#ADA2019. Complicațiile diabetului zaharat de tip 2, mai frecvente în cazurile cu debut în adolescență

  • Health literacy



Conform datelor studiului TODAY-2, prezentate în cadrul congresului Asociației Americane de Diabet (ADA) 2019, tinerii care au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 devreme în adolescență au demonstrat rate crescute de complicații asociate diabetului în jurul vârstei de 25 de ani.

Prof. Dr. Philip S. Zeitler, University of Colorado School of Medicine, Aurora, autorul principal al seriei TODAY, a comentat într-o conferință ADA 2019:

abonare

„Factorii de risc cardiovascular sunt foarte răspândiți în rândul populației studiate, daunele organelor țintă sunt evidente și apar evenimente cardiovasculare grave la rate neașteptate pentru vârstă. Cu siguranță, traiectoria urmată de diabet în cazul copiilor este diferită de cea urmată atunci când este diagnosticat în perioada adultă”.

Ilustrarea unui test de glicemie
#ADA2019. Complicațiile diabetului zaharat de tip 2, mai frecvente în cazurile cu debut în adolescență Sursa foto: pixabay.com

„Ideea de bază este că mulți dintre acești copii au o evoluție foarte rapidă, atât din punct de vedere al controlului glicemic slab, cât și din punctul de vedere al complicațiilor dezvoltate. Așadar, în loc de abordarea pediatrică cel mai des întâlnită << Ei bine, hai să vedem ce se întâmplă și să nu administrăm medicamente suplimentare>>, trebuie să recunoaștem că, de fapt, acești copii au nevoie de un tratament chiar mai agresiv decât adulții cu diabet tip 2. Copiii au o formă mai agresivă a bolii și vor trăi cu povara bolilor cardiovasculare poate pentru 50 de ani. Așadar, mesajul important este: nu ezitați să administrați copiilor terapii agresive”, a explicat Prof. Dr. Zeitler pentru Medscape News.

Dintre cei aproximativ 500 de participanți la studiu, cinci au decedat din cauze relaționate cu diabetul, în decursul a 7,5 ani de la diagnostic: infarct miocardic, insuficiență renală, septicemie, stop cardiac post-operator și o supradoză.

Sumarizând, au fost observate complicații cardiovasculare, renale, oculare, nervoase și ale sarcinii. Inițial, studiul TODAY a înrolat 699 de adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, care fuseseră recent diagnosticați cu diabet tip 2. Rezultatele acestui prim studiu TODAY (prezentate în 2012) au concluzionat că diabetul de tip 2 este mult mai agresiv la copii decât la adulți, iar pacienții au experimentat o pierdere rapidă a funcției celulelor beta pancreatice. Dintre cei 699 de participanți, 572 au continuat participarea în faza I, de observare, a studiului TODAY-2, care a durat 3 ani. În continuare, 517 participanți au rămas în faza a II-a a studiului TODAY-2, iar în 2019 aceștia au în medie 25 de ani și au trecut între 7,5 și 12 ani de la diagnosticul inițial de diabet.

În timpul celor 12 ani de urmărire, incidența cumulativă a valorilor ridicate ale LDL-colesterolului a crescut de la 3% la 26%, iar incidența cumulativă a hipertensiunii arteriale a crescut de la 20% la 55%.

Au fost observate 38 de evenimente cardiovasculare, precum: aritmii, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, disfuncție ventriculară stângă, tromboză venoasă profundă, accident vascular cerebral sau atacuri ischemice tranzitorii.

  • Ecografia cardiacă efectuată la sfârșitul studiului TODAY și din nou în TODAY-2 a detectat rezultate anormale la 30% dintre participanți;
  • Pentru 370 dintre pacienți s-a observat o progresie substanțială a retinopatiei diabetice.

De asemenea, unele dintre cele mai alarmante consecințe au fost observate pentru sarcină și făt. Între anii 2005-2019, au existat 236 de sarcini în rândul celor 350 de fete și tinere participante.

  • 11,9% au fost avorturi spontane (comparativ cu rata de avort spontan la nivelul Statelor Unite, de 10-15%);
  • 3,8% dintre bebeluși s-au născut morți (comparativ cu rata în populația generală de 0,4%), iar 23,7% s-au născut prematur (comparativ cu ratele de 6,9-9,9%);
  • Mai mult, 16% dintre bebeluși au avut o greutate prea mică la naștere, iar 19% o greutate prea mare, de peste 4 kg;
  • 28% dintre nou-născuți au avut hipoglicemie la naștere (comparativ cu rata de 2,1% a populației generale);
  • 35% dintre mame au fost spitalizate ca urmare a complicațiilor, comparativ cu rata de 14% din populația generală.

Asistăm la o schimbare de paradigmă în modul de înțelegere a diabetului și complicațiilor sale, iar acest studiu de durată este doar o altă piesă din puzzle-ul care demonstrează acest lucru. Este nevoie de studii suplimentare care să ajute la înțelegerea modului în care progresează diabetul cu debut juvenil sau în adolescență, comparativ cu diabetul diagnosticat la vârstă adultă.

Până la noi date despre această boală și despre felul în care ar trebui ea gestionată eficient, puteți audia primul podcast marca Raportuldegardă.ro pe această temă, în care Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și Dr. Bianca Cucoș, editor Raportuldegardă.ro dezbat problema diabetului zaharat din multiple puncte de vedere.

Citește și: