VIDEO. Acromegalia: cum se recunoaște boala. Ce spun experții?

  • Health literacy



Acromegalia este o patologie rară, cu incidența anuală de aproximativ 5 cazuri la un milion de locuitori. Fără tratament duce la scurtarea duratei de viață a pacienților. Riscul de deces este de 2-3 ori mai mare decât cel al populației generale. Cu ocazia Zilei Mondiale a Acromegaliei, experți români au explicat ce trebuie să știm despre această boală, cum să o recunoaștem și ce trebuie făcut. Citește mai multe despre cum este definită această boală în articolul anterior din această serie.

Conf. Dr. Daniel Grigorie:  „Acromegalia este un diagnostic clinic, chiar dacă diagnosticul de precizie este hormonal și imagistic. Este o boală cu modificări fizionomice majore. Cei mai mulți dintre pacienți vin pentru creșterea extremităților: pacienții observă creșterea numărului de la pantofi sau al inelului. De asemenea vin pentru cefaleea produsă de tumora hipofizară care secretă în exces GH dar și pentru modificări tegumentare precum hipersudorația și seborea. Pielea este îngroșată, moale, umedă, extrem de sugestivă. Acestea sunt cele mai frecvente manifestări ale acromegaliei pentru care se adresează pacienții medicului.

abonare

Prof. Dr. Daniel Grigorie

Se punea problema recunoașterii mai facile ale bolii ca profesioniști medicali, dacă nu ar trebui să ne gândim la acromegalie la pacienții care au complicațiile metabolice, cum sunt diabetul zaharat și hipertensiunea arterială. Poate astfel incidența și prevalența -scăzute în zilele de astăzi- ar crește. În mod evident, boala este subdiagnosticată, subrecunoscută și lent diagnosticată”.

Prof. Dr. Cătălina Poiană: „Idealul este ca diagnosticul să fie pus procece, pentru a evita apariția complicațiilor. Complicații precum dureri osteo-articulare și modificări la nivelul articulațiilor sau ale fizionomiei, patologie cardiovasculară asociată, presupun ani de zile de evoluție a bolii. Din acest considerent mesajul către tinerii endocrinologi este de a evalua și pentru suspiciunea de acromegalie orice pacient care are un adenom hipofizar. Astfel se va reuși diagnosticarea precoce și prevenirea apariției complicațiilor și comorbidităților.

Prof. Dr. Cătălina Poiană

Pacienții pot fi trimiși la endocrinolog de către doctori din alte specialități medicale, unde au ajuns din cauza complicațiilor. De exemplu, pacienții pot face apnee de somn și uneori ajung la specialistul pneumolog. Alteori sunt trimiși către endocrinolog de la cardiolog sau de la reumatolog.

Cu cât pacientul este diagnosticat mai devreme, cu atât mijloacele terapeutice pe care le avem la îndemână vindecă pacientul și ajută să apară cât mai puține dintre comorbiditățile și complicațiile care afectează grav calitatea vieții pacienților și care le pot pune uneori viața în pericol”.

Prof. Dr. Dumitru Brănișteanu: Cu cât se face diagnosticul mai repede cu atât șansa pacientului de a avea o viață normală este mai mare. În momentul în care se diagnostichează acromegalia, atitudinea terapeutică este importantă în a normaliza secreția de GH (hormon de creștere/ growth hormone). Importanța este cu atât mai mare dacă complicațiile s-au stabilit deja. Atitudinea terapeutică este de a ne concentra pe atât pe aspectul chirurgical cât și pe cel medicamentos.

Prof. Dr. Dumitru Brănișteanu

Există terapii care pot determina scăderea volumului tumoral – facilitând abordul chirurgical – și normalizarea secreției GH- prin inhibarea secreției tumorale a GH în paralel cu inhibarea efectelor periferice ale GH prin administrarea de substanțe antagoniste. Sunt medicamente eficiente. Chiar dacă variabilitatea de răspuns este mare de la un pacient la altul, paleta terapeutică este suficient de largă pentru a putea găsi soluția ideală pentru fiecare pacient în parte, printr-o strategie terapeutică individualizată”.

Prof. Dr. Daniel Grigorie: „Acromegalia este o boală sistemică, o boală dureroasă și la propriu și la figurat prin scăderea stimei personale care duce frecvent la depresie. Iată de ce ei trebuie să aibă un loc unde să fie educați și susținuți și să aibă încredere că medicația de astăzi îi poate face să ducă o viață normală și valoroasă așa cum merită”.

Citește și: