#AHA18. Opioidele cresc riscul de apariție a fibrilației atriale cu 34%

  • Health literacy



Utilizarea opioidelor se asociază cu un risc crescut de dezvoltare a fibrilației atriale (FA), cea mai întâlnită dereglare de ritm cardiac din zilele noastre. Deși încă nu se cunosc în întregime mecanismele biologice prin care aceste substanțe conduc la apariția FA, persoanele care le utilizează au riscul cu 34% mai mare de a fi afectate.

Rezultatele provin dintr-un studiu realizat pe aproximativ 850.000 de participanți, veterani militari și au fost dezbătute în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an. Scopul studiului a fost acela de a identifica posibila asociere dintre utilizarea opioidelor și riscul apariției fibrilației atriale.

abonare

 „Cu toții știm că epidemia de opioide afectează din ce în ce mai mult populația, cauzând dependență, abuz și supradoză, însă rezultatele noastre sugerează că gradul de afectare este chiar mai mare decât credeam, atunci când luăm în considerare efectele cardiovasculare pe care aceste medicamente le pot avea” – afirmă Dr. Jonathan Stock, investigator principal al studiului, medic rezident în cadrul Yale New Haven Hospital, Connecticut.

Desfășurarea studiului

Studiul prezent arată că un impact pe care medicamentele opioide îl au asupra sănătății cardiovasculare constă în alterarea ritmului cardiac, conducând la cea mai frecventă afecțiune de ritm a inimii – fibrilația atrială.

Oamenii de știință au analizat date medicale provenite de la 857.000 de veterani cu o medie de vârstă de 38 de ani care luaseră sau nu opioide. Dintre aceștia, aproximativ 3.000 de participanți au fost diagnosticați cu fibrilație atrială. 29% dintre persoanele cu FA luaseră opioide, comparativ cu 15% dintre cei cu aceeași afecțiune dar care însă nu folosiseră astfel de medicamente.

În urma studiului s-a concluzionat faptul că simpla utilizare a opioidelor poate fi periculoasă, chiar și atunci când nu provoacă dependență.

„Rezultatele noastre arată cât de important este ca opioidele să fie prescrise numai în ultimă instanță” – continuă Dr. Stock.

Cu toate că există numeroase dovezi care sugerează că aceste medicamente pot cauza afecțiuni cardiovasculare, mecanismul lor de acțiune asupra organismului este în continuare foarte slab înțeles. Deși cercetarea nu a fost centrată pe identificarea acestui mecanism, autorii studiului au afirmat că o posibilă explicație a acestui risc promovat de opioide constă în exacerbarea anumitor afecțiuni deja existente, precum apneea obstructivă din timpul somnului.

Fibrilația atrială reprezintă principala afecțiune a inimii care conduce la apariția accidentelor vasculare cerebrale (AVC). Pentru a scade incidența AVC-ului, care reprezintă un pericol real pentru sănătatea publică, companiile tech încearcă să dezvolte dispozitive pentru screening-ul precis, de mare acuratețe a fibrilației atriale. Compania germană Preventicus a creat deja două pachete de software care permit depistarea FA cu o acuratețe de 96% (mai multe detalii), iar Apple țintește aprobarea FDA a device-ului Apple Watch, în același scop (mai multe detalii).

Citește și: