#AHA18. Suportul computerizat, eficient în prevenția infarctului și accidentului vascular cerebral la pacienții cu fibrilație atrială

  • CardiologieO strategie de creștere a proporției de anticoagulare a pacienților spitalizați pentru fibrilație atrială (FiA) și risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) cu ajutorul unui sistem de alertă bazat pe suport decizional computerizat (SDC), a redus evenimentele cardiovasculare majore, precum infarctul miocardic (IM). Aceasta este concluzia unui nou studiu prezentat în cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA 2018).

Sistemul de alarmă adresat medicilor curanți a dus la:

  • Înjumătățirea riscului compozit de deces, IM, AVC și evenimente embolice sistemice, la 90 de zile;
  • A scăzut rata IM și AVC la 90 de zile cu 87%, respectiv 88%;
  • A crescut prescripția de anticoagulante pentru prevenția AVC-ului în FiA în timpul spitalizării, la externare și la 90 zile;
  • A încurajat folosirea anticoagulantelor recomandate de ghidurile în vigoare.
aha18-fia-alerta-anticoagulante-rezultate
Procentul de persoane fără evenimente adverse cardiovasculare adverse (IM, AVC și evenimente embolice sistemice) la 90 de zile în grupul de intervenție (albastru) și grupul de control (roșu). Sursa American Heart Association.

Studiul a inclus 457 de pacienți cu FiA sau flutter atrial, cu vârsta peste 21 de ani, cu risc crescut de AVC ( scor CHA2DS2-VASc ≥1). Aceștia au fost randomizați, în raport de 1:1, fie în grupul de alertă bazată pe SDC, fie în grupul de control.

abonare

FiA și riscul embolic

În ciuda dovezilor asupra beneficiilor medicației anticoagulante în prevenția cardioembolică, cel puțin 30% dintre pacienții cu FiA rămân neprotejați, ceea ce duce la creșteri ale incidenței evenimentelor cardiovasculare precum AVC și IM.

Deoarece sisteme de alertă bazate pe SDC au fost implementate cu succes pentru a crește utilizarea insuficientă a profilaxiei trombembolismului venos la pacienții cu risc crescut, studiul prezentat urmărit eficacitatea unui astfel de sistem la pacienții cu FiA.

Citește și:

Sursă imagine feature: American Heart Association.