STUDIU. Modul în care gândim ne influențează sănătatea la nivel genetic. Ce putem face pentru a ne crește calitatea vieții?

  • Acces la inovație



Tipurile de personalitate au un impact semnificativ asupra expresiei anumitor gene, conform unui studiu care a folosit inteligența artificială pentru a analiza raportul dintre transcripția întregului genom și personalitate.

Dovezile că genele noastre nu funcționează separat, ci prin interacțiune cu alte gene, proteine și molecule mici sunt în continuă creștere. Astfel, variația independentă a unei singure gene duce rareori la producerea unei boli, în ciuda faptului că în unele cazuri rare o singură genă poate fi un factor de risc major al bolii. Însă și în această situație, expresia fenotipică a genei este modulată de interacțiunile dintre alte gene și factori de mediu multipli.

abonare

Studiul publicat în Molecular Psychiatry a evaluat cum personalitatea și modul în o persoană percepe lucrurile exterioare poate modula expresia a până la 4000 de gene, cu impact direct asupra sănătății.

În cadrul acestui studiu s-au făcut două descoperiri foarte importante. În primul rând există o rețea de gene exprimată în regiuni specifice ale creierului și care este legată de moștenirea personalității. Iar în al doilea rând, există un centru de control a șase gene, care au fost conservate în evoluția speciilor, capabil să modifice exprimarea acestora pentru a se adapta la condițiile externe de mediu și interne. Aceste concluzii subliniază potențialul abordării creative asupra vieții, cu îmbunătățirea sănătății și implicit a stării generale de bine.

Identificarea acestor gene și a centrului de control care modulează expresia genelor sugerează că oamenii își pot îmbunătăți multe aspecte ale vieții, cum ar fi sănătatea, fericirea și bunăstarea generală, în ciuda dificultăților și stresului pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi, prin schimbarea modului de gândire. În urma studiului, s-a demonstrat că anumite moduri de abordare a problemelor și a stresului de zi cu zi, cum ar fi o perspectivă creativă, deschisă, în contact cu sinele, sunt asociate cu o viață sănătoasă, împlinitoare și longevitate.

”Aceste descoperiri demonstrează în mod clar că mintea unei persoane și corpul acesteia sunt profund interconectate. Este important să recunoaștem că situațiile noastre trecute sau prezente nu ne determină în totalitate bunăstarea viitoare, ci că mai degrabă ne putem cultiva propria bunăstare printr-un proces creativ plin de posibilități. Metodele computaționale inovatoare folosite în acest studiu ne permit să studiem sistemele biologice complexe la oameni într-o maniera etică, neintruzivă și benefică, cu scopul de a înțelege cum să trăim sănătos”, a declarat Professor Robert Cloninger, Washington University in St. Louis, într-un articol publicat în Medical Xpress.

mod-de-viata-caracter-afectare-expresie-gene-impact-sanatate
Image by alexeyzhilkin on Freepik

Cercetătorii au folosit date din Young Finns Study, un studiu care a inclus persoane din populația suedeză de-a lungul a patru decenii, cu înregistrarea datelor legate de sănătatea, condiția fizică și stilul de viață al acestora. Participanții au răspuns și la chestionare legate de personalitate, care s-au axat atât pe temperament (obiceiuri și reactivitate emoțională), cât și pe caracter (țeluri și valori).

Pentru a putea analiza expresia genelor, participanții la studiu au fost împărțiți în trei categorii, în funcție de răspunsurile la chestionar:

  • ”dezorganizați”- persoanele dominate de emoții iraționale și obiceiuri asociate cu tradiții și supunerea față de autorități;
  • ”organizați”- persoane autosuficiente, capabile să își controleze obiceiurile și să colaboreze cu ceilalți pentru beneficii mutuale;
  • ”creative”- persoane care tind spre un sine transcendent, capabile să își adapteze obiceiurile astfel încât să trăiască în armonie cu ceilalți, cu natura sau cu universul, chiar dacă toate acestea presupun sacrificii personale ocazionale.

Folosind analiza rețelei dintre informațiile genomice, transcriptomice și proteomice, cercetătorii au descoperit că personalitatea determină interacțiunile dintre două sisteme multimodulare implicate în reglarea expresiei genelor, cel extrinsec și cel intrinsec. Sistemul extrinsec de expresie a genelor reglează plasticitatea răspunsurilor rapide la semnalele din exterior, într-un mod care este influențat de temperamentul persoanei. Sistemul intrinsec reglează interpretarea sensului experiențelor într-un fel conceptual și figurativ, care de obicei este modelat de identitate și caracter.

Prin integrarea celor două sisteme, este coordonată și modelată expresia unor gene pentru mai multe funcții adaptative ca răspuns la schimbările pe care persoana le resimte într-un context bio-psiho-social. Nivelul de conștientizare de sine al unei persoane poate influența foarte mult autoreglarea reactivității emoționale în sistemul extrinsec, cât și autocontrolul care ține de sistemul intrinsec. Aceste descoperiri pot sugera ipoteza că diferențele în expresia genelor mediază puternic relația dintre personalitate și sănătate. Ființele umane au capacitatea să evolueze și să ajungă la un nivel mai ridicat al conștiinței de sine, însă acest lucru poate varia foarte mult în condițiile actuale de trai.

Pe lângă descoperirile făcute de cercetători legate de sănătate, aceștia au ajuns la concluzia că un grup de ARN, considerat ca având un rol crucial în dezvoltarea vieții celulare, este semnificativ crescut în rețeaua celor 4000 de gene, permițând astfel o plasticitate, complexitate și conștiință crescute pe care le observăm la oameni.

Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că rămâne să fie confirmat dacă reglarea expresiei genelor prin metode care sporesc conștientizarea de sine este de fapt factorul mediator în asocierea dintre starea de bine și conștiință.

Citește și: