STUDIU. Un chatbot AI care discută cu părinții poate crește ratele de vaccinare anti-HPV

  • Medicina digitală



Interacțiunea cu un chatbot AI a îndemnat un număr semnificativ de părinți să își vaccineze copiii împotriva HPV. Comparativ cu părinții care au primit informații despre vaccinarea HPV în mod tradițional, cei care au discutat cu chatbot-ul au fost de 3 ori mai dornici să ia inițiativă în a-și vaccina fiicele: fie doar programând evenimentul, fie mergând direct la vaccinare. Impactul a fost cu atât mai pronunțat cu cât persoanele proveneau din zone rurale, părinții care au interacționat cu AI-ul fiind de aproape 9 ori mai predispuși să ia inițiativă.

Instrumentul bazat pe inteligență artificială a oferit părinților informații științifice și personalizate în funcție de curiozitățile fiecăruia, cu privire la virusul papilloma uman, siguranța și eficacitatea vaccinului, eligibilitatea, efectele adverse, costurile și modalitățile prin care poate fi accesat.

abonare

Pe lângă faptul că a contribuit la creșterea proactivității părinților vizavi de vaccinarea anti-HPV, instrumentul digital le-a îmbunătățit și nivelul de cunoștințe, ajutându-i să poată discerne mai ușor între informațiile adevărate, științifice și cele false. În urma discuției cu chatbotul AI, aproximativ 49% din părinți au decis să consulte un specialist pentru a primi detalii suplimentare, comparativ cu 17% – părinții care au primit informații despre vaccin pe căi tradiționale. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Nature Medicine.

„Acesta este unul dintre multiplele studii pe care le desfășurăm la nivel mondial, care au în vedere utilizarea chatboților în viața reală. Ceea ce este unic aici este focusul pe echitate – intervenția a fost proiectată nu doar pentru a scala, ci pentru a ajunge la cei care sunt mult prea des trecuți cu vederea, în special când vine vorba despre sănătatea femeilor. Studiul oferă o abordare ce poate fi ușor replicată, pentru a adresa întrebările și îngrijorările ridicate de public – provocări cu care se confruntă un glob întreg” – declară autorul senior al studiului Dr. Leesa Lin, Associate Professor, LSHTM, D²4H.

Studiul desfășurat în Shanghai și Provincia Anhui, China, a inclus peste 2.600 de părinți ai unor fete cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, provenind atât din medii urbane cât și rurale. Participanții au fost împărțiți în două grupuri – un grup control care primea informații cu privire la vaccinarea anti-HPV prin metode tradiționale, și un grup care primea informații în urma interacțiunii cu un chatbot AI, instrumentul fiind disponibil 24/7. Participanții din grupul de intervenție putea accesa instrumentul digital oricând doreau, iar o dată la patru zile primeau un reminder de la coordonatorii studiului cu privire la utilizarea lui. Atât înainte cât și după perioada intervenției, părinții au completat o serie de chestionare pentru a le putea fi evaluate atitudinile, percepțiile și obiceiurile cu privire la vaccinare.

Chatbotul a fost mai eficient în promovarea vaccinării anti-HPV, în momentul în care a impersonat un asistent medical, folosind un limbaj mai accesibil, conversațional, comparativ cu impersonarea unui expert medical.

Deși a dovedit cu succes eficiența unui instrument digital bazat pe inteligență artificială în promovarea vaccinării anti-HPV și creșterea ratelor de vaccinare, studiul prezintă și o serie de limitări printre care se numără:

  • chatbotul s-a adresat integral părinților, nu și fetelor care urmau să primească vaccinul, autonomia și puterea lor decizională fiind limitată în acest fel.
  • aplicarea și utilitatea chatbotului diferă în funcție de context și localizare geografică – rezultatele ar putea fi diferite în state în care vaccinarea este gratuită sau oferită în mod normal în școli.
  • nu poate fi garantată exactitatea datelor – există posibilitatea ca unul dintre părinți să fie interacționat cu chatbotul, iar celălalt părinte să fi completat chestionarele.

Citeșe și: