Esențial în sănătate publică. Utilizarea reţelelor de socializare timp de cel puțin 7 ore pe zi se asociază cu fumatul

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea bolilor transmisibile și netransmisibile care amenință sănătatea la nivel local și internațional. 
Știrile săptămânii 13-19 mai 2024
1.Vaccinarea împotriva HPV, eficace pentru prevenţia cancerului de col uterin, inclusiv în regiunile defavorizate

Programul de vaccinare împotriva HPV derulat în Regatul Unit a redus substanţial numărul de cazuri de cancer de col uterin, indiferent de grupul socioeconomic. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în BMJ. Deşi femeile care trăiesc în cele mai defavorizate regiuni sunt în continuare la cel mai ridicat risc de a dezvolta cancer de col uterin, rezultatele indică importanţa intervenţiilor de sănătate publică bine planificate şi implementate pentru a reduce inechităţile în ceea ce priveşte asistenţa medicală.

În rândul femeilor care au fost vaccinate împotriva HPV la 12-13 ani, ratele cancerului de col uterin şi CIN3 (grade 3 cervical intraepithelial neoplasia) au fost cu 84%, respectiv 94% mai reduse decât în grupul de persoane nevaccinate. În total, până la jumătatea anului 2020, vaccinarea împotriva HPV a prevenit aproape 700 de cazuri de cancer şi peste 23 000 de cazuri de CIN3.

abonare

Cel mai mare număr de cazuri de cancer de col uterin a fost prevenit prin vaccinare în cele două grupuri care au provenit din cele mai defavorizate regiuni (aproape 400 de cazuri prevenite în total). În cea mai puţin defavorizată regiune, numărul de cazuri de cancer de col uterin prevenite prin vaccinare a fost de aproximativ 60.

În ceea ce priveşte numărul de cazuri de CIN3 prevenite prin vaccinarea împotriva HPV, acesta a fost de aproape 11.000 în rândul femeilor din primele două cele mai defavorizate regiuni şi de aproximativ 7.500 în grupurile de persoane care au provenit din cele două regiuni care sunt cel mai puţin defavorizate.

Studiul a analizat datele NHS England pentru femeile vaccinate şi nevaccinate cu vârste între 20 şi 64 de ani, din perioada 2006-2020. În funcţie de cât de defavorizate au fost regiunile din care au provenit persoanele incluse, au fost împărţite în 5 grupuri egale, fiind analizat astfel impactul imunizării împotriva HPV la diferitele categorii socioeconomice.

2. Noi mecanisme de a inhiba factorii de virulenţă ai Pseudomonas aeruginosa au fost raportate

Un nou studiu publicat în JACS Au descrie un nou mecanism care ar putea să diminueze virulenţa bacteriei Pseudomonas aeruginosa, care prezintă adesea rezistenţă la multiple antibiotice. Aceste rezultate stau la baza dezvoltării unor noi clase de antibiotice, care ar putea deveni o opţiune terapeutică esenţială pentru acest patogen care determină infecţii severe şi dificil de tratat.

Pseudomonas aeruginosa prezintă variate tipuri de factori de virulenţă, inclusiv fosfolipaze de tip A (PLA1), care reprezintă o categorie de enzime capabile de a distruge membrana celulelor gazdei şi să deregleze diverse reţele de semnalizare. Pseudomonas aeruginosa prezintă enzima membranară PlaF, care aparţine clasei PLA1, şi care, de asemenea, alterează profilul membranar şi contribuie la virulenţa bacteriei.

Conform noului studiu, acizii graşi liberi cu lanţ mediu reglează activitatea PlaF. Au fost derulate atât simulări moleculare, teste în laborator, cât şi studii in vivoToate aceste etape de evaluare au indicat un efect indirect al acizilor graşi asupra localizării PlaF la nivelul membranei bacteriene, precum şi un efect direct de blocare a situsului activ al enzimei. Indiferent de tipul de mecanism, activitatea PlaF a fost redusă.

În plus faţă de elucidarea unor mecanisme de reducere a virulenţei bacteriei Pseudomonas aeruginosa, acest studiu contribuie la înţelegerea rolului reglator al acizilor graşi. Aceşti compuşi ar putea să determine efecte similare prin interacţiunea cu alte proteine membranare.

3. European Congress on Obesity: reţelele de socializare ar putea fi utilizate pentru acţiuni care susţin combaterea obezităţii

Întrucât prevalenţa obezităţii a atins proporţii îngrijorătoare, în special la copii şi adolescenţi, în cadrul European Congress on Obesity a fost lansată ideea de a fructifica potenţialul reţelelor de socializare, precum TikTok pentru a oferi tinerilor informaţii ştiinţifice despre obezitate într-o manieră accesibilă şi atractivă.

Peste 90% dintre adolescenţi utilizează minim o reţea de socializare, iar aceste platforme sunt adesea utilizate de diverse branduri pentru alimente şi băuturi cu scop de marketing. Aceste canale, însă, ar putea fi o modalitate de a creşte nivelul de informare cu privire la aspectele medicale ce ţin de obezitate.

A fost prezentat în cadrul ECO impactul unui profil de TikTok al unui medic din Italia, Antonella Franceschelli, care prezintă informaţii alimentaţia sănătoasăantrenamentele fizicetratamente pentru obezitate şi chiar conversaţii în direct de tipul Q&A (întrebări şi răspunsuri). Materialele video informative au însumat peste 4,6 milioane de vizualizări. În cadrul discuţiilor live organizate au participat până la 2000 de persoane.

Totodată, un alt studiu prezentat în cadrul ECO a concluzionat că persoanele obeze cu tulburare dismorfică corporală au mai des tendinţa de a utiliza poze de profil modificate, care afişează doar faţa sau care nu sunt cu propria persoană pe WhatsApp.

Preocupările excesive legate de propriul aspect fizic pot fi accentuate de reţelele de socializare, unde adesea sunt distribuite standarde nerealiste de frumuseţe şi aspect fizic. Studiul a inclus 59 de persoane (49 femei şi 10 bărbaţi) cu obezitate. 9 din 10 bărbaţi şi 42 dintre cele 49 de femei care au participat la studiu au ales poze de profil care nu au reflectat realitatea aspectului fizic al acestora.

4. Copiii născuţi prin cezariană au o probabilitate mai redusă de a fi protejaţi împotriva rujeolei după o singură doză de vaccin

O singură doză administrată de vaccin rujeolic are o probabilitate de peste 2,5 ori mai crescută de a fi complet ineficientă în prevenţia rujeolei la copiii născuţi prin operaţie cezariană, în comparaţie cu cei care s-au născut pe cale naturală. Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în Nature Microbiology. A doua doză de vaccin a determinat imunitate de tip robust împotriva rujeolei şi la copiii născuţi prin cezariană.

Aceste rezultate sunt explicate de faptul că în cursul naşterii pe cale naturală copilul achiziţionează o cantitata mai ridicată de microorganisme de la nivelul microbiotei materne, care modelează răspunsul imun al acestuia şi contribuie la producţia eficientă de anticorpi în urma vaccinării. Astfel, este asigurată protecţia împotriva agentului patogen pentru care a fost administrat vaccinul. La copiii născuţi prin intervenţie cezariană, aceste mecanisme sunt limitate de transferul redus de microorganisme de la mamă în cursul naşterii.

Au fost analizate datele din studii anterioare care au inclus 1500 de copii, cărora le-a fost recoltat sânge o dată la câteva săptămâni de la naştere până la vârsta de 12 ani. Pe baza acestor probe au fost măsurate nivelurile de anticorpi împotriva virusului rujeolic. După o primă vaccinare împotriva rujeolei, 12% dintre copiii născuţi prin operaţie cezariană nu au prezentat răspuns imun faţă de acest virus, în comparaţie cu 5% în grupul născut pe cale naturală.

Rezultatele acestui studiu subliniază importanţa vaccinării complete împotriva rujeolei, întrucât o singură doză este probabil să nu determine niciun fel de răspuns imun la o parte dintre copii şi, totodată, evitarea intervenţiei cezariene şi optarea pentru naşterea pe cale naturală, atunci când este posibil.

5. Utilizarea reţelelor de socializare timp de cel puțin 7 ore pe zi se asociază cu fumatul

Utilizarea platformelor de socializare se asociază cu riscul de consum de ţigarete clasice şi ţigări electronice, conform unui studiu publicat în Thorax. Marketingul ţintit şi parteneriatele plătite cu influencerii sunt calea prin care industria tutunului influențează aceste asocieri. Utilizarea reţelelor de socializare se asociază cu comportamentul de dependenţă de tip căutarea recompensei, ceea ce poate explica rezultatele obţinute.

Persoanele care au petrecut minim 7 ore pe zi pe reţelele de socializare au avut un risc de 2,5 ori mai ridicat de a fuma, indiferent dacă a fost vorba de ţigarete clasice sau de tip electronic. Consumul de ţigări electronice a fost asociat mai puternic cu utilizarea reţelelor de socializare la persoanele sub vârsta legală de achiziţionare, la bărbaţi şi la participanţii din familii mai înstărite.

Studiul a evaluat utilizarea zilnică a reţelelor de socializare de către tineri în perioada 2015-2021, incluzând peste 10 000 de participanţi din studiul UKHLS (United Kingdom Household Longitudinal Study) cu vârste între 10 şi 25 de ani. Datele au fost obţinute prin interviuri şi prin chestionare.

Rezultatele studiului indică importanţa identificării unor soluţii care să adreseze influenţa marketingului direct şi indirect pentru fumat asupra consumului acestora, în particular în rândul tinerilor. Înainte, însă, sunt necesare studii care să aprofundeze relaţiile dintre utilizarea platformelor de socializare şi utilizarea ţigaretelor clasice sau electronice.