Site icon Raportul de gardă

#WCLC2023. Tratamentul de primă linie cu osimertinib și chimioterapie prelungeşte supravieţuirea la pacienţii cu NSCLC EGFR mutant, inclusiv în cazurile cu metastaze cerebrale

Tratamentul de primă linie al pacienţilor cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) pozitiv pentru mutaţiile EGFR (epidermal growth factor receptor) cu osimertinib (Tagrisso), la care se adaugă chimioterapia cu derivaţi de platină, prelungeşte supravieţuirea în absenţa progresiei (PFS, progression-free survival) la peste 25 de luni, conform rezultatelor interimare ale studiului FLAURA2 prezentate în cadrul World Conference on Lung Cancer 2023, care a avut loc în Singapore. Eficacitatea combinaţiei terapeutice a fost superioară monoterapiei cu osimertinib, care a determinat o PFS de aproape 17 luni.

Principalele concluzii:

Dacă eficacitatea administrării osimertinib împreună cu chimioterapia asupra supravieţuirii generale se va demonstra, de asemenea, superioară monoterapiei, acest regim terapeutic ar putea să devină noul standard de îngrijire pentru pacienţii cu NSCLC EGFR mutant. Combinaţia terapeutică a fost eficace la toate subgrupurile de pacienţi (în funcţie de vârstă, sex, istoric de fumător şi tipul de mutaţie EGFR).

Sursa foto: IASCL Cancer News

Osimertinib este un inhibitor tirozin kinazic de generaţia a III-a. Monoterapia cu osimertinib a avut rezultate superioare asupra supravieţuirii generale a pacienților cu NSCLC EGFR mutant, în raport cu inhibitorii tirozin kinazici de generaţia I, precum gefitinib sau erlotinib. Pe baza acestor rezultate, osimertinib a devenit terapia de primă linie preferată pentru pacienţii cu NSCLC avansat care prezintă mutaţii EGFR. Deoarece celulele maligne dezvoltă rezistenţă la inhibitorii tirozin kinazici, este necesară investigarea combinaţiilor terapeutice care pot preveni acest efect.

Studiul FLAURA2 a inclus aproape 560 de pacienţi cu NSCLC avansat, EGFR mutant, care nu au primit anterior terapie sistemică şi care au avut un status de performanţă de 0 sau 1. Pacienţii au primit osimertinib, fie în monoterapie, fie împreună cu pemetrexed şi carboplatină sau cisplatină. Tratamentul a fost menţinut până la constatarea progresiei radiologice. Evaluarea pacienţilor a avut loc în săptămânile 6, 12, iar apoi la fiecare 12 săptămâni. Perioada mediană de monitorizare a fost de 16,5 luni la pacienţii care au primit monoterapie şi de 19,5 luni la participanţii care au primit combinaţia terapeutică.

Încă nu există date referitoare la impactul combinaţiei terapeutice asupra supravieţuirii generale şi acceptabilitatea profilului de toxicitate. Deşi adăugarea chimioterapiei la tratamentul cu osimertinib a crescut PFS, riscul de evenimente adverse de minim gradul 3 a fost de aproape 4 ori mai ridicat. Dacă noua combinaţie terapeutică nu prelungeşte supravieţuirea generală superior monoterapiei, nu este justificată utilizarea sa din cauza profilului de toxicitate. Rezultatele prezentate, însă, reprezintă o analiză precoce, fiind aşteptate concluziile generate la finalul studiului.

Citeşte şi:

 

Exit mobile version