STUDIU. Testarea nivelului de cortizol din firele de păr ar putea detecta femeile gravide la risc de complicații

  • Health literacy



Un simplu test al firelor de păr ar putea indica nivelul de stres al unei femei însărcinate și determina riscul de apariție a complicațiilor în timpul nașterii, conform unui studiu efectuat la Universitatea de Stat Washington (WSU), publicat în Psychoneuroendocrinology.

A fost analizat nivelul de cortizol (hormonul stresului) din mostrele de păr a 53 de femei aflate în trimestrul al treilea de sarcină. Dintre acestea, 13 cu niveluri crescute de cortizol au înregistrat ulterior complicații neașteptate la naștere, precum naștere prematură sau hemoragii.

abonare

Măsurarea nivelului de cortizol din firele de păr ar putea deveni un instrument predictiv important pentru complicațiile la naștere. Pe lângă faptul că este un test neinvaziv, metoda are avantajul de a nu depinde de influența altor factori din sânge sau fluctuațiile orare ale cortizolui.

fumat-sarcina-malformatii-congenitale-inima-fat

Cortizolul, un hormon steroid, există în organismul uman și în cel al multor altor animale pentru a regla răspunsul corpului la stres. Cu toate acestea, nivelurile ridicate prelungite de cortizol sunt asociate cu probleme majore de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul. Pe parcursul sarcinii, nivelurile de cortizol cresc natural de două până la patru ori, pentru a susține dezvoltarea fetală și a face față necesarului de energie ridicat. Cortizolul atinge un vârf de creștere în trimestrul al treilea, dar rezultatele acestui studiu au arătat niveluri chiar și mai ridicate de cortizol la femeile care au avut complicații neașteptate la naștere.

Nivelul de stres psihologic a fost evaluat cu ajutorul unui chestionar, iar nivelul de cortizol a fost măsurat în trimestrul al treilea de sarcină și după naștere. Femeile care au experimentat complicații neașteptate la naștere au prezentat concentrații crescute de cortizol în păr, indicând astfel nivelurile ridicate ale acestui hormon în organismul lor în cele trei luni anterioare recoltării mostrelor. De asemenea, aceste femei au raportat stres, anxietate și depresie, însă în medie, doar nivelurile crescute de cortizol în timpul sarcinii au prezentat o corelație semnificativă cu complicațiile la naștere.

La două luni după naștere, grupul care a experimentat complicații la naștere a continuat să prezinte niveluri ridicate de cortizol și a furnizat răspunsuri în chestionare care indicau persistența stresului, anxietății și depresiei. La șase luni, nivelurile de cortizol au rămas ridicate, dar au început să raporteze o scădere a stresului psihologic în chestionar, fapt remarcat de autorii studiului ca posibil semn de recuperare.

Conform declarației autorului principal pentru Inside Precision Medicine, biolog Erica Crespi, „nu existau alte semne sau indicii care să sugereze prezența unei boli sau altor factori care să complice sarcina pentru aceste femei. Acest lucru a confirmat ipotezele conform cărora nivelurile de stres, legate în mod specific de nivelurile de cortizol, ar putea avea o legătură cu rezultatele nefavorabile la naștere”.

Reducerea nivelului de stres în perioada nașterii ar putea contribui la îmbunătățirea rezultatelor pentru atât pentru nou-născuți, cât și pentru mame, susțin autorii. Ei subliniază că problemele și complicațiile la naștere sunt în creștere în Statele Unite.

Citește și: