VIDEO. 350 de ONG-uri cer prevenirea fumatului infantil prin modificări legislative

  • Health literacy



Peste 350 de organizații non-guvernamentale (ONG) doresc interzicerea totală a promovării produselor din tutun pentru a preveni fumatul infantil.

ONG-urile reunite ieri în Senatul României au lansat o scrisoare deschisă pentru a cere  modificarea legii nr. 457/2004, privind publicitatea și sponsorizarea produselor din tutun, pentru a include interdicții cuprinzătoare în ceea ce privește promovarea produselor din tutun. De asemenea, organizațiile semnatare cer respectarea legii 332/2005, care interzice orice formă de reclamă, promovare și sponsorizare a produselor ce conțin tutun.

abonare

„Situația actuală a consumului de tutun în România se datorează faptului că nu facem pașii necesari pentru a îmbunătăți situația. Din punctul meu de vedere, legea actuală anti-fumat este bună, doar că are nevoie de câteva adăugiri. Important este ca noi să acționăm în aplicarea legii” – Senator Emanuel Botnariu, Comisia pentru sănătate publică

Potrivit Ramonei Brad, Director de proiect al inițiativei 2035 Tobacco-Free Romania, nerespectarea unor articole din cele două legi permit promovarea produselor din tutun către minori prin sponsorizarea de evenimente și plasarea produselor în magazine în vecinătatea unor bunuri și alimente consumate în mod curent de copiii.

În plus, semnatarii scrisorii sunt îngrijorați că noile produse din tutun, precum dispozitivele care permit consumul de tutun prin încălzire și țigările electronice, pot profita de lacune legislative pentru a promova fumatul în rândul copiilor și tinerilor.

„Trecerea de la țigările tradiționale la cele electronice sau cu tutun încălzit are scopul de a oferi consumatorilor de tutun un fals sentiment de securitate și de a ocoli legea. Una dintre principalele măsuri care ar trebui luate pentru a reduce consumul de tutun este denormalizarea fumatului. Aceste noi produse riscă să transforme fumatul în ceva normal și atrăgător” – Prof. Dr. Florin Mihălțan, Medic Primar în Pneumologie

Potrivit Ramonei Brad, expunerea minorilor la publicitate și acțiuni de promovare a tutunului sunt una dintre cauzele ratei mari de adopție a produselor din tutun în rândul copiilor.

În România, numărul copiilor care fumează în mod curent este mai mare decât în majoritatea țărilor europene, situându-se pe locul 4, respectiv locul 7, în topul adolescenților de 13, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. De asemenea, România se află pe locul 5 în topul numărului de adolescenți de 15-16 ani care au fumat în ultima lună.

Potrivit datelor prezentate ieri în Senatul României, 34% dintre copiii cu vârste între 13 și 15 ani afirmă că au fumat cel puțin odată în viață, iar la 15-16 ani peste jumătate dintre ei (51,7%) au încercat un produs din tutun. Ca urmare a interacțiunii precoce cu tutunul, o treme dintre copiii de 15-16 ani fumează cel puțin odată pe lună.

În toată Europa, trendul consumului de tutun în rândul copiilor este în scădere. Cu toate acestea, în România, numărul de copii fumători rămâne constant. Copiii cu vârste cuprinse între 13-18 ani sunt cei mai susceptibili la a se apuca de fumat – Dr. Alexandra Cucu, Institutul Național de Sănătate Publică

Una dintre principalele cauze ale consumului ridicat de tutun în rândul copiilor este aspectul atractiv al pachetelor de țigări și a zonelor unde se vând acestea. Potrivit datelor prezentate ieri în Parlament, tinerii sunt influențați în alegerea mărcii de țigări de modul de ambalare (56%) și aspectul țigării (40%).

Modificările legislative propuse de Inițativa 2035 Tobacco-Free Romania și-au dovedit eficiența la nivel global. Un studiu realizat în 22 de țări a arătat că interdicția completă a promovării produselor din tutun a redus consumul acestora cu 6,3%, în timp ce interdicțiile parțiale au avut rezultate limitate.

În interviul următor, Ramona Brad, Director de proiect al inițiativei 2035 Tobacco-Free Romania, vorbește despre modul în care produsele din tutun sunt promovate copiilor și despre modificările legislative care ar putea preveni fumatul infantil:

Articole recomandate:

Reducerea numărului de țigări fumate într-o zi nu scade riscul cardiovascular. Ajută doar renunțarea completă la fumat

Câte tipuri de cancer apar din cauza fumatului? Renunțarea la fumat, metoda prin care poți evita 55% dintre cazurile de cancer evitabil

Teama de diagnostic îi face pe fumători să nu participe la screening-ul pentru cancerul pulmonar

Fumat, colesterol, alcool, sare, fructe, legume, activitate fizică. Românii știu ce este sănătos, dar puțini aplică în viața de zi cu zi