jos pentru încărcare mai rar. Aceasta permite evaluarea ritmului cardiac pe termen lung, inclusiv atunci când utilizatorii dorm. Modul optim de a identifica ritmul neregulat prin intermediul tehnologiei de urmărire a ritmului cardiac este de a înregistra parametrii vitali atunci când corpul este în repaus. Evaluarea în timpul somnului este astfel ideală pentru detectarea anomaliilor.

Fitbit mizează pe numărul mare de participanți și din motive de reglementare, având nevoie de un eșantion semnificativ de utilizatori pentru a-și atesta programul utilizat pentru prelucrarea datelor colectate de dispozitive. Cu cât populația este mai mare, cu atât datele colectate sunt mai concludente. De asemenea, este importantă reducerea rezultatelor fals pozitive.

fibrilația atrială ritm cardiac rapid neregulat

Fibrilația atrială afectează aproape 33,5 milioane de persoane la nivel mondial, iar pacienții cu FiA prezintă un risc de cinci ori mai mare de accident vascular cerebral. De asemenea, FiA este dificil de detectat, deoarece episoadele pot fi sporadice și asimptomatice, iar unele studii sugerează că 25% din persoanele care au un AVC legat de FiA, află că au FiA după ce a avut loc AVC-ul.

Când, cum și în ce scop medical trebuie folosite ceasurile și brățările inteligente?

Tehnologiile digitale ușor de purtat pentru monitorizarea sănătății, care includ dispozitive și aplicații de înregistrare a activității fizice sau de realitate virtuală, ceasuri și ochelari inteligenți reprezintă un nou trend.

În ianuarie 2020, Asociatia Consumatorilor de Tehnologie (Consumer Technology Association) și Societatea Heart Rhythm (HRS) au creat și lansat un ghid de sănătate digitală, singurul de acest fel lansat până acum, care recomandă cele mai bune practici pentru utilizarea wearables în gestionarea sănătății personale, inclusiv detectarea și monitorizarea biometriei cardiovasculare.

Informații text privind tehnologiile wearable
5 sfaturi oferite în Guidance for Wearable Health Solutions pentru consumatori

Wearables (cunoscute și ca fashion technology / tech togs / fashion electronics) sunt tehnologii digitale inteligente, ușor de purtat, care se integrează perfect în ținuta de zi cu zi și monitorizează diferiți parametri de sănătate.

Citește și: