Ziua mondială de luptă împotriva artritelor: pandemia COVID-19 a determinat digitalizarea accelerată a îngrijirii pacienților reumatologici

  • Health literacy



Liga Română Contra Reumatismului și Societatea Română de Reumatologie au organizat o dezbatere la care au participat reprezentanți ai pacienților, societății civile, medici, autorități și mass-media, pe tema impactului pandemiei COVID-19 asupra îngrijirii pacienților cu afecțiuni reumatologice, luând în considerare riscurile din această perioadă și importanța continuării vizitelor la medic și a tratamentului. În cadrul acesteia au fost publicate și discutate rezultatele unui studiu despre impactul și percepția asupra COVID-19 la pacienții cu boli reumatice inflamatorii. La momentul discuției în România numărul de cazuri era aproximativ 165.000 cazuri confirmate, cu peste 5.600 decese.

Feature dezbatere ziua mondială de luptă împotriva artritei
Dezbatere și prezentare studiu “Pacienții cu Boli Reumatice Inflamatoare și COVID – 19”

Provocările asupra sistemului de sănătate aduse de pandemie au determinat multe schimbări în multiple arii ale îngrijirilor medicale. Printre recomandările Societății Române de Reumatologie privind managementul pacienților cu boli reumatice se numără realizarea de consultații la distanță ori de câte ori este posibil. În cazul în care este necesară consultația în persoană, aceasta se va face doar cu programare în prealabil pentru a se putea respecta distanțarea fizică între pacienți și asigura siguranța medicală a acestora. În plus au fost implementate reguli de purtare a măștilor de protecție, de igienă a mâinilor și de distanțare fizică între persoane. Puteți citi mai multe despre recomandările EULAR pentru pacienți pe site-ul Societății Române de Reumatologie. 

abonare

„În absența unor semne evidente de infecție SARS-CoV-2, tratamentul pacienților, așa cum a fost el stabilit, trebuie să continue neschimbat. Este foarte important ca tratamentul să își asigure eficacitatea continuă, ceea ce presupune și o bună apărare a organismului împotriva infecțiilor. Doar în cazul unei infecții confirmate se poate întrerupe tratamentul, decizie luată de medicul specialist”- Prof. Dr. Cătălin Codreanu, președintele Societății Române de Reumatologie.

Pentru a evalua gradul de implementare al acestor recomandări a fost derulat studiul “Pacienții cu Boli Reumatice Inflamatoare și COVID – 19”. Acesta a implicat administrarea unui chestionar asupra unui eșantion de pacienți de 72 de pacienți cu boli reumatice care au venit la vizită la medicul reumatolog în luna octombrie (56% cu vârsta peste 55 de ani, majoritatea având diagnostic de poliartrită reumatoidă 63% sau spondilita anchilozantă 19%).

măști chirurgicale
Majoritatea pacienților cu boli reumatice inflamatorii cunosc și respectă măsurile de protecție individuale.

Din punctul de vedere al informării bolnavilor cu boli reumatismale asupra infecției SARS-CoV-2 și implicațiile asupra bolii precum și a gradului de cunoaștere și respectare a normelor de protecție s-a observat că: 

  • 78% dintre respondenți cred că SARS-CoV-2 se transmite de la persoană  la persoană, iar 87% dintre aceștia susțin că și persoanele asimptomatice pot transmite virusul. 66% se tem de contactul cu alte persoane;
  • 72% spun că le este teamă să nu se infecteze cu acest virus, iar 22% cred că boala lor reumatismală poate predispune la COVID-19;
  • 53% dintre pacienți cred că boala COVID-19 poate agrava simptomele bolile reumatice și 47% sunt de părere că boala COVID-19 poate crește riscul de deces în cazul unui pacient cu boli reumatismale;
  • 97% dintre pacienți declară că folosesc echipament de protecție (în principal mască) și 88% au încredere că folosirea acestuia poate preveni infecția.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a atras atenția dublării crizei COVID-19 de sănătate publică, cu cea a infodemiei, care poate fi combătută prin eforturi de comunicare cu publicul și explicarea fundamentelor științeiCitește despre mai multe despre rezultatele studiilor COVID-19 din ultimele 6 luni.

„Trebuie să avem grijă de modul în care ne informăm și cum construim scutul de protecție împotriva virusului și a infodemiei”- Dr. Marius Geantă.

În privința tratamentului curent pentru controlul bolilor reumatice, 41% dintre pacienți nu se tem că  tratamentul imunomodulator poate predispune la infecția cu SARS-CoV-2, însă 47% nu au știut ce să răspundă la această întrebare. 81% știu că nu ar fi mai bine ca tratamentul pentru boala reumatică inflamatorie să fie întrerupt în această perioadă și doar 3% afirmă că au luat decizia de a întrerupe tratamentul. Dintre cei care au amânat tratamentul, 50% au făcut acest lucru pentru o săptămână, 25% pentru două săptămâni și restul de un sfert pentru mai bine de o lună, din cauza carantinei din spital sau a limitării internărilor de zi. Peste 80% din pacienți se tem că în cazul unei amânări de tratament s-ar putea confrunta cu recăderea bolii reumatice sau un puseu. 

La început, ca reumatologi am fost foarte îngrijorați că pacienții noștri vor face într-o mai mare măsură această boală și că vor dezvolta forme severe. Ne-am lămurit în ultima perioadă că lucrurile nu stau așa: riscul pacienților, chiar dacă sunt tratați cu imunosupresoare, nu este mai mare decât cel general”- Prof. Dr. Simona Rednic.

medicamente și termonetru
Medicația pacienților cu boli reumatismale nu trebuie întreruptă sau modificată decât la indicația medicului specialist.

“Legat de tratamente, am avut plăcerea și surpriza să vedem că unele medicamente folosite pentru pacienții noștri cu boli mediate imun au devenit vedete și în cazul COVID-19. Colegi care nu auziseră până acum de terapii biologice au început să ne adreseze întrebări și să fie foarte interesați de aceste medicamente, deoarece gravitatea bolii este dată în primul rând de reacția imună a organismului”- Conf. Dr. Andra Bălănescu.

În ciuda temerilor legate de COVID-19, aproape 2 din 3 pacienți spun că nu se tem să meargă la spital în această perioadă și 87% au încercat să ia legătura cu medicul curant în timpul pandemiei, în principal pentru a primi rețeta medicală, tratamentul sau pentru consultație. Doar 3% din pacienți au întâmpinat dificultăți în a contacta medicul reumatolog. Cele mai importante canale prin care au reușit să ia legătura cu acesta sunt telefonul personal sau cel din clinică și email-ul. 85% din pacienți au primit recomandări specifice pentru boala lor în această perioadă și 88% dintre cei care au primit recomandări s-au declarat mulțumiți de acestea. 

consultație online doctor pacient telemedicină

 “Telemedicina s-a dovedit a fi un instrument foarte important, prin care am reușit să ținem legătura cu pacienții și mai ales din punct de vedere administrativ a fost un ajutor enorm”, Conf. Dr. Andra Bălănescu.

În cadrul dezbaterii au fost exemplificate și anumite situații în care telemedicina nu poate suplini consultația în clinică, precum examenul fizic, proceduri invazive sau diagnosticul și inițierea relației doctor pacient în cazul noilor pacienți. 

Dr. Geantă a observat că intervenția de digitalizare accelerată la scară largă este o oportunitate foarte bună de cercetare pentru a măsura obiectiv rezultatele acesteia, pentru a avea apoi o bază științifică pe baza căreia se vor putea lua decizii legislative și administrative, precum normele de aplicare pentru legea telemedicinei. 

Din punctul de vedere al impactului psihologic al pandemiei, s-a observat că 62% dintre respondenți sunt stresați din cauza COVID-19 și 50% dintre aceștia se tem că stresul le-ar putea înrăutăți boala. Ovidiu Constantinescu, reprezentat al pacienților, a declarat că posibilitatea consultațiilor online oferă calm și siguranța depășirii acestui moment.  

Medicii specialiști atrag atenția că diagnosticarea și tratamentul pacienților cu boli reumatice trebuie să continue și în această perioadă, pentru a preveni complicațiile și pentru a menține controlul bolii reumatice.  

Ce sunt bolile reumatice?

Bolile reumatice și musculo-scheletale includ peste 200 de afecțiuni, dintre care spondilita anchilozantă, artrozaartropatia psoriazicăfibromialgialupusul sau guta, care afectează persoane de toate vârstele. Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetățeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice și musculo-scheletice – mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii. Bolile reumatice şi musculo-scheletale generează 50% din absenteismul de la locul de muncă, fiind principalul grup de boli profesionale. Printre simptomele acestor boli se numără durerile articulare sau musculare persistenteobosealarigiditatea matinală și depresia.

“Afecțiunile reumatismale reprezintă una dintre cele mai importante provocări în domeniu sănătății publice, având în vedere povara enormă pentru pacienți și pentru sistemele de sănătate. Acestea sunt argumente pentru necesitatea prioritizării lor în politicile de sănătate publică. În aceste zile se rescrie Strategia de Națională de Sănătate pentru următoare perioadă și sunt convinsă că aceste boli trebuie să ocupe un capitol separat în această strategie”- Conf. Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică.

Diagnosticul precoce urmat de tratamentul recomandat de medicul reumatolog sunt esențiale pentru încetinirea procesului de evoluție a acestor afecțiuni, dar din păcate acestea rămân adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte târziu.

Citește și: