Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Riscul de anxietate este redus de 10 minute pe zi de activitate fizică moderat-intensă

Sportul aduce beneficii cardiovasculare din primele 6 luni de antrenament regulat

Este bine cunoscut că exercițiul fizic aduce multiple beneficii, dar ceea ce nu se cunoaște adesea este cât de activ fizic trebuie să fii. Un nou studiu prezentat în cadrul EuroCMR 2019, congres al Societății Europene de Cardiologie, arată că nu trebuie să fii atlet de performanță pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate prin sport.

Activitatea fizică de tip moderat spre intens, practicată timp de minim 10 minute, de 5 ori pe săptămână, reduce riscul de tulburare anxioasa generalizată (GAD) la vârstnici, conform unor noi rezultate publicate în Psychiatry Research. Studiul derulat a inclus 7650 de adulți vârstnici. Principalele concluzii:

Datele analizate provin din studiul TILDA (The Irish Longitudinal Study on Ageing), care a inclus o cohortă prospectivă de adulți în vârstă de minim 50 de ani. Informațiile despre aceștia au fost colectate prin interviuri, chestionare și evaluări comprehensive ale stării de sănătate. Informațiile despre activitatea fizică au fost raportate în MET/minute/săptămână (MET, metabolic equivalent of task). Clasificarea utilizată a fost următoarea:

Tulburarea anxioasă generalizată are o prevalență ridicată în rândul vârstnicilor, se asociază cu scăderea calității vieții, afectare cognitivă, dizabilitate și costuri ridicate pentru îngrijiri medicale. Deoarece persoanele cu infecție SARS-CoV-2 au prezentat adesea în perioada de recuperare tulburări de tip anxios, este estimat că povara GAD în rândul populației vârstnice va crește. În acest context, este impusă orientarea către strategiile preventive adresate GAD. 

Citește și:

Exit mobile version