STUDIU. Utilizarea frecventă a telefonului mobil poate crește riscul de boli cardiovasculare
Un studiu publicat în Canadian Journal of Cardiology arată o asociere pozitivă între utilizarea frecventă a telefonului mobil și riscul de evenimente cardiovasculare, în special în rândul fumătorilor și persoanelor cu diabet. Expunerea constantă la radiațiile de tipul RF-EMF, emise de telefoanele mobile, poate deregla axa hipotalamo-hipofizară-suprarenală, poate crește stresul oxidativ și inflamația celulară; alături de fumat și afecțiuni precum diabetul, se creează un efect sinergic în creșterea riscului cardiovascular.
Cercetarea a analizat și măsura în care aspecte care țin de stilul de viață precum tiparele de somn, sănătatea mentală și nevroza pot media relația dintre utilizarea cu regularitate a telefoanelor mobile și incidența bolilor cardiovasculare. Rezultatele au arătat că un somn de calitate slabă, sănătatea mentală precară și nevroza intervin în 5.11%, 11.5% și 2.25% din cazuri, cei trei factori făcându-se resimțiți prin următoarele mecanisme: dereglări ale ritmului circadian, perturbări endocrine și metabolice, creșterea inflamației.
Evitarea sau renunțarea la obiceiuri nesănătoase, precum fumatul, sedentarismul, alături de îmbunătățirea calității somnului și menținerea sănătății mentale, reprezintă comportamente esențiale în reducerea riscului de boli cardiovasculare. De altfel, aceste elemente se regăsesc și în lista „Life’s Essential 8 checklist” (cei 8 factori esențiali pentru sănătatea cardiovasculară), dezvoltată de Asociația Americană a Inimii (AHA).
„Utilizarea telefonului mobil este o activitate omniprezentă în societatea modernă, deci explorarea impactului său asupra sănătății are o valoare semnificativă din punct de vedere al sănătății publice. Câmpurile electromagnetice cu frecvență radio emise de către telefoanele mobile cauzează dereglarea axei hipotalamo-hipofizară-suprarenală, răspunsuri inflamatorii și stres oxidativ, așteptându-se să afecteze o varietate de organe precum inima și vasele de sânge. Cu toate acestea, dacă utilizarea telefonului mobil se asociază cu riscul de boli cardiovasculare sau nu, rămâne incert” – afirmă Dr. Yanjun Zhang, Divizia de Nefrologie, Spitalul Nanfang, Southern Medical University, Guangzhou, China.
Studiul a inclus peste 444,000 de persoane din baza de date UK Biobank, fără istoric de boli cardiovasculare. Datele colectate cu privire la frecvența utilizării telefonului mobil au provenit din intervalul de timp 2006-2010, perioadă în care utilizarea acestora nu era nici pe departe la fel de răspândită ca în prezent, iar majoritatea dispozitivelor erau folosite doar pentru apeluri. În acest context, conceptul regăsit în studiu de „utilizare frecventă a telefonului mobil” face referire la folosirea dispozitivului pentru efectuarea a cel puțin un apel pe săptămână. Nu au fost luate în considerare alte interacțiuni precum: scrierea mesajelor, urmărirea videoclipurilor, ascultarea muzicii etc.
Perioada de follow-up a fost de 12,3 ani. Au fost identificate asocieri între utilizarea telefonului mobil (și frecvența utilizării acestuia) și riscul crescut de boli cardiovasculare (accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, boală coronariană).

Comparativ cu persoanele care utilizau telefonul mobil pentru mai puțin de 5 minute pe săptămână, cu cât timpul petrecut folosind dispozitivul creștea, cu atât și riscul cardiovascular era semnificativ mai mare. Utilizarea telefonului mobil pe o durată mai mare de 1 oră pe săptămână s-a asociat cu un risc semnificativ crescut, în comparație cu utilizarea dispozitivului pentru mai puțin de 1 oră săptămânal. În același timp, în rândul celor care petreceau mai mult de 1 oră/săptămână la telefon s-au observat și nivele crescute de stres, nevroză și tipare de somn slab calitative. Tot în rândul celor care utilizau telefonul mobil mai mult de 1 oră pe săptămână s-a observat și o creștere a CIMT (Grosimea intimă-medie la nivelul arterei carotide), un indicator clinic al aterosclerozei carotide.
Studiul prezintă și o serie de limitări, precum faptul că s-a luat în calcul numai utilizarea telefonului pentru a efectua apeluri, nu și pentru celelalte funcții care în prezent domină interacțiunea noastră cu acest dispozitiv. Modul folosirii telefonului mobil a fost evaluat o singură dată în studiu, nu se cunoaște dacă utilizatorii au avut aceleași tipare de comportament pe toată durata perioadei de follow-up. De asemenea, este o cercetare strict observațională și, deși sugerează o asociere între utilizarea frecventă a telefonului mobil și creșterea riscului de boli cardiovasculare, sunt necesare studii și dovezi adiționale care să confirme aceste date, până când o astfel de asociere să devină motiv de îngrijorare publică.
Citește și:
- STUDIU. Propriul smartphone ar putea deveni instrumentul ideal pentru monitorizarea nivelului de oxigen din sânge oriunde, oricând
- STUDIU. Ceasurile inteligente depistează primele semne ale bolii Parkinson
- STUDIU. Timpul petrecut în fața ecranelor influențează dezvoltarea cerebrală a copiilor