STUDIU. Utilizarea suplimentelor alimentare fără recomandarea medicului la pacientele cu cancer de sân care urmează chimioterapie, asociată cu o creștere de până la 41% riscul de recurență a bolii

  • Health literacy



Utilizarea antioxidanților sau a altor tipuri de suplimente alimentare (Fier, vitamina B12, vitamina C sau acizi grași Omega-3 ) în cancerul de sân, atât înaintea cât și pe parcursul tratamentului chimioterapic, poate crește riscul de recurență cu până la 41%. Aceasta reprezintă una dintre concluziile rezultate în urma unui studiu de fază III publicat în revista Jurnal of Clinical Oncology. De altfel, este recomandată administrarea de suplimente alimentare doar în contextul în care există un deficit sau aceste vitamine nu pot fi obținute printr-o dietă echilibrată, neexistând o recomandare de utilizare a acestora în cazul unei diete echilibrate.

„Putem spune că administrarea de suplimente alimentare, în contextul unei diete corespunzătoare și fără o recomandare medicală, poate afecta în sens negativ organismul, în sensul că tratamentul poate deveni mai puțin eficient.”– a declarat autoarea studiului, Dr. Kathy S. Albain

Asocierea de suplimente alimentare a fost corelată cu un risc crescut de recurență a cancerului și deces doar atunci când suplimentele au fost utilizate atât înainte cât și în timpul chimioterapiei, dar nu și atunci când suplimentele au fost utilizate doar înainte sau doar în timpul tratamentului.

abonare

,, Pacienții care foloseau orice tip de antioxidant înainte și în timpul chimioterapiei aveau un risc crescut de recurență a cancerului de sân și, într-o măsură mai mică, aveau un risc crescut de deces. Vitamina B12, fierul și consumul de acizi grași omega-3 nu au fost asociate cu rezultate mai bune în ceea ce privește recuperarea. ” – a adăugat Dr.  Kathy S. Albain

suplimente alimentare asezate pe rafturi

În ciuda reputației lor de combatere a cancerului, antioxidanții precum și vitamina E, beta-carotenul și seleniu pot crește efectiv riscul apariției unor tipuri de cancer, determinând recidivarea sau interferarea cu efectele chimioterapiei. Acest lucru se datorează faptului că tratamentul chimioterapic provoacă stres oxidativ, o reacție declanșată chimic în organism și care are rolul de a ucide celulele canceroase. Însă antioxidanții combat stresul oxidativ, ceea ce înseamnă că pot interfera cu efectele chimioterapiei.

Conform rezultatelor obținute în urma celui mai mare trial de prevenție realizat până în momentul actual – studiul SELECT ( Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial), suplimentarea cu vitamina E crește riscul de cancer de prostată cu până la 17% la bărbații sănătoși și niciunul din suplimentele cu seleniul sau vitamina E nu au fost asociate cu prevenția cancerului prostatic.

farfurie cu legume asezata pe masa langa o furculita

De asemenea, și alte studii concuzionează că utilizarea multivitaminelor în timpul și după tratamentul chimioterapic nu se asociază în mod semnificativ cu rezultate favorabile la pacienții cu cancer de colon aflați în stadiul III de evoluție a bolii.

,,Pacienții aflați sub tratament chimioterapic care au o dietă echilibrată nu au nevoie de administrarea de multivitamine. Acestea nu vor fi absorbite la nivel digestiv și practic nu sunt folositoare, neaducând beneficii acestora. ’’ –  a adaugat Dr. Albain 

Este destul de des întâlnită practica utilizării suplimentelor alimentare de către pacienți după diagnosticul cancerului, în special al antioxidanților. Principalul motiv este dorința, nevoia și tendința, pacientului de a acționa și pe cont propriu. La acest aspect se adaugă influența membrilor familiei și a prietenilor, care sfătuiesc pacientul să ia anumite suplimente pe care aceștia le-au luat și au funcționat, sau au auzit că au funcționat pe alte persoane sau au citit despre eficacitatea acestora pe internet.

,,Pacienții au tendința de a lua suplimente alimentare din dorința de a face tot ce pot pentru a preveni revenirea cancerului și / sau pentru a-l trata atunci când acesta este în stadiu mai avansat. Administrarea de suplimente alimentare fără prescripție medicală în contextul unui regim de chimioterapie în cazul cancerului de sân anulează unele din beneficiile chimioterapiei” – a afirmat Dr. Albain

O situație particulară este utilizarea suplimentelor alimentare ce conțin în special vitamina B12, Fier sau alți antioxidanți înainte sau în timpul chimioterapie în condițiile unei patologii preexistente cum este anemia sau patologiile hemoragice.

,, În cazul în care pacienții prezintă o patologie ce necesită administrarea acestor vitamine, nu ar trebui sa întrerupă terapia. În schimb, dacă tocmai au fost diagnosticați nu ar trebui să înceapă să ia suplimente alimentare fără prescripția medicală în prealabil. Nu este o abordare potrivită. Recomand pacienților să încerce să-și procure vitaminele și mineralele – inclusiv antioxidanții – din alimente. Cu o alimentație sănătoasă și echilibrată, puteți obține toți nutrienții de care organismul are nevoie, chiar și în condițiile unui tratament chimioterapic. ”  – a adăugat Dr. Albain.

pastile_mana_suplimente_vitamine

Despre studiu SWOG S0221

În cadrul studiului, pacienții au fost repartizați aleatoriu urmând scheme de tratament cu doxorubicină, ciclofosfamidă și paclitaxel pentru cancerul de sân diagnosticat în stadiu incipient. Rezultatele au fost semnificative doar în cazul utilizării atât înainte cât și în timpul tratamentului chimioterapic. În plus, vitamina B12 a fost asociată cu o rată mai scăzută de supraviețuire, fierul utilizat fie înainte sau în timpul chimioterapiei a fost asociat cu recidiva, iar utilizarea multivitaminelor nu a fost asociată cu îmbunătățirea ratei de supraviețuire.

,, Rezultatele acestui studiu sunt aplicabile acestor clase de medicamente – antraciclinele, ciclofosfamidele și taxanele, care sunt primii trei agenți chimioterapici folosiți în cancerul de sân, dar cu siguranță rezultatele se aplică pe scară largă regimurilor de chimioterapie standard pentru cancerul de sân. ” – a afirmat Dr. Albain

vitamine omega3

Citește și: