Ziua Mondială a Sănătății 2025: Sănătatea mamelor și nou-născuților reprezintă fundația unor comunități sănătoase și prospere
Ziua Mondială a Sănătății, celebrată pe 7 aprilie, ne reamintește anual despre importanța măsurilor preventive pe care le putem lua pentru a combate povara bolilor, despre ultimele inovații în materie de screening și tratament, precum și despre importanța unui stil de viață care să promoveze comportamente și alegeri sănătoase (alimentație bogată în fructe și legume, activitate fizică recurentă, tipare de somn potrivite etc).
În 2025, cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății a lansat campania „Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță”, o inițiativă destinată sănătății mamelor și nou-născuților. Campania urgentează guvernele, sistemele de sănătate și comunitățile destinate sănătății, să prioritizeze sănătatea pe termen lung a femeilor și să își sporească eforturile pentru combaterea deceselor prevenibile, în rândul mamelor și nou-născuților.
Obiectivele campaniei:
- creșterea gradului de conștientizare asupra sănătății maternale și nou-născuților, asupra evenimentelor cu care aceștia se confruntă și care le
- pot pune viața în pericol, precum și asupra nevoii de a prioritiza sănătatea femeilor pe termen lung;
- susținerea unor investiții eficiente care să rezulte în îmbunătățirea sănătății femeilor și nou-născuților;
- încurajarea acțiunilor colective menite să sprijine viitorii părinți și profesioniștii în domeniul medical care acordă îngrijiri critice;
- oferirea unor seturi de informații relevante și utile cu privire la sarcină, travaliu, perioada post-natală și bebelușii născuți fără viață.
Anual, aproximativ 300.000 de femei își pierd viața din cauze ce au legătură cu sarcina sau nașterea, în timp ce peste 2 milioane de nou-născuți decedează în prima lună de viață. Mai mult decât atât, alte 2 milioane de bebeluși se nasc deja fără viață. La nivel global, decesele înregistrate în rândul nou-născuților însumează aproape jumătate din totalul deceselor copiilor sub 5 ani.
Campania lansată de OMS subliniază nevoia critică a femeilor de a avea acces la servicii de calitate, oferite de specialiști bine pregătiți pe întreaga durată a sarcinii – înainte, în timpul și după naștere. Serviciile medicale pre-natale (cel puțin 8 vizite medicale și o ultrasonografie timpurie) sunt esențiale pentru dezvoltarea unei sarcini sănătoase și prevenirea complicațiilor.
Citește mai multe despre implicarea factorilor genetici în sarcină:
- Durata sarcinii și momentul nașterii, influențate de factori genetici. Cum ar putea fi prevenite nașterile premature?
- Secvențierea rapidă a întregului genom permite diagnosticarea nou-născuților grav bolnavi în mai puțin de 3 zile și este fezabilă la nivel național
- Riscul de recurență al simptomelor excesive de greață și vărsături în sarcină ar putea fi determinat de factori genetici
Estimările arată că aproximativ 15% din femeile însărcinate dezvoltă o complicație care le pune viața în pericol, pe durata sarcinii sau în timpul nașterii. Peste 70% din totalitatea deceselor înregistrate în rândul mamelor survin din cauze obstetrice directe precum hemoragia sau pre-eclampsia, majoritatea având loc în timpul travaliului sau nașterii.
Sistemele de sănătate trebuie să se dezvolte și să se adapteze într-o manieră în care să poată asigura femeilor atât servicii medicale pre-natale de înaltă calitate și servicii care să adreseze provocările obstetrice directe, cât și suport medical care să abordeze sănătatea mentală, bolile netransmisibile și planificarea familială. Investind fonduri în domeniul sănătății mamei și nou-născuților, poate conduce la avantaje economice semnificative. În țările cu venituri mici și mijlocii, se estimează că fiecare 1 dolar american investit în acest scop va returna între 9 și 20 de dolari americani.
Luând în considerare tendințele din prezent, 4 din 5 țări vor eșua în a atinge obiectivele setate pentru îmbunătățirea sănătății materne până în 2030, iar 1 din 3 va eșua în a atinge obiectivele de reducere a deceselor în rândul nou-născuților. În țările pe teritoriul cărora se află conflicte armate sau alte urgențe umanitare, femeile au un risc mult mai pronunțat de a deceda în timpul sarcinii sau nașterii, comparativ cu cele aflate în state în care nu există astfel de instabilități, lucru care impune o nevoie și mai acută de intervenții pentru a putea reduce numărul deceselor.
Citește și:
Ziua Mondiala a Bolilor Rare 2025: testarea genomică trebuie să devină parte integrantă a îngrijirii pediatrice