ACS: 4 din 10 cazuri de cancer, determinate de factori de risc modificabili. Fumatul, asociat cu 30% din decesele de cauză oncologică

  • Prevenție



Un studiu realizat de American Cancer Society (ACS) arată că patru din zece cazuri de cancer și aproape jumătate din toate decesele cauzate de cancer în rândul adulților cu vârsta de 30 de ani și peste pot fi atribuite factorilor de risc modificabili. Acești factori includ fumatul, supraponderalitatea, consumul de alcool, lipsa de activitate fizică, alimentația nesănătoasă și infecțiile.

Studiul confirmă impactul semnificativ al alegerilor care țin de stilul de viață asupra riscului de cancer. Au fost analizate date naționale privind incidența și mortalitatea asociate cancerului, împreună cu prevalența factorilor de risc pentru a estima proporția și numărul de cazuri de cancer și decese care ar putea fi atribuite factorilor de risc modificabili.

abonare

Fumatul a fost identificat ca principal factor de risc, responsabil pentru aproape 20% din toate cazurile de cancer și 30% din toate decesele cauzate de cancer. Această constatare evidențiază provocarea continuă reprezentată de fumat, în ciuda unei scăderi semnificative a ratei fumatului în ultimele decenii.

„Aceste date subliniază importanța implementării politicilor de control pentru a promova renunțarea la fumat, precum și eforturile sporite de a crește screening-ul pentru detectarea precoce a cancerului pulmonar, când tratamentul poate fi mai eficient” – a declarat Dr. Farhad Islami, unul dintre autorii studiului, expert ACS în cercetarea cancerului

Dincolo de fumat, studiul a identificat și alți factori de risc a căror contribuție este semnificativă în apariția cancerului. Supraponderalitatea a fost responsabilă pentru 7,6% din cazurile de cancer, urmat de consumul de alcool (5,4%), expunerea la radiații ultraviolete – UV (4,6%) și lipsa de activitate fizică (3,1%). Aceste constatări evidențiază natura complexă a prevenției cancerului și necesitatea controlului factorilor care țin de stilul de viață.

După tipul de cancer, proporția cazurilor determinate de factori evitabili a variat de la 100% în cazul cancerului de col uterin și sarcomul Kaposi, la 4,9% în cazul cancerului ovarian.  Alte tipuri de cancer cu proporții mari de cazuri legate de acești factori au inclus melanomul (92,2%), cancerele anale (94,2%), de laringe (89,9%), pulmonar (88,2%), de faringe (87,4%), trahee (85,6%), esofag (85,4%) și al cavității bucale (83,7%).

Cancerul pulmonar a avut cel mai mare număr de cazuri atribuite factorilor de risc evaluați, cu 104.410 cazuri la bărbați și 97.250 la femei. Melanomul, cancerul colorectal și cancerul vezicii urinare au fost de asemenea semnificativ influențate de factorii de risc modificabili la bărbați, în timp ce cancerul de sân, cancerul corpului uterin și cancerul colorectal au fost predominante la femei.

Factori de risc pentru cancer
Sursa foto – Freepik

Implicații pentru sănătatea publică

Rezultatele acestui studiu au implicații importante pentru politicile de sănătate și strategiile de prevenire a cancerului. Consolidarea componentei de prevenție este esențială pentru controlul cancerului. Studiul subliniază importanța vaccinării (pentru infecția HPV, hepatita B), menținerea unei greutăți corporale sănătoase și intervențiile privind alimentația pentru reducerea incidenței și mortalității asociate cancerului.

Consolidarea politicilor de control al tutunului, creșterea ratelor de vaccinare și inițiative de sănătate publică care promovează diete sănătoase și activitatea fizică sunt pași esențiali în această direcție.

Și în Europa, conform statisticilor recente, peste 40% din cazurile de cancer sunt atribuite factorilor de risc modificabili, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică și expunerile la factori de mediu. Codul European Împotriva Cancerului are scopul de a educa și ajuta cetățenii să adopte un stil de viață mai sănătos și să-și reducă riscul de cancer. Această inițiativă include recomandări bazate pe dovezi, cum ar fi evitarea fumatului, menținerea greutății optime, promovarea activității fizice și participarea la programele de screening pentru cancer. Urmând aceste recomandări, se estimează că până la jumătate din toate decesele cauzate de cancer în Europa ar putea fi prevenite.

Citește și