#AHA18. Durează 16 ani până la normalizarea profilului cardiovascular la foștii fumători

  • Health literacy



În cazul persoanelor care s-au lăsat de fumat, este nevoie de o perioadă de minimum 16 ani pentru ca nivelul de risc cardiovascular la care au fost supuși să revină la limitele normale, egale cu cele ale nefumătorilor. Totuși îmbunătățirile se observă încă de la 5 ani după renunțarea la acest viciu, persoanele în cauză având riscul cu 38% mai scăzut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

Oamenii de știință din Tennessee au realizat un studiu care să identifice relația dintre riscul apariției bolilor cardiovasculare și istoricul unui fumător. Rezultatele cercetării au fost dezbătute în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018.

abonare

„Aceste descoperiri ne arată că beneficiile renunțării la fumat apar în doar 5 ani și includ un risc cu 38% mai mic de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte maladii cardiovasculare, față de riscul persoanelor care continuă să fumeze” – declară Meredith Duncan, M.A., autoarea studiului, Vanderbilt University Medical Center, Nashville, Tennessee

Desfășurarea studiului:

Au fost analizate informații despre istoricul a 8.700 de participanți, date referitoare la întreaga perioadă în care aceștia au fumat. Persoanele nu sufereau de nicio afecțiune cardiovasculară la începutul studiului. Pacienții au fost urmăriți timp de 27 de ani, timp în care riscul cardiovascular la care participanții au fost supuși a fost comparat cu riscul persoanelor care fumează sau nu și al celor care au fumat și au renunțat.

Rezultatele obținute:

  • Un procent de 70% din numărul total al evenimentelor cardiovasculare a fost înregistrat în cazul persoanelor care au fumat un pachet de țigări pe zi, timp de 20 de ani;
  • Persoanele care au renunțat la fumat în ultimii 5 ani, au prezentat un risc cu 38% mai scăzut de a întâmpina probleme cardiovasculare;
  • Durează 16 ani până când riscul cardiovascular al persoanelor care au renunțat la fumat să ajungă la același nivel cu al persoanelor care nu au fumat niciodată.

Fumatul este un obicei din ce în ce mai puțin răspândit în SUA, motiv pentru care numărul persoanelor care au renunțat la acest viciu crește pe zi ce trece. Există numeroase studii care confirmă faptul că riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare scade în momentul în care o persoană se lasă de fumat, însă aceste cercetări nu au urmărit întregul istoric al persoanei respective: numărul de pachete fumate pe zi, schimbarea țigărilor fumate, renunțatul la fumat dar revenirea rapidă la acest obicei.

Studiul prezentat la AHA 2018 a avut în vedere exact aceste elemente care lipsesc în majoritatea cercetărilor care au la bază fumatul și riscul la care sunt supuși fumătorii.

Citește și: