STUDIU. Pacienții cu infarct miocardic la care simptomele debutează lent apelează cu întârziere serviciul de ambulanță

  • Health literacy



Simptomele infarctului miocardic pot debuta treptat sau abrupt și ambele situații sunt o urgență medicală. Acesta este principalul mesaj al unui studiu publicat în European Journal of Cardiovascular Nursing, o publicație a Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Rezultatele demonstrează că pentru pacienții cu debut simptomatic treptat s-au scurs nu mai puțin de 8 ore de la debutul simptomelor până când au primit ajutor medical, comparativ cu doar 2,6 ore pentru cei ale căror simptome au apărut rapid. Ghidurile recomandă ca intervenția în cazul infarctului miocardic (IM) să se desfășoare în decursul a două ore pentru a obține rezultate bune; complicațiile amenințătoare de viață și decesul pot fi mai frecvente după primele două ore de la IM.

abonare
Apelarea serviciului de ambulanță
STUDIU. Pacienții cu infarct miocardic la care simptomele debutează lent apelează cu întârziere serviciul de ambulanță

Simptomele care cresc în intensitate lent încep cu un disconfort ușor care se agravează treptat, în timp ce debutul brusc este însoțit de dureri severe din start. În medie, decalajul de timp dintre apariția simptomelor și sosirea la spital a fost de patru ore. Simptomele au apărut brusc în cazul a 56% dintre pacienți și treptat la 44%. Atât femeile cât și bărbații au căutat mai rapid ajutor medical atunci când au avut dureri bruște.

„Ambele sunt o urgență medicală și necesită ajutor în cel mai scurt timp. Dar studiul nostru arată că simptomele treptate nu sunt luate în serios. Aproape jumătate dintre pacienți au avut un debut lent al simptomelor, deci nu este ceva neobișnuit. Simptomele sindromului coronarian acut nu sunt specifice, iar interpretarea este adesea dificilă pentru pacienți. Durerea în piept (angina pectorală), disconfortul toracic și presiunea toracică sunt semne de avertizare că o arteră poate fi blocată, iar pacienții ar trebui să apeleze imediat la serviciile medicale de urgență”, a declarat autorul studiului, Dr. Sahereh Mirzaei, de la Universitatea Illinois din Chicago, SUA.

Analiza a inclus 474 de pacienți, din patru regiuni ale Statelor Unite, care s-au prezentat la secția de urgență cu sindrom coronarian acut (infarct miocardic și angină instabilă). Caracteristicile simptomelor și timpul de la debutul simptomelor până la sosirea în secția de urgență au fost evaluate utilizând chestionarul ACS.

În cazul transportului cu ambulanța, interval de timp scurs a fost mai scurt între începutul durerii și sosirea la spital. Doar 45% dintre pacienți au apelat însă la o ambulanță, în timp ce mai mult de jumătate (52%) au folosit propriul lor transport, iar 3% au fost transferați dintr-un alt spital.

Dr. Mirzaei a concluzionat: „Durerea sau disconfortul toracic, fie severe și bruște sau ușoare și lente, nu trebuie ignorate. Simptomele pot include, de asemenea, dureri în gât și ale musculaturii gâtului, spate, stomac sau umeri și pot fi însoțite de greață, transpirație rece, slăbiciune, respirație sau frică. Apelați imediat o ambulanță; cu cât primești mai repede ajutor, cu atât prognosticul îți va fi mai bun”.

Citește și: