FDA aprobă trastuzumab-deruxtecan, prima terapie țintită pentru cancerul mamar cu expresie HER2 scăzută

  • Acces la inovațieFDA a aprobat Enhertu (fam-trastuzumab-deruxtecan-nxki) pentru tratamentul pacienților cu forme nerezecabile sau metastatice de cancer mamar HER2-scăzut. Aceasta este prima terapie țintită pentru pacienții cu cancer de sân cu expresie HER2 scăzută, acest subtip fiind recent încadrat astfel.

Aproximativ jumătate dintre pacienții cu cancer mamar au tumori cu încărcătură scăzută de receptori pentru factorul de creștere epidermal uman 2, însă aceste tumori erau anterior încadrate drept tumori HER2-negative și nu beneficiau de opțiuni eficiente de tratament țintit anti-HER2. Pe baza rezultatelor promițătoare ale studiului DESTINY-Breast04, medicii au început să diferențieze nivelurile de expresie HER2 și să redefinească modul în care cancerul de sân metastatic este clasificat, existând acum o populație distinctă de pacienți cu tumori HER2-scăzute, eligibilă pentru terapia trastuzumab deruxtecan dacă au primit anterior chimioterapie în stadiul metastatic sau în cazul recidivei cancerului în ultimele 6 luni de la terminarea tratamentului chimioterapic adjuvant.

abonare

Rezultatele studiului DESTINY-Breast04 prezentate în cadrul congresului ASCO 2022 au susținut eficiența acestui conjugat anticorp-chimioterapic împotriva tumorilor cu expresie scăzută a HER2, care în mod normal nu ar beneficia de tratamentul cu trastuzumab. Dr. Shanu Modi, care a prezentat rezultatele studiului, a explicat eficiența conjugatului în această populație de pacienți:

„Odată ce trastuzumab se leagă de moleculele HER2, deruxtecan este activat și poate acționa asupra celulelor tumorale învecinate, chiar dacă acestea nu prezintă HER2 la suprafață. Având în vedere că expresia HER2 este foarte neomogenă în micromediul tumoral, această interacțiune între cele două molecule contribuie la eficiența conjugatului.”

ASCO 2022 Cnacer mamar conjugat anticorp - chimioterapie
Dr. Shanu Modi a prezentat rezultatele trastuzumab – deruxtecan, la pacientele cu cancer mamar cu expresie scăzută a HER2, în cadrul ASCO 2022, care a avut loc în format fizic în Chicago, Statele Unite ale Americii. Sursa foto ASCO/Scott Morgan 2022

Aprobarea FDA se bazează pe rezultatele unui studiu randomizat, multicentric, care a înrolat 557 de adulți cu tumori mamare nerezecabile sau metastatice, și expresie HER2- scăzută: 494 de pacienți cu tumori HR-pozitive și 63 cu tumori mamare HR-negative. Dintre aceștia, 373 au primit Enhertu odată la fiecare 3 săptămâni, în timp ce 184 de pacienți au primit chimioterapie la alegerea medicului (eribulin, capecitabine, gemcitabine, nab paclitaxel sau paclitaxel).

Rezultatele au arătat atât îmbunătățirea supraviețuirii fără progresia bolii, cât și a supraviețuirii generale. Enhertu a redus riscul de progresie a bolii sau de deces cu jumătate, spre deosebire de pacienții care au primit chimioterapie – supraviețuirea medie fără progresia bolii a fost 9,9 luni versus 5,1 luni. Supraviețuirea globală medie a fost 23,4 luni la pacienții tratați cu Enhertu, spre deosebire de 16,8 luni la cei tratați cu chimioterapie – o reducere cu 36% a riscului de deces.

Profilul de siguranță al Enhertu a fost în conformitate cu datele anterioare. Cele mai frecvente reacții adverse au constat în: greață, fatigabilitate, vărsături, constipație, apetit diminuat, dureri musculoscheletale și diaree. Prospectul terapiei include o atenționare referitoare la riscul de boală pulmonară interstițială și toxicitate embrio-fetală, fiind contraindicat gravidelor.

Reîncadrarea cancerului mamar cu expresie scăzută HER2 a permis accesul la terapie țintită anti-HER2

HER2 este exprimat la suprafața multor tipuri de tumori, inclusiv cancer mamar, gastric, pulmonar și colorectal. Expresia HER2 este în prezent determinată prin imunohistochimie (IHC), care estimează cantitatea de proteine HER2 de la nivelul celulelor canceroase, sau prin hibridizare in-situ (ISH), care numără copiile de gene HER2 din celulele canceroase. Aceste teste oferă scoruri ICH și ISH, utilizate de rutină pentru a determina opțiunile optime de tratament pentru pacienții cu cancer de sân metastazat. Aproximativ jumătate dintre formele de cancer mamar au expresie scăzută HER2, ceea ce înseamnă că celulele au puține copii de proteine HER2. Subtipul de cancer de sân HER-2 scăzut este definit printr-un scor IHC 1+ sau IHC 2+ / ISH -. Subtipul HER2-scăzut nu depinde de expresia receptorilor hormonali.

Peste 2 milioane de paciente cu cancer mamar au fost diagnosticate la nivel global în anul 2020, determinând aproape 685.000 de decese. În trecut, pacienții cu cancer mamar HR-pozitiv metastatic și cei cu expresie HER2-scăzută aveau opțiuni limitate de tratament după progresia sub tratament hormonal. În plus, existau puține terapii țintite pentru pacienții cu tumori HR-negative. Acum, odată cu aprobarea Enhertu, pacienții cu expresie scăzută de HER2 sunt eligibili pentru a primi o terapie țintită anti-HER2.

Trastuzumab-deruxtecan este aprobat în Uniunea Europeană de la începutul anului 2021 și poate fi utilizat împotriva tumorilor mamare metastatice, cu o expresie crescută a proteinei HER2, la paciente care au mai primit cel puțin două terapii antiHER2 în antecedente. Cele două componente au moduri de acțiune diferite: anticorpul trastuzumab țintește proteina HER2, stimulând recunoașterea imunitară a celulelor tumorale care o exprimă. În plus, atașarea trastuzumab de HER2 activează activitatea terapeutică a deruxtecan, conjugatul său. Acest chimioterapic acționează prin inhibarea topoizomerazei I, o enzimă esențială în copierea ADN-ului și, implicit, multiplicarea celulelor tumorale.

Citește și: