STUDIU. Sindromul de burnout, asociat cu o creștere de 20% a riscului de fibrilație atrială

  • Cardiologie



Oboseala excesivă, incapacitatea de a empatiza, depersonalizare, dificultăți de concentrare, sau ineficiență, sunt câteva dintre simptomele sindromului de burnout. Acesta a fost asociat, în cadrul unui studiu cu 11.000 de participanți, cu o creștere de 20% a riscului de fibrilație atrială, care poate sta la baza infarctului miocardic sau accidentului vascular cerebral. Rezultatele studiului au fost publicate în European Journal Of Preventive Cardiology, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie.

„Se cunoaște deja că epuizarea crește riscul cardiovascular, inclusiv cel pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral. Studiul nostru arată că ar putea crește și riscul de a dezvolta fibrilație atrială, o aritmie potențial severă. Nu putem exagera importanța evitării epuizării prin monitorizarea atentă și gestionarea nivelului de stres  pentru menținerea sănătății cardiovasculare”- Dr. Parveen K. Garg, Southern California University, Los Angeles.

Fibrilația atrială este cea mai comună aritmie, afectând aproximativ 17 milioane de europeni. Stresul psihologic a fost propus ca factor de risc pentru aceasta, dar studiile au avut rezultate mixte. În plus, până la acest studiu, nu a fost evaluată în mod specific, relația dintre burnout și fibrilația atrială.

abonare

„Sindromul de burnout este cauzat în mod tipic de stres intens și prelungit acasă sau la muncă. Se deosebește de depresie, aceasta fiind caracterizată de stare de spirit proastă, senzație de vinovăție și scăderea respectului de sine. Rezultatele studiului nostru continuă să arate efectele negative care pot apărea la oamenii care suferă de epuizare necontrolată”- autorul studiului, Dr. Garg.

Cercetătorii au evaluat mai mult de 11.000 de persoane pentru prezența burnout-ului, furiei, utilizării de antidepresive, sau lipsei suportului social corespunzător, și i-au urmărit aproape 25 de ani pentru a vedea dacă dezvoltă fibrilație atrială.

ekg fia
Traseu electrocardiografic tipic pentru fibrilația atrială.

Participanții cu cel mai mare grad de burnout au avut un risc cu 20% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială, față de cei fără burnout sau cu un grad foarte scăzut de burnout. Nu au fost găsite asocieri între furie, utilizarea de antidepresive, sau lipsa suportului social corespunzător, și dezvoltarea fibrilației atriale. Aceste rezultate confirmă literatura științifică anterioară în cazul furiei și suportului social, însă sunt în contradicției în cazul utilizării de antidepresive. Acestea au fost asociate în studii anterioare cu creșterea semnificativă a riscului de fibrilație atrială.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili fiziopatologia care stă la baza acestei asocieri, însă Dr. Garg a propus două mecanisme probabile:

Burnout-ul este asociat cu creșterea inflamației și activării răspunsului fiziologic de stress al organismului. Prezente în mod cronic acestea pot duce la distrugeri ale țesutului cardiac, ceea ce ar putea conduce în timp la instalarea acestei aritmii”.

Ce este sindromul de bournout?

Sindromul „burnout” are o gamă variată de simptome cauzate de activitatea desfășurată la locul de muncă, în combinație cu alți factori de stres. Conform Maslach și Jackson, simptomatologia este caracterizată de:

  1. Epuizare emoțională provocată de muncă (oboseală, neputință de a empatiza, lipsă de energie, semne fizice precum dureri abdominale sau de cap);

  1. Depersonalizare (atitudine cinică, sentimente impersonale, distanțare față de grupul social);

  2. Scăderea performanței (sentimente de incompetență, ineficiență, dificultate de concentrare).

Citește și: