STUDIU. Un algoritm AI dezvoltat de Google poate detecta tumorile mamare cu o acuratețe similară cu cea a experților

  • Medicina digitală



Conform unui studiu publicat în Nature, Google propune un sistem pe bază de inteligență artificială care poate detecta cancerul de sân cu o acuratețe asemănătoare specialiștilor, prin scanarea mamografiilor pacientelor.

Mai mult decât atât, comparativ cu interpretările radiologilor, software-ul a scăzut procentajul rezultatelor fals pozitive cu 5,7% și al celor fals negative cu 9,4%.

abonare

Cancerul de sân afectează 1 din 8 femei la nivel mondial, iar în ceea ce privește screening-ul pentru această afecțiune, aproximativ 20% din tumorile mamare sunt omise de către radiologi în interpretarea mamografiilor, conform Societății Americane de Cancer.

În momentul în care își va demonstra acuratețea și eficiența în cadrul testelor clinice, inteligența artificială va deveni o ustensilă de importanță majoră în screening-ul pacienților. Aceasta nu numai că poate ajuta medicii în luarea deciziilor, însă poate scădea semnificativ numărul rezultatelor fals pozitive sau fals negative.

„Rezultatele se aliniază cu descoperirile provenite din numeroase alte grupuri de studiu care testează software-uri de inteligență artificială în detectarea tumorilor mamare din mamografii. Această ustensilă are capacitatea de a depăși performanțele medicilor în identificarea unor indicii subtile, nevăzute de ochiul uman” – afirmă Connie Lehman, șefa departamentului de imagistică mamară, Harvard’s Massachusetts General Hospital

Sistemul AI dezvoltat de Google a fost „antrenat” de către oamenii de știință din cadrul Imperial College London și Britain’s National Health Service, acesta a evaluat numeroase mamografii pentru a identifica diverse tipare tumorale. Ulterior, sistemul a fost pus să analizeze aproximativ 30,000 de mamografii:

  • 25,856 provenind din Statele Unite ale Americii;
  • 3,097 provenind din Marea Britanie.

Conform rezultatelor studiului, algoritmul AI s-a dovedit eficient în detectarea tumorilor mamare, având un grad de acuratețe similar cu cel al radiologilor.

inteligență artificială google detectează tumori mamare
Cancerul de sân afectează 1 din 8 femei la nivel mondial.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește rezultatele fals pozitive și fals negative, sistemul a redus semnificativ numărul acestora:

  • Grupul SUA: rezultatele fals pozitive au scăzut cu 5,7%, iar cele fals negative cu 9,4%;
  • Grupul UK: rezultatele fals pozitive au scăzut cu 1,2%, iar cele fals negative cu 2,7%.

Aceste diferențe sunt generate și de modul diferit de interpretare a mamografiilor. În Statele Unite rezultatele sunt citite de către un singur radiolog, pe când în Marea Britanie, la interpretare  participă doi radiologi. În cazul în care opiniile celor doi nu coincid, poate interveni și un al treilea medic.

Citește și: