AMLI 2018: Noi concepte pentru modelele de studii clinice în oncologia personalizată

  • Medicina personalizată



În cadrul ediției de anului 2018 a Conferinței de Leadership și Inovație Medicală din Atena, au fost prezentate cele mai noi concepte pentru designul studiilor clinice utilizate în medicina personalizată. Modelele de studii clinice recomandate sunt de tip „umbrella”, de tip „basket”, de tip platformă sau modele adaptive.

Utilizarea medicinei de precizie în tratarea cancerului a condus la trecerea de la abordarea tradițională „one size fits all”, care clasifică cazurile de cancer în funcție de organul în care și-a făcut apariția boala (de exemplu, sân, plămân, colon) la metode ce identifică mutațiile specifice care cauzează boala. În contrast cu modelele clasice de studii clinice, în care un singur medicament este testat pentru o singură populație de pacienți, într-un singur studiu, modelele „master” utilizează o infrastructură comună și un singur protocol pentru evaluarea simultană a mai multe medicamente și/sau a mai multor populații de pacienți, în cadrul a multiple substudii, ceea ce permite o dezvoltare mai eficientă și accelerată a noilor medicamente.

abonare

Protocolul „master” este adesea folosit pentru a descrie designul unor astfel de modele specifice de studii clinice, cu termeni variabili, cum ar fi „umbrella”, „basket” sau platformă. Un protocol „master” este definit ca un protocol de studiu conceput cu mai multe sub-studii, care pot avea obiective diferite și implică evaluarea unuia sau mai multor medicamente experimentale, în cadrul unuia sau mai multor subtipuri de boală.

Un exemplu este programul Lung-Map, un studiu clinic multicentrat pentru cancerul pulmonar, care reprezintă o colaborare între National Cancer Institute, NCI’s National Clinical Trials Network, SWOG Cancer Research, Friends of Cancer Research, National Institutes of Health, companii farmaceutice și organizații de pacienți. În loc să fie supuși unor teste de diagnostic multiple, care să determine eligibilitatea lor pentru numeroase studii diferite, subiecții sunt testați doar o singură dată în conformitate cu protocolul „master” și atribuiți unui singur sub-studiu, fiecare testând un alt medicament de la un dezvoltator diferit. Această abordare asigură accesul pacienților la medicamente promițătoare, oferă cercetătorilor subiecți relevanți, pe baza profilurilor genomice ale acestora și permite o economie a resurselor (timp și bani) necesare pentru testarea medicamentelor experimentale.

Studii clinice de tip „umbrella”: Un tip de cancer, mai multe ținte

Protocoalele master concepute pentru a evalua mai multe substanțe active experimentale administrate ca medicamente unice sau combinații de medicamente, pentru un singur tip de boală, sunt denumite studii de tip „umbrella”. Un studiu clinic model „umbrella” înrolează pacienți cu același tip de cancer și efectuează testarea markerilor moleculari, apoi atribuie pacienții unui braț al studiului, pe baza prezenței unei mutații ce se potrivește cu un tratament potențial eficient. Brațe diferite ale studiului se pot deschide și închide rapid, în cazul studiilor care pot fi modificate în timp, deoarece se identifică noi obiective și tratamente. Acest lucru face posibilă testarea și dezvoltarea simultană a mai multor medicamente.

Studii clinice de tip „basket”: orice tip de cancer, o singură țintă specifică

Protocoalele master concepute pentru a testa un singur medicament sau combinație de medicamente în populații diferite de pacienți, ce diferă prin stadiul bolii, histologia acesteia, numărul de terapii anterioare, biomarkerii genetici sau caracteristicile demografice, sunt denumite studii de tip „basket”. Un studiu clinic model „basket” inrolează pacienți care au aceeași mutație genetică, indiferent de organul în care este localizată tumora, aceștia primind un tratament comun, care vizeaza acel marker specific.

Un exemplu de studiu clinic de tip basket este BRAF-V600, care cuprinde mai multe sub-studii pentru a evalua eficacitatea vemurafenibului pentru cancerele non-melanom cu mutație BRAF V600E pozitivă.

Protocoalele master pot include, de asemenea, caracteristici de proiectare comune atât pentru studiile de tip umbrella, cât și pentru studiile de tip basket și pot evalua mai multe medicamente experimentale și/sau combinații de medicamente, pe mai multe tipuri de tumori. Un exemplu de studiu clinic cu design complex studiul NCI-MATCH.

Modelele studiilor clinice de tip "umbrella" și de tip "basket"
Modelele studiilor clinice de tip “umbrella” și de tip “basket”. Sursa: JAMA

Studii clinice de tip platformă

Studiile de tip platformă evaluează simultan mai multe tratamente pentru o singură afecțiune și acceptă adăugări sau excluderi de noi terapii sau de populații de pacienți în timpul studiului. Studiile de tip „umbrella” sau „basket” pot fi, de asemenea, considerate studii de tip platformă, dacă permit adăugarea sau excluderea unor noi tratamente în timpul studiului. Un exemplu de studiu ce poate fi clasificat ca fiind de tip platformă este FOCUS4, un studiu multi-grup randomizat, în mai multe etape, controlat cu placebo, care evaluează eficacitatea mai multor terapii țintite pentru cancerul colorectal netratat.

Modelul studiilor clinice de tip platformă
Modelul studiilor clinice de tip platformă. Sursa: SMS Oncology

Studii clinice adaptive

Studiile clinice adaptive sunt definite ca studii clinice care permit modificări planificate prospectiv pentru unul sau mai multe aspecte ale designului, pe baza datelor acumulate de la subiecți, informații care nu erau disponibile la inceputul studiului. Protocoalele adaptive pot face studiile clinice mai flexibile prin utilizarea rezultatelor acumulate în timpul studiului pentru a modifica cursul acestuiam în conformitate cu niște regulile pre-specificate. Studiile cu design adaptiv sunt deseori mai eficiente și mai etice decât cele cu design fix, deoarece utilizează resurse mai reduse (timp, bani, număr de participanți). Protocoalele adaptive pot fi aplicate în toate fazele cercetării clinice.

Modelul studiilor clinice adaptive
Modelul studiilor clinice adaptive. Sursa: BMC Medicine

Studiile clinice adaptive pot avea un design „îmbogățit”, implicând randomizarea numai a pacienților pozitivi pentru un biomarker specific și compararea tratamentului experimental cu cel standard numai în acel subgrup. Această strategie permite excluderea din studiu a pacienților care par a fi puțin probabil să beneficieze de tratamentul experimental, protejându-i astfel de efectele adverse ale acestuia.

Modelul studiilor clinice adaptive cu design îmbunătățit
Modelul studiilor clinice adaptive cu design îmbunătățit. Sursa: Methodology Matters

Despre AMLI 2018

Athens Medical Leadership and Innovation Conference a avut loc în Atena, Grecia, în noiembrie 2018. 

După încheierea conferinței, Dr. Vassili Apostolopoulos, CEO al Athens Medical Group, a declarat: “principalul obiectiv strategic al Athens Medical Group este organizarea de conferințe științifice internaționale la nivel înalt. A doua Conferință de Leadership și Inovație Medicală din Atena a devenit de acum un etalon printre evenimentele medicale, concentrându-se pe excelența științifică și inovație, sectoare în care am investit în mod constant în toți acești ani. În ultimii 35 de ani, Grupul nostru este întotdeauna cu un pas înainte, în știință, societate și economie, având în același timp o aboradare personalizată, axata pe pacient. În ultimii 35 de ani, Grupul a inovat continuu atât în Grecia, cât și în străinătate, lăsându-și amprenta pentru totdeauna. Istoria noastră este o garanție în sine, asigurându-ne că, în următorii 35 de ani, vom juca  rolul principal, rămânând opțiunea principală în Grecia, ceea ce pe de o parte va asigura poziția Greciei în transformarea sectorului pe plan internațional și, pe de altă parte, va fi un partener de încredere pentru medici, companii de asigurări și pacienți”.

Citește și: