STUDIU. Screening-ul cancerului pulmonar prin tomografie computerizată crește semnificativ supraviețuirea pe termen lung

  • Oncologie



Cancerul pulmonar determină cele mai multe decese de cauză oncologică. Media supraviețuirii la 5 ani în acest tip de cancer este de aproximativ 18,6%, doar 16% din cancerele pulmonare fiind diagnosticate într-un stadiu precoce. Mai mult de jumătate din pacienții diagnosticați cu cancer decedează în primul an de la stabilirea diagnosticului, în ciuda faptului că primesc tratament țintit. Soluția optimă în lupta împotriva cancerului pulmonar rămâne diagnosticul precoce folosind tomografia computerizată cu doză mică, înainte de apariția simptomelor.

Într-un studiu publicat de cercetătorii de la Mount Sinai în Radiology Society of North America a fost demonstrată eficacitatea screening-ului CT pentru cancer pulmonar, cu rata supraviețuirii ajungând la 20 de ani, patologia fiind curabilă într-o proporție de 81% din cazuri. Aceste descoperiri sunt cele mai recente care demonstrează importanța screeningului pentru a detecta cancerele pulmonare într-un stadiu precoce, astfel încât să poată fi tratate complet. Din nefericire, în realitate, mai puțin de 6% din persoanele eligibile participă la programe de screening.

abonare

Rezultatele arată că după 20 de ani, timp în care pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar într-un stadiu incipient prin tomografia computerizată cu doză mică, au fost urmăriți periodic, prognosticul a fost semnificativ mai bun decât în cazul patologiei pulmonare oncologice descoperite tardiv. Pacienții la care s-a descoperit cancerul în stadiul I au putut beneficia de intervenție chirurgicală, cu posibilitatea unui tratament curativ pe termen lung.

Dintre cele 1.257 de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar, 81% aveau cancer pulmonar stadiul I, iar rata supraviețuirii pe termen lung a fost de 87%. La cei la care s-au descoperit noduli sub 10 mm, rata supraviețuirii a fost de 95%.

radiografie-torace-screening-cancer-pulmonar-stadiu-incipient
Image by Drazen Zigic on Freepik

”Chiar dacă screeningul nu previne apariția cancerului, este un instrument cheie în identificarea cancerelor pulmonare într-un stadiu precoce, atunci când pot fi tratate. Simptomele apar atunci când cancerul pulmonar este într-un stadiu avansat. Deci, cea mai buna modalitate de a descoperi cancerul la nivel pulmonar într-un stadiu precoce este prin înscrierea într-un program anual de screening”, a declarat dr. Claudia Henschke, Ph.D., M.D., professor of radiology and director of the Early Lung and Cardiac Action Program at the Icahn School of Medicine, New York, într-un articol publicat în News Wise.

Dr. Henschke a studiat eficacitatea detecției cancerului folosind CT-ul cu doză mică, cu crearea International Early Lung Cancer Action Program (I-ELCAP) în anul 1992. În acest program au fost incluși peste 87.000 de pacienți din 80 de instituții. În anul 2006, cercetătorii au identificat o rată a supraviețuirii de 10 ani la 80% din pacienții care au fost identificați cu cancer prin screeningul CT.

În studiul actual, aceștia au evaluat supraviețuirea la 20 de ani, pacienții fiind urmăriți în tot acest timp. Rata supraviețuirii a fost de 80% pentru 1.285 dintre cei diagnosticați cu cancer într-un stadiu precoce și de 100% pentru cei care au avut noduli pulmonari neoplazici care nu aveau componentă solidă sau parțial solizi. Rata supraviețuirii la 20 de ani a fost de 73% pentru 991 de pacienți incluși în studiu care prezentau noduli solizi la nivelul plămânilor.

Prin acest studiu a fost demonstrată importanța screening-ului pentru depistarea cancerului pulmonar precoce, înainte de apariția simptomelor clinice când patologia oncologică este deja într-un stadiu avansat, deoarece rata vindecării este semnificativ mai crescută, implicit și rata supraviețuirii pacienților, deoarece pot beneficia de tratament curativ.

Citește și