VIDEO. Trei molecule generice anti-HIV vor fi lansate în România anul acesta

  • Acces la inovațieTrei molecule generice pentru tratarea HIV vor fi lansate anul acesta în România. Noile medicamente vor crește accesul pacienților la tratament și vor aduce economii la bugetul național de sănătate.

Compania farmaceutică Mylan introduce pe piața românească trei molecule generice pentru tratarea HIV: medicamentul Darunavir (în doze de 400 și 600 mg) și combinația Emtricitabină/Tenofovir. În plus, Tenofovir, deja aprobat în România ca tratament împotriva hepatitei B, va fi de anul acesta indicat și pentru tratarea HIV. Potrivit reprezentanților companiei, alte combinații de molecule vor fi lansate pe piața românească pe parcursul anului 2018.

abonare

Introducerea noilor medicamente generice în România oferă pacienților HIV pozitivi alternative de tratament, la prețuri mai accesibile.

„Pe piața românească se depun încă multe eforturi pentru a ține sub control afecțiunea HIV/SIDA și suntem mândri să lansăm produse ca Darunavir și Emtricitabină/Tenofovir, precum și alte molecule generice, pentru a îmbunătăți accesul pacienților la tratament și a realiza economii importante la bugetul sistemului de sănătate” – Adrian Grecu, Country Manager Mylan România

Pacienții nu sunt singurii care vor economisi bani de pe urma medicamentelor generice. Potrivit datelor Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), referitor la introducerea medicamentului generic Darunavir în licitaţiile din spitale, dacă cel puțin un produs generic ar fi introdus în 2018 în România, ar putea crea economii la bugetul național de sănătate în valoare de cel puțin 24,3 milioane de lei (5,2 milioane euro).

Cheltuielile pentru tratamentul HIV în Programul Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA au urcat anul trecut la 286,7 milioane lei (aprox. 62 milioane euro), în timp ce valoarea întregii piețe de medicamente pentru tratamentul HIV a fost de 342,4 milioane lei (circa 75 milioane euro), potrivit datelor Cegedim, de la finalul lunii decembrie 2017.

„În acest moment, piața medicamentelor anti-HIV este dominată de produse originale, ceea ce înseamnă costuri ridicate. Având în vedere că un generic trebuie să vină la un preț cu cel puțin 35% mai mic decât originalul, noi considerăm că aceste lansări vor aduce economii semnificative la bugetul statului” – Adrian Grecu

În clipul următor, Adrian Grecu, Country Manager Mylan România, vorbește despre lansarea celor trei molecule generice și despre cum vor influența acestea accesul pacienților la tratament:

Articole recomandate:

Europa, singura regiune din lume în care numărul infecțiilor cu virusul HIV este în creștere

Ce este Boala X, recent trecută de Organizația Mondială a Sănătății pe lista bolilor prioritare?

Inovațiile care au schimbat pentru totdeauna domeniul bolilor infecțioase