VIDEO: Biopsia lichidă în viziunea experților europeni

  • Medicina personalizată



Biopsia lichidă a fost un subiect intens discutat în cadrul TEACH – Școala Europeană de Medicină Personalizată 2017, organizată anul acesta la București. Biopsia lichida este Procedura de ultimă generație care poate detecta ADN-ul celulelor canceroase folosind o simplă analiză de sânge.

Cum funcționează biopsia lichidă:
– detectarea celulelor tumorale
– separarea hemoglobinei de plasmă și preluarea ADN-ului din leucocite
– citirea ADN-ului prelevat și căutarea de ADN tumoral

Un studiu publicat recent, condus de medicul de origine română Victor Velculescu, a arătat că biopsia lichidă poate fi o soluție pentru a detecta cancerele aflate în stadiile I și II.

abonare

În continuare puteți citi ce au avut de spus experții europeni despre această procedură inovatoare.

 Dr. Giovanni Codacci Pisanelli, Profesor în Medicină Oncologică la Universitatea din Roma

„Inovațiile în domeniul biopsiei lichide creează noi oportunități. Recent, FDA (Food and Drug Administration) a aprobat un test care analizează ADN-ul extras din sânge. Datorită biopsiei lichide, nu este nevoie să folosim proceduri invazive, precum chirurgia, pentru a studia tumorile. Analizând ADN-ul din sânge putem beneficia de același grad de precizie. De asemenea, procedura ne permite să identificăm acele tumori care vor răspunde la tratament”

Dr. Mario Pazzagli, Profesor la Universitatea din Florența

„Biopsia lichidă este o nouă unealtă care poate deveni relevantă pentru toți, în special pentru pacienții care suferă de cancer. Procesul metastazat și acțiunea terapiilor de a selecta celule tumorale multiple și de a le diferenția cât mai mult de cele naturale va avansa. Așadar, ai nevoie de ceva care să monitorizeze dezvoltarea patologiei tumorale. Biopsia lichidă pare a fi unealta potrivită pentru această sarcină.

Biopsia lichidă este în special importantă în cazul cancerului pulmonar pentru că sunt o mulțime de noi terapii aflate în dezvoltare, iar conceptul de biopsie lichidă și terapii țintite fac o echipă bună pentru obținerea unor informații corecte.

Alte afecțiuni care ar putea beneficia de pe urma biopsiei lichide sunt cancerul de sân, cancerul de colon și cel de prostată”

Dr. Florin Mihălțan, Profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București

 „Biopsia lichidă ste o metodă care are nevoie de aparatură avansată, uneori prea scumpă, și pe care nu toate țările și-o permit. Dar este o metodă foarte bună de diagnosticare deoarece poate identifica pașii făcuți de tumoră, iar geneticienii pot avea date mai clare și relevante privind tipul de cancer. Această metodă aduce o nouă perspectivă pentru oncologi și pentru producătorii de medicamente imunoterapeutice.

În România, procedura nu este folosită momentan, dar există două centre care studiază posibilitatea de a-și extinde investigațiile către biopsia lichidă”