Tratamentul cancerului pulmonar în România, după compensarea primei imunoterapii. Ce spun medicii oncologi.

  • Health literacy



Cu ocazia evenimentului #CancerulPulmonarNuAșteaptă, organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) pe 28 noiembrie, redacția raportuldegarda.ro i-a intervievat pe medicii oncologi dr. Daniela Vasile și dr. Cătălin Costovici pentru a afla mai multe despre tratarea cancerui pulmonar și despre schimbările pe care le va duce introducerea imunoterapiei ca opțiune de tratament.

Dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog

Una dintre principalele probleme dezbătute în cadrul evenimentului #CancerulPulmonarNuAșteaptă a fost lipsa de informații cu care se confruntă atât pacienții cât și medicii specialiști când vine vorba despre traseul pe care trebuie să îl urmeze un pacient proaspăt diagnosticat cu cancer pulmonar. Dr. Cătălin Costovici ne-a explicat care sunt pașii care ar trebui urmați și dificultățile cu care se confruntă pacienții.

abonare
  • Diagnosticul este stabilit, în general, de pneumolog, după ce face toate testele necesare: tomografie, bronhoscopie, biopsie. Apoi, pacientul ar trebui direcționat către serviciul de oncologie. Sigur că tot acest proces se întâmplă se întâmplă într-un timp lung. De exemplu, pot trece luni de zile de la stabilirea diagnosticului, până când pacientul ajunge la oncolog. De obicei, acest lanț se rupe între medicul specialist care a investigat pacientul și oncolog.

– Astăzi s-a vorbit mult despre faptul că majoritatea pacienților sunt diagnosticați cu cancer pulmonar în stadii avansate. Care sunt principalele semne care ar putea indica existența cancerului pulmonar?

  • Acest lucru este valabil mai ales pentru fumători. Dar persoanele care tușesc dimineața, mai ales dacă tusea este însoțită de expectorații sau sânge, ar trebui să se prezinte urgent la medic. Pierderile în greutate ar putea fi de asemenea un indiciu că pacientul ar putea suferi de cancer pulmonar. Sigur, în cazul cancerului, simptomatologia este greu de definit. Totuși, este bine ca orice potențial pacient, mai ales dacă este fumător, să-și facă un control anual. Simpla radiografie pulmonară poate fi un prim triaj pentru a depista cancerul pulmonar.

– Dacă este depistat în stadii incipiente, cancerul pulmonar poate fi tratat?

  • Depistat în stadii incipiente, cancerul pulmonar este tratabil, dar nu vindecabil. Totuși putem avea perioade de remisie de mulți ani.
Dr. Daniela Vasile (stânga), medic primar oncolog

Aprobarea imunoterapiei în România pentru tratarea cancerului pulmonar a fost un moment mult așteptat atât de pacienți, cât și de medici. Dr. Daniela Vasile ne-a vorbit despre schimbările pe care imunoterapia le va produce în tratarea cancerului pulmonar și despre condițiile în care pacienții pot beneficia de această formă de terapie.

– Cum credeți că va schimba aprobarea imunoterapiei tratarea cancerului pulmonar?

  • Deocamdată nu avem experiență în gestionarea efectelor adverse ale imunoterapiei. Probabil că la început vom recomanda cu mai multă grijă acest tratament, dar cu siguranță vom începe să-l administrăm.

– Cât de restrictive sunt criteriile pentru începerea tratamentului cu imunoterapie?

  • Unii pacienți nu pot beneficia de aceasta, de exemplu cei cu insuficiență cardiacă severă, insuficiență renală severă sau boli autoimune. Totuși, dacă se respectă prevederile tratamentului, nu ar trebui să existe efecte secundare pe care să nu le putem gestiona.

– Unde pot beneficia pacienții cu cancer pulmonar de imunoterapie?

  • Peste tot în România. Orice medic oncolog poate prescrie această terapie atâta vreme cât se respectă protocolul. La început s-ar putea să ne confruntăm cu probleme în ceea ce privește aprovizionarea.

Aici poți afla mai multe informații despre evenimentul #CancerulPulmonarNuAșteaptă, organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Alte articole relevante:

Conferința #CancerulPulmonarNuAșteaptă: importanța diagnosticului precoce și a accesului la tratament

Pacienții cu cancer pulmonar avansat din România au acces acum și la prima imunoterapie

Nivolumab, prima imunoterapie compensată în România pentru tratarea cancerului pulmonar