STUDIU. Insuficiența cardiacă, de două ori mai frecventă decât accidentul vascular cerebral la persoanele cu fibrilație atrială

  • Cardiologie



Două din cinci persoane diagnosticate cu fibrilație atrială (FiA) dezvoltă insuficiență cardiacă (IC) și una din cinci dezvoltă accident vascular cerebral (AVC).

Aceste date au rezultat dintr-un studiu amplu realizat la Universitatea Aalborg, care a monitorizat 3,5 milioane de cetățeni danezi cu vârsta de 45 de ani și peste. Studiul, publicat în The BMJ, a evidențiat nu doar creșterea incidenței FiA în populație, ci și impactul complicațiilor care apar după diagnosticare. Riscul de a dezvolta insuficiență cardiacă de-a lungul vieții a fost de 41%, dublul riscului de AVC și de 4 ori mai mare decât riscul de infarct miocardic (IMA).

abonare

Rezultatele subliniază povara semnificativă a IC în rândul persoanelor cu FiA, sugerând nevoia de strategii de prevenție și intervenții terapeutice orientate nu doar pentru reducerea riscului de AVC, care a dominat tradițional practicile de management al FiA. Deși riscul de AVC a scăzut în ultimele decenii datorită introducerii anticoagulantelor orale, povara IC la persoanele cu FiA a rămas crescută.

Pentru studiu au fost evaluate datele din registrele naționale daneze din perioada 2000 până în 2022. Prima parte a analizei a inclus persoane cu vârste între 45 și 95 de ani (vârsta medie 48 de ani) care nu aveau fibrilație atrială la începutul studiului.

A doua parte a analizei s-a concentrat pe cei 362.721 de pacienți (vârsta medie 76 de ani; 46,4% femei) care au dezvoltat FiA în perioada studiului și nu aveau complicații la momentul diagnosticului; aceștia au fost urmăriți pentru IC, AVC sau IMA.

S-au obținut următoarele rezultate:

  • Pe parcursul întregii perioade de studiu, riscul pe durata vieții de a dezvolta FiA a fost de 27,7, cu riscuri mai mari observate la bărbați. De asemenea, riscul a fost mai mare la cei cu un nivel mai înalt de educație, venituri familiale mai mari, hipertensiune, cardiomiopatie, dislipidemie și boală cardiacă valvulară.
  • Riscul de FiA pe durata vieții a crescut de la 24,2% în 2000-2010 la 30,9% în 2011-2022. Aceste tendinte pot fi explicate prin speranța de viață crescută, supraviețuirea mai bună după un infarct miocardic și prevalența în creștere a factorilor de risc precum hipertensiunea, dislipidemia și diabetul.
  • Cea mai frecventă complicație a fost insuficiența cardiacă, cu un risc pe durata vieții de 41,2%; nu a fost observată o schimbare semnificativă de la prima la a doua jumătate a perioadei de studiu. Acest risc pe durata vieții a fost mai mare decât cel observat pentru orice tip de accident vascular cerebral (21%), accident vascular cerebral ischemic (13%) și infarct miocardic (12%).

Studiul este important pentru cuantificarea riscurilor pe termen lung după un diagnostic de fibrilație atrială. Managementul fibrilației atriale s-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii, pe baza studiilor clinice randomizate care arată că anticoagularea orală, și mai recent, ablația cu cateter, reduc riscul de accident vascular cerebral și deces. Ghidurile internaționale subliniază profilaxia accidentului vascular cerebral la pacienții cu fibrilație atrială. Conform noului studiu danez, riscul de insuficiență cardiacă pe durata vieții este mai mare decât riscul de accident vascular cerebral.

Într-un editorial care a însoțit studiul din BMJ, sunt explicate implicațiile semnificative ale studiului. Viitoarele ghiduri pentru FiA ar trebui  să se concentreze nu doar pe prevenirea accidentului vascular cerebral, ci și pe gestionarea și prevenirea insuficienței cardiace, adresând nevoile reale ale pacienților.

Se estimează că fibrilația atrială va afecta 17,9 milioane de persoane în Europa până în 2060, fiind o problemă de sănătate publică importantă. Evaluarea eficientă a riscului pentru fibrilația atrială și a complicațiilor sale este esențială pentru prevenția primară și secundară. Riscul pe durata vieții este o măsură care poate ajuta la promovarea schimbării stilului de viață și ar trebui să fie comunicat pacienților în mod curent. Pacienților li se spune adesea că principalul pericol după diagnosticarea cu fibrilație atrială este riscul crescut de AVC, dar fibrilația atrială este asociată și cu un risc crescut de alte complicații.

În Danemarca, peste 85% dintre pacienții cu FiA inițiază anticoagularea orală, iar persistența la un an și la doi ani este de asemenea peste 85%. În ciuda unei rate ridicate de tratament anticoagulant, s-a observat că riscul de AVC rămâne o problemă foarte importantă după FiA. Aceste date arată necesitatea tratamentelor pentru a reduce și mai mult riscul de AVC. În plus, noile rezultate subliniază nevoia de a acorda mai multă atenție prevenției secundare a IC după fibrilație atrială, atât prin terapii farmacologicice cât și prin modificarea factorilor de risc. Deoarece fibrilația atrială este o aritmie comună, o incidență mai mică a complicațiilor ar putea reduce costurile economice viitoare în sănătate.

Citește și