„Tantrum-urile” sau „crizele de nervi” sunt o parte naturală a copilăriei, manifestându-se adesea ca izbucniri de furie sau frustrare, care nu au o cauză aparent justificată. Potrivit definiției, un tantrum este o izbucnire bruscă și necontrolată de furie sau frustrare, de obicei întâlnită la copiii mici, dar și la adulți, caracterizată de comportamente precum țipete, plâns, lovituri sau aruncarea obiectelor.
Modul în care sunt gestionate aceste episoade poate influența semnificativ dezvoltarea emoțională a copilului, pe termen scurt, mediu și lung. În „era digitală”, o practică adesea întâlnită și la îndemână este oferirea dispozitivelor digitale pentru a calma aceste izbucniri. O echipă internațională de cercetare, din Ungaria și Canada, a investigat impactul utilizării dispozitivelor digitale ca „suzete digitale” pentru a gestiona sau evita tantrum-urile.
Publicat în Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry, studiul sugerează că acei copiii cărora li s-au oferit frecvent dispozitive digitale în timpul izbucnirilor emoționale au întâmpinat dificultăți mai mari în gestionarea furiei ulterior.
Controlul, capacitatea de a alege un răspuns deliberat în locul unuia automat, este un aspect crucial al autoreglării și ar trebui învățat în primele etape ale vieții. Copiii își dobândesc aceste abilități în principal prin interacțiunile cu părinții lor. Totuși, tendința tot mai mare de a folosi dispozitive digitale ca soluție rapidă pentru tantrumuri ridică întrebări despre eficacitatea și implicațiile sale pe termen lung.
„Vedem frecvent că părinții folosesc tablete sau smartphone-uri pentru a distrage atenția copilului atunci când acesta este supărat. Copiii sunt fascinați de conținutul digital, așa că acesta este un mod ușor de a opri tantrum-urile și este foarte eficient pe termen scurt,” a explicat Prof. Caroline Fitzpatrick, Universitatea din Sherbrooke, autorul principal al studiului, pentru publicația Medical Xpress.
Peste 300 de părinți ai copiilor cu vârste cuprinse între doi și cinci ani în 2020 au completat chestionare, la distanță de un an, cu privire la consumul media, atât al lor, cât și al copiilor.
Copiii ai căror părinți au folosit mai frecvent dispozitive digitale pentru a le gestiona emoțiile au fost mai puțin capabili să își gestioneze furia și frustrarea un an mai târziu.
Tantrum-urile nu pot fi vindecate de dispozitivele digitale, susțin autorii. Copiii trebuie să învețe cum să-și gestioneze emoțiile negative și au nevoie de ajutorul părinților în timpul acestui proces de învățare, nu de ajutorul unui dispozitiv digital.
Te-ar putea interesa și: Cititul de plăcere înainte de 9 ani, asociat cu performanță cognitivă mai bună și depresie redusă la adolescență. Câte ore sunt ideale?
Mai mult, a existat un cerc vicios – copiilor cu abilități mai slabe de gestionare a furiei la început le-au fost mai des oferite dispozitive digitale ca instrument de calmare.
Situațiile care ar putea frustra copilul nu ar trebui evitate, dimpotrivă. Părinții sunt încurajați să își ghideze copiii prin situații dificile, ajutându-i să-și recunoască și să-și gestioneze eficient emoțiile. Această abordare este esențială pentru a promova o dezvoltare emoțională sănătoasă. Această încurajare ar trebui să ia forma unui demers structural, prin implicarea profesioniștilor din domeniul sănătății sau asistenților sociali care interacționează cu familiile și au în vedere bunăstarea lor.
Mai mult, este nevoie de creșterea conștientizării și informării cu privire la acest fenomen.
În esență, deși dispozitivele digitale pot oferi o soluție rapidă pentru calmarea tantrum-urilor, ele pot împiedica dezvoltarea abilităților esențiale de reglare emoțională ale copiilor. Studiul subliniază rolul crucial al părinților în ghidarea copiilor prin provocările emoționale specifice vârstei, evidențiind nevoia de a sprijini și a oferi resurse părinților pentru a naviga eficient în acest aspect al creșterii copiilor.
Citește și:
- OMS: Primul plan de acțiune dedicat sănătății digitale în Regiunea Europeană. Ce schimbări sunt propuse până în 2030?
- Utilizarea reţelelor de socializare timp de cel puțin 7 ore pe zi se asociază cu fumatul
- ANALIZĂ. Rețelele de socializare contribuie la crearea unui comportament care încurajează consumul de alcool în rândul adolescenților. Influencerii – principalii promotori
- STUDIU. Adolescenții consumă mai multe alimente ultraprocesate în timpul folosirii dispozitivelor electronice