#AHA18. O creștere a criminalității, impact mai mare asupra tensiunii arteriale a locuitorilor cartierelor sigure

  • Health literacy



Creșterea bruscă a criminalității are un impact mai mare asupra tensiunii arteriale (TA) la persoanele rezidente în cartiere sigure, față de impactul asupra comunităților cu o rată bazală mare a criminalității. Această observație a fost emisă de un studiu preliminar prezentat la Chicago la Congresul Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018.

Studiul a urmărit un eșantion de 53.402 de adulți. Mai mult de 54% dintre subiecți fac parte din rasa neagră, aproape 64% sunt femei, iar media de vârstă este de 48 de ani. Studiul a arătat că o creștere bruscă a frecvenței actelor violente (care includ omoruri, atacuri și jafuri) a condus la creșterea TA atât la rezidenții cartierelor violente, cât și a celor sigure. Totuși, aceștia din urmă au prezentat un risc cu 9% mai ridicat de a prezenta o creștere tensională decât rezidenții cartierelor deja violente. Rezultatele sugerează faptul că mediul în care au loc crime violente afectează întreaga comunitate, chiar dacă implicarea unor persoane nu este directă.

abonare

Studiile anterioare evidențiau o relație între aceste evenimente periculoase și tensiunea arterială. Cu toate acestea, cercetătorii au avut în vedere impactul ratei criminalității asupra sănătății inimii, dar și fluctuațiile nivelului de stres în diferite orașe/cartiere.

Datele cheie din acest studiu au fost informațiile prezentate de portalul online al poliției, comparând ratele de violență din cartirele rezidențiale arondate unor clinici ambulatorii. Rata criminalității a crescut în 2015 și în 2016 în Chicago. Dosarele medicale evaluate în studiu au inclus valorile tensiunii arteriale din această perioadă.

În general, comunitățile cu criminalitate redusă au avut creșteri mai mari ale  tensiunii arteriale, comparativ cu comunitățile cu criminalitate înaltă.

“Am avut prieteni care trăiau în cartiere sigure și care erau extrem de îngrijorați de creșterea ratei de criminalitate din alte cartiere. Criminalitatea și, în mod special, criminalitatea violentă, este un factor de stres, deoarece oamenii acordă prioritate siguranței. Acest lucru împiedică accesul la resurse importante, precum alimentele sănătoase”, a declarat Elizabeth Tung, Universitatea din Chicago

Stresul cauzat de creșterea criminalității are efecte pe scară largă, iar eforturile de reducere și prevenție a violenței pot îmbunătăți sănătatea publică a întregului oraș.

Pe baza acestor cercetări, autorii studiului planifică o analiză a mecanismelor specifice care conectează expunerea la crime violente și variația tensiunii arteriale, precum și modul în care crimele pot afecta auto-îngrijirea și gestionarea bolilor. De exemplu, pacienții pot dezvolta o frică dacă nu pot ajunge în siguranță la farmacia locală, motiv pentru care pot să nu își mai ia medicamentele timp de câteva zile. În același timp, persoanele se pot izola de prieteni și de familie sau pot evita să meargă la magazinele alimentare din cauza preocupărilor legate de siguranța personală.

Citește și: