#WCLC2023. Consumul pe termen lung de analgezice opioide poate crește riscul de a dezvolta cancer pulmonar

  • Oncologie



Consumul de opium a fost clasificat recent de către International Agency for Research on Cancer (IARC) ca fiind un factor carcinogen de grupa 1, crescând riscul de apariție al cancerului pulmonar, laringian și la nivelul vezicii urinare.

În cadrul World Conference on Lung Cancer 2023 a fost prezentat un studiu legat de consumul regulat de analgezice opioide și asocierea acestora cu un risc mai crescut de a dezvolta cancer pulmonar. Opioidele sunt o clasă de medicamente folosite în reducerea durerii, derivate din opium sau sintetizate artificial pentru a mima structura și efectele acestuia.

abonare

În cadrul acestui studiu s-a ajuns la concluzia că pacienții care folosesc opioide în scop analgezic în mod regulat au șanse cu aproximativ 30% mai mari de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu cei care nu consumă deloc. În timpul cercetării s-a observat și o relație între doza de opioizi administrată și riscul de cancer, dar și între predispoziția genetică de a consuma opioide și riscul mai crescut de a dezvolta cancer pulmonar. Pacienții care luau opioide puternice au avut un risc mai crescut de a dezvolta cancer pulmonar decât cei care luau opioide mai slabe. Pe lângă relația dintre doză și creșterea riscului, s-a observat că cei care luau opioide cu durată scurtă sau intermediară de acțiune aveau un risc mai scăzut de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu cei care au luat opioide cu durată mai lungă de acțiune.

”Ținând cont de creșterea explozivă a consumului de opioide există o nevoie urgentă de a evalua aceste asocieri”, a specificat prezentatorul studiului Mahdi Sheik, MD, PhD, IARC, într-un articol publicat în Cancer Therapy Advisor.

farmacie medicamente analgezice opioide
Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

Studiul a analizat 473.067 de pacienți înscriși într-un interval cuprins între anii 2006-2010 în studiul UK Biobank, inițial fără a avea un diagnostic oncologic. Aceștia au fost urmăriți până în aprilie 2021, timp în care au raportat consumul de medicamente pe care le luau în mod constant, inclusiv opioide. 27.856 de pacienți au raportat un consum regulat de opioide, iar 3.480 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer pulmonar.

Atunci când s-a făcut analiza dintre administrarea opioidelor și cancerul pulmonar, cercetătorii au ajustat rezultatele în funcție de vârstă, sex, educație, indicele de masă corporală, consumul de alcool și tutun, numărul de pachete/an și comorbidități legate de consumul de compuși derivați din opium.

Pentru a fi exclusă cauzalitatea inversă, adică folosirea opioidelor împotriva durerii legate de o patologie oncologică, cercetătorii au renunțat la primii doi ani de urmărire și au stratificat pacienții în funcție de durerea și afecțiunile cronice pe care le aveau. Rezultatele acestor analize au fost similare cu cele din studiul principal.

Autorii studiului subliniază că deși descoperirile sunt importante, trebuie interpretate cu precauție, deoarece există limitări ale acestuia, cum ar fi neraportarea corectă a consumului de opioide de către pacienți, măsurarea unidimensională a unui comportament dinamic și dimensiunile mici ale eșantionului pentru unele subgrupuri, de aceea este nevoie de studii suplimentare.

Citește și: