Temperaturile ridicate sunt asociate cu rate crescute de prezentări la unitățile de primiri urgențe pentru probleme de sănătate mintală

  • Health literacy



Un studiu publicat la începutul anului în JAMA Psychiatry arată o asociere între căldura ambientală și numărul de prezentări la departamentele medicale de urgență pentru manifestări din sfera tulburărilor mintale. Cercetarea de tip case-crossover a analizat experiențele a peste 2,2 milioane de persoane pe parcursul a 9 ani. Temperaturile mai ridicate din sezonul cald au fost asociate cu creșterea riscului de accesare a serviciilor medicale de urgență pentru afecțiuni psihice. Rezultatele ar putea ajuta practicienii implicați în furnizarea serviciilor de sănătate mintală în pregătirea pentru o creștere a solicitărilor în perioadele în care se anticipează temperaturi înalte.

Căldura ambientală excesivă poate determina declanșarea unor răspunsuri fiziologice cu consecințe adverse asupra mai multor organe și sisteme ale corpului uman. Temperaturile ridicate au fost asociate inclusiv cu creșterea morbidității și a mortalității. De asemenea, este de așteptat ca în contextul schimbărilor climatice, odată cu înmulțirea zilelor în care se înregistrează temperaturi extreme, rata bolilor legate de căldură să crească. Cu toate acestea, deși multiple dovezi atestă implicațiile negative ale căldurii ambientale asupra sănătății în general, puține studii au evaluat efectul temperaturilor ridicate asupra sănătății mintale.

abonare

Sanatate mintala si temperaturile ridicate

Despre studiu

Studiul a fost condus de o echipă de cercetare de la Boston University School of Public Health, iar datele au fost colectate din baza de date a OptumLabs Data Warehouse (OLDW). Perioada de interes a vizat lunile din sezonul cald (mai-septembrie) din anii 2010 până în 2019. OLDW a permis identificarea solicitărilor din unitățile de primiri urgențe care au primit la externare un diagnostic psihiatric (principal sau secundar). În total au fost identificate peste 3 milioane de solicitări ale serviciilor de urgență pentru manifestări din sfera psihiatrică care au fost determinate de peste 2 milioane de indivizi unici.

Numărul de prezentări în unitățile medicale de urgență a fost utilizat în măsurătoare deoarece aceste vizite reprezintă cele mai severe exacerbări clinice ale afecțiunilor mintale. A fost utilizat un instrument de clasificare, Agency for Healthcare Research and Quality’s Clinical Classifications Software, pentru gruparea diagnosticelor psihiatrice (conform ICD-9 și respectiv ICD-10 ulterior 2015) în categorii semnificative clinic și care se exclud reciproc. Expunerea la căldură excesivă a fost definită prin zilele care înregistrează o temperatură ambientală maximă mai mare sau egală cu percentila 95 a temperaturii ambientale specifică zonei.

Obiectivul principal a fost investigarea asocierii dintre căldura ambientală și vizitele la unitățile de primiri urgențe (UPU) pentru dificultăți legate de afecțiuni mintale. Analiza statistică bazată pe modele de regresie logistică a determinat estimări ale IRR (incidence rate ratio) pentru asocierea dintre temperatura zilnică și incidența prezentărilor la UPU. Rezultatele esențiale ale studiului sunt următoarele:

  • zilele cu temperaturi înalte au fost asociate cu accesarea serviciilor UPU pentru orice afecțiune psihiatrică, în comparație cu zilele cu temperaturi optime;
  • zilele excesiv de călduroase au fost de asemenea asociate cu prezentările în UPU pentru boli mintale specifice, inclusiv:
    •  tulburările legate de consumul de substanțe;
    • tulburările anxioase, legate de stres și cele somatoforme;
    • tulburările afective (de dispoziție);
    • schizofrenia, tulburarea schizotipală şi tulburările delirante;
    • auto-vătămarea;
    • tulburările de comportament cu debut în copilărie.
  • asocierea nu a fost semnificativă în cazul tulburărilor de personalitate și de comportament ale adulților sau în cazul unor afecțiuni mintale diverse neclasificate (categoria miscellaneous din studiu);
  • nu au fost identificate diferențe semnificative ale rezultatelor în funcție de vârstă;
  • au fost raportate rate crescute ale prezentărilor în UPU pentru afecțiuni mintale în rândul bărbaților, comparativ cu femeile.

Dovezile anterioare referitoare la legătura dintre temperaturile înalte și impactul lor asupra afecțiunilor mintale s-au bazat pe date colectate în general la nivel local sau regional. Acesta este primul studiu care utilizează un număr impresionant de cazuri de pe întreg teritoriul Statelor Unite, însă rezultatele trebuie interpretate în concordanță cu limitările metodologice ale studiului. Totodată, rămâne important de menționat că o relație de tip cauzal între cele două variabile nu poate fi stabilită pe baza acestui studiu. Dovezile obținute ar putea fi mai degrabă utilizate pentru pregătirea profesioniștilor în sănătate mintală, precum și a sistemului de sănătate, pentru a putea gestiona o potențială adresabilitate crescută a serviciilor de urgență în perioadele în care sunt așteptate temperaturi ambientale ridicate. Spre exemplu, ar putea fi luată în considerare creșterea capacității de furnizare a unor servicii de sănătate mintală necesare.

Este bine cunoscut faptul că diverși factori de stres exogeni pot conduce la exacerbări ale afecțiunilor mintale. Mecanismul prin care căldura ambientală excesivă ar putea avea un astfel de efect rămâne neelucidat, însă autorii studiului emit câteva ipoteze în acest sens, printre care perturbarea somnului și iritabilitatea sau disconfortul din timpul perioadelor cu temperaturi ridicate. Mai mult, experții de la nivel mondial au început să exploreze intersecția dintre schimbările climatice și psihiatrie sub umbrela unui nou sub-domeniu, climate psychiatry.

Citește și: