#ADA2020. Dapagliflozin a scăzut incidența diabetului zaharat tip 2 cu 32% la pacienții cu insuficiență cardiacă

  • Diabet



Pe baza rezultatelor studiului DAPA-HF, FDA a aprobat recent dapagliflozin pentru tratamentul insuficienței cardiace (clasa NYHA II-IV) cu fracție de ejecție scăzută. Aprobarea a marcat un moment istoric, în care o nouă clasă terapeutică este disponibilă în această afecțiune. Dapagliflozin face parte din categoria inhibitorilor SGLT2 și a fost dezvoltat inițial ca tratament pentru îmbunătățirea controlului glicemic în diabetul zaharat de tip 2.

O nouă analiză a datelor studiului DAPA-HF arată o nouă posibilă indicație pentru inhibitorul SLGT2. În lucrarea prezentată în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane de Diabet, ADA2020, cercetătorii concluzionează că „prevenția diabetului ar putea fi încă un beneficiu al dapagliflozin”.

abonare

În grupul de intervenție, 4,9% (64/1.298) dintre pacienți au fost diagnosticați cu DZ2, față de 7,1% (93/1300) dintre cei din grupul placebo. Astfel, dapagliflozin a redus riscul dezvoltării diabetului cu 32%. 

Grafic scădere risc dezvoltare diabet dapagliflozin
Dapagliflozin a scăzut incidența diabetului cu 32% în studiul DAPA-HF.

DAPA-HF s-a desfășurat în 20 de țări, randomizând aproape 5.000 de pacienți cu insuficiență cardiacă (minim clasa NYHA II), cu fracție de ejecție a ventriculului stâng sub 40% și cu NT-proBNP de minim 600 pg/ml (marker al insuficienței cardiace). După o urmărire medie de 18 luni, adăugarea dapagliflozin 10 mg la terapia medicamentoasă standard a redus riscul obiectivului primar compus (un prim episod de agravare a insuficienței cardiace sau deces cardiovascular) cu 26% (16,3% vs 21,2%).

Noua analiză a urmărit riscul de dezvoltare a diabetului zaharat tip 2 (DZ2) la cei 55% dintre participanți care nu aveau DZ2 la momentul includerii în studiu. Un nou caz de DZ2 a fost definit prin două valori ale hemoglobinei glicozilate A1C (HbA1c) ≥6,5% la două vizite medicale consecutive post-randomizare sau prin diagnostic DZ2 raportat de investigator (cu inițierea unui tratament hipoglicemiant).

Dintre cei 2.605 pacienți non-DZ2 la inițierea studiului, 157 au dezvoltat diabet în perioada de urmărire (6%), 150 dintre aceștia fiind prediabetici (HbA1c 5,7-6,4%). Cei nou diagnosticați cu DZ2 au avut, la inițierea studiului, un nivel mai ridicat al HbA1c (6,2 ±0.3 vs. 5,7 ±0.4%), indicele de masă corporală mai mare (28,5 ±5,9 vs. 27,1 ±5,7 kg/m2) și o rată de filtrare glomerulară estimată mai mică (61,5 ±17,4 vs. 68,2 ±19,3 ml/min/1,73 m2). Toate aceste diferențe au fost semnificative statistic.

Dapagliflozin

Dapagliflozin (Forxiga) face parte din noua generație de antidiabetice, cea a inhibitorilor cotransportorului de sodiu și glucoză (SGLT2). Aceștia acționează la nivel renal prin scăderea reabsorbției glucozei din urină, ducând astfel la scăderea glicemiei.

mecanism dapagliflozin FDA inhibiție SGLT2 tubuli renali insuficiență cardiacă fracție ejecție scăzută
Mecanismul de acțiune al inhibitorilor SGLT2 Sursa foto – Clinical Journal of American Society of Nephrology

Dapagliflozin este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ca terapie adjuvantă insulinei la pacienții cu DZ1, atunci când monoterapia cu insulină nu este suficientă pentru controlul glicemic și la pacienții cu DZ2 fie ca monoterapie, dacă metformin sau alte antidiabetice sunt contraindicate, fie ca terapie adjuvantă.

Pe baza rezultatelor studiului DAPA-HF, Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat dapagliflozin pentru tratamentul insuficienței cardiace (NYHA II-IV) cu fracție de ejecție scăzută, fiind primul medicament din ultimii 10 ani care a demonstrat creșterea supraviețuirii la acești pacienți.

dapagliflozin
Sursa foto

Alte studii sugerează și un beneficiu important în reducerea declinului funcției renale. Studiul DAPA-CKD a putut fi oprit timpuriu deoarece tratamentul a demonstrat atingerea obiectivului primar compozit atât la pacienții cu diabet zaharat de tip 2 cât și la cei fără diabet. Dapagliflozin este considerat a avea potențial în schimbarea managementului pacienților cu boală cronică de rinichi.

Prevenția diabetului

Pentru a reduce riscul diabetului zaharat este important să urmăm un stil de viață sănătos, activ fizic, cu o dietă echilibrată, consum redus de alcool și cu menținerea unui indice de masă corporală normal.

Pe lângă intervenții asupra stilului de viață au fost studiate și mai multe medicamente. Într-un studiu cu peste 3.000 de participanți, metformin a scăzut incidența DZ2 cu 17%, față de grupul placebo, pe parcursul unei perioade de urmărire, de 15 ani. Diagnosticul a fost pus utilizând testul de toleranță la glucoză. A fost utilizat și un al doilea test de diagnostic, nivelul HbA1c, iar metformin a fost asociat cu o reducere de 36% a riscului relativ de apariție a diabetului zaharat de tip 2, cuantificat prin acest parametru.

Pentru cei cu risc înalt de a dezvolta DZ tip 1, există rezultate pozitive ale teplizumab, un anticorp experimental anti-CD3 care modifică limfocitele CD8+. Acesta a întârziat debutul debutul diabetului zaharat de tip 1 cu 2 ani, în cadrul unui studiu de fază 2. Studiul de fază 3 este în desfășurare, urmând a fi finalizat în mai 2022.

Citește și: