STUDIU. Un nou tip de cancer endometrial agresiv, asociat cu risc mare de recurență, identificat cu ajutorul inteligenței artificiale

  • Medicina digitală



ProMiSE, o nouă metodă bazată pe inteligenţă artificială, poate diferenţia cu acurateţe crescută diversele subtipuri de cancer endometrial, identificând, totodată, cu succes un subgrup de tumori, nedefinite anterior, care se asociază cu riscul ridicat de recurenţe ale bolii şi deces. Acestea sunt concluziile unui nou studiu publicat în Nature Communication.

Anumite tipuri de cancer endometrial au un prognostic favorabil, în timp ce alte subtipuri pot să prezinte frecvent recurenţe. Aceste paciente vor necesita îngriijiri medicale suplimentare pentru a preveni recurenţele bolii. Până în prezent, metodele tradiţionale de a diferenţia tumorile cu risc ridicat de cele cu risc redus, bazate pe anatomie patologică şi diagnostic molecular, au avut o eficacitate limitat.

abonare

Clasificarea actuală cuprinde 4 subtipuri moleculare cu valoare prognostică şi cu implicaţii terapeutice. Cel mai frecvent subtip, NSMP (No Specific Molecular Profile), este un diagnostic de excludere, fiind caracterizat de absenţa caracteristicilor care definesc celelalte 3 subtipuri. NMSP reprezintă 50% dintre tumorile endometriale. Noul algoritm a identificat cu succes un subgrup de tumori în cadrul NSMP care prezintă prognostic nefavorabil.

Acest subtip al NSMP reprezintă 20% dintre cancerele NSMP şi 10% din totalul tumorilor de cancer endometrial. Aşadar, cu ajutorul ProMiSE pot fi depistate o proporţie importantă de paciente care pot beneficia de pe urma intervenţiilor suplimentare pentru a limita recurenţele bolii.

ginecologi analizamd col uterin
Image by vectorjuice on Freepik

În cadrul noului studiu, a fost utilizat un model de inteligenţa artificială bazat de învăţare profundă pentru a identifica profiluri diferite, pe baza a peste 2300 de imagini histologice reprezentând tumori endometriale. A fost utilizată o cohortă de aproape 370 de paciente cu cancer endometrial pentru descoperire şi două cohorte independente de validare, care au inclus 290 şi aproape 615 paciente.

Prin secvenţierea întregului genom a fost identificată o încărcătură crescută a modificărilor numărului de copii la nivelul tumorilor NSMP care asociază supravieţuire redusă, fiind caracterizate de o instabilitate genomică ridicată, în comparaţie cu celelalte tumori NSMP.

În continuare, va fi evaluat modul în care acest instrument bazat pe inteligenţă arficială poate fi integrat în practica medicală curentă, împreună cu metodele tradiţionale de diagnostic. Avantajele acestei abordări sunt reprezentate de cost-eficienţă şi de posibilitatea de adaptare facilă în funcţie de localizarea geografică a pacientei cu cancer endometrial.

Imaginile de histopatologie realizate de rutină, chiar şi în spitale din zonele rurale sau în comunităţi îndepărtate de centrele mari de diagnostic, pot fi transmise pentru a fi analizate la distanţă cu ajutorul ProMiSE. Pe baza încadrării subtipului în clasa de risc adecvată, pacienta poate apoi să urmeze procedurile terapeutice necesare în unităţile de îngrijiri medicale locale.

Astfel, noua abordare bazată pe inteligenţă artificială pentru diagnosticul de precizie al cancerului endometrial ar putea să favorizeze accesul echitabil la cele mai performante tehnologii pentru pacientele diagnosticate cu această neoplazie, indiferent de mediul de provenienţă.

Citeşte şi: