STUDIU. Proteinele din cordonul ombilical ar putea indica timpuriu problemele de creștere la făt

  • Medicina personalizată
  • PrevențieProteomul sângelui din cordonul ombilical, care cuprinde proteine derivate atât de la mamă, cât și de la făt, oferă informații importante despre starea fiziologică și patologică a fătului, inclusiv despre cum va evolua sănătatea acestuia. Într-un studiu realizat de o echipă de la Universitatea Hasselt din Belgia, publicat în JAMA Network Open, s-a demonstrat că șapte proteine din sângele cordonului ombilical sunt asociate cu greutatea la naștere și caracteristicile antropometrice ale copilului și ar putea fi inclusiv asociate cu diverse boli de-a lungul vieții.

Diverși factori, inclusiv sexul copilului, dieta maternă, fumatul în timpul sarcinii, complicațiile sarcinii (cum ar fi diabetul, preeclampsia sau hipertensiunea gestațională) și statutul socioeconomic, influențează greutatea la naștere. Abaterile de la greutatea tipică la naștere – fie prea mare (>4000g), fie prea mică (<2500g) sunt legate de probleme de sănătate pe termen scurt și lung, cum ar fi mortalitatea neonatală, hipertensiunea infantilă și diabetul de tip 1 și 2.

abonare
alaptat natural mama copil risc diabet zaharat
Alăptatul la sân scade riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat

Studiul a inclus 288 de nou-născuți din programul Environmental Influence on Early Aging. Copiii au fost recrutați de la Spitalul East-Limburg din Genk, Belgia, în perioada februarie 2010 și noiembrie 2017, și urmăriți până la vârstele de patru până la șase ani. Dintre cei 288 de copii incluși, 43,4% erau de sex masculin, iar vârsta medie gestațională a fost de 277,2 zile. La examenul de urmărire, vârsta medie a copiilor era de 4,6 ani. Analiza datelor a avut loc din februarie 2022 până în septembrie 2023. Scopul a fost identificarea proteinelor din sângele din cordonul ombilical asociate cu greutatea la naștere și raportul greutății la naștere și evaluarea asocierilor acestor proteine cu traiectoriile de creștere timpurie.

S-au măsurat nivelurile a 368 de proteine implicate în inflamație din sângele din cordonul ombilical și au analizat asocierile lor cu greutatea la naștere și indicatorii de creștere timpurie, cum ar fi creșterea rapidă la 12 luni, și greutatea, indicele de masă corporală (IMC), circumferința taliei și statutul de supraponderal la vârstele de patru până la șase ani.

S-au obținut asocieri semnificative între greutatea la naștere și șapte proteine specifice din sângele din cordonul ombilical. Două proteine au arătat asocieri pozitive cu greutatea la naștere și BWR, iar cinci proteine (CELSR2, EPHA4, SLITRK1, TCN1, UNC5D) au fost negativ asociate cu aceste măsuri.

Rezultatele arată faptul că factorii de stres care afectează proteomul sângelui din cordonul ombilical în timpul sarcinii ar putea avea asocieri de durată cu greutatea și măsurile antropometrice ale corpului. Înțelegerea acestor asocieri ar putea sta la baza a noi strategii pentru monitorizarea sarcinii, subliniind importanța sănătății materne și a factorilor de mediu în timpul sarcinii.

Citește și