STUDIU. Expunerea la radiaţiile UV emise de aparatele pentru manichiură determină modificări ale ADN-ului asociate cu cancerul de piele

  • Prevenție



Raze ultraviolete (UV) de la lămpile utilizate pentru manichiură pot să determine moartea celulară și să declanșeze modificări moleculare asociate cu carcinogeneza, conform unui studiu publicat în Nature Communications. Acesta este primul studiu care evaluează efectele utilizării lămpilor UV pentru manichiură la nivel celular. Rezultatele obţinute ridică un semnal de alarmă asupra siguranței utilizării frecvente a acestor aparate. Fundaţia pentru Cancerul de Piele din Statele Unite şi Academia Americană de Dermatologie recomandă ca, anterior efectuării unei manichiuri care implică folosirea de lampă UV, să fie aplicată la nivelul mâinilor o cremă de protecţie solară cu spectru larg.

În cadrul studiului, au fost expuse celule umane și de şoarece la radiațiile UV emise de lămpile pentru unghii. Atât expunerea acută, cât şi cronică determină moarte celulară, mutaţii ale ADN-ului, disfuncţie mitocondrială şi producţia unor niveluri ridicate de specii reactive de oxigen, iar efectele sunt mai severe în urma expunerii cronice.

abonare

O sesiune de 20 de minute de expunere a determinat moartea a 20-30% dintre celule, în timp ce trei sesiuni consecutive de 20 de minute au condus la moartea a 65-70% dintre celule. Celulele care au supraviețuit au avut leziuni oxidative la nivelul ADN-ului, inclusiv mitocondrial, iar mutațiile identificate au fost asemănătoare cu cele raportate în cancerul de piele. Unele dintre leziunile ADN-ului depistate în cadrul studiului nu sunt reparate cu timpul de mecanismele celulare, astfel că mutaţiile se adună cu fiecare expunere la razele emise de aparatele pentru gelul de unghii.

De ce ar putea să crească riscul de cancere tegumentare aparatele cu UV pentru manichiură?

Lămpile UV pentru manichiură emit raze ultraviolete de tip A (UVA), care sunt clasificate drept carcinogen de grup 1 de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer). Expunerea la razele UV determină o serie de mutații specifice ale ADN-ului pentru cancerele cutanate. UVA determină malignizarea atât la nivelul melanocitelor, rezultând melanomul, cât și a keratinocitelor, formând carcinomul bazocelular și spinocelular.

În majoritatea cazurilor, manichiura cu gel presupune expunerea la lampa UV pentru până la 10 minute per sesiune, în general fiind necesare aproximativ 5 minute. Adesea, aceste sesiuni au o frecvenţă de 2-3 săptămâni. Lungimile de undă utilizate în aparatele cu UV pentru unghii pot penetra toate straturile epidermului, putând afecta celulele stem din piele.

Consecinţele expunerii, atât în mod cronic, cât şi acut, la razele UVA emise de lămpile UV pentru manichiură au fost puţin investigate până în prezent, însă raportarea unor cazuri de cancere cutanate la nivelul mâinilor la persoane cu istoric de utilizare a aparatelor cu UV pentru unghii a ridicat numeroase semne de întrebare referitoare la siguranţa acestor proceduri de înfrumuseţare. Spre exemplu, într-un articol publicat în JAMA Dermatology, sunt descrise două cazuri de cancere tegumentare dezvoltate la nivelul mâinii la paciente care au avut un istoric îndelungat de expunere la aparatele care emit raze UV pentru unghii şi la care nu au fost identificaţi alţi factori de risc. O conexiune directă între expunere şi carcinogeneză, însă, nu a putut fi demonstrată.

STUDIU. Expunerea celulelor umane la radiaţiile UV emise de aparatele pentru gelul de unghii determină modificări ale ADN-ului asociate cu cancerul de piele
Sursa foto: Pixabay

Aşadar, datele din clinică sunt limitate şi se rezumă la câteva raportări ale unor cazuri clinice particulare, fără a fi realizate studii epidemiologice şi studii clinice randomizate cu participarea unui număr crescut de persoane. O serie de studii au evaluat riscul teoretic generat de expunerea la razele emise de aparatele cu UV, prin modele matematice, sau au măsurat prin diverse tehnici radiaţiile produse. Spre exemplu, în cadrul unui studiu publicat în British Journal of Dermatology, a fost estimat riscul de dezvoltare a cancerului de piele la persoanele care sunt expuse la razele UV emise de aparatele utilizate pentru manichiură, cu ajutorul unui model matematic. Rezultatele au indicat că riscul este extrem de scăzut şi acceptabil pentru majoritatea persoanelor.

La concluzii similare s-a ajuns şi în urma unui alt studiu, publicat în Journal of Investigative Dermatology, care a urmat o metodologie diferită de evaluare a riscului. A fost măsurat cât reprezintă iradierea asociată expunerii la 3 dintre aparatele cu UV pentru unghii. Valorile obţinute au fost considerate mult prea scăzute pentru a determina un risc semnificativ din punct de vedere clinic.

Există, însă, date din alte studii care arată existenţa unui potenţial impact clinic al utilizării aparatelor cu raze UV pentru manichiură. Evaluarea expunerii la razele emise de lămpile UV pentru unghii, în cadrul unui studiu publicat în Journal of the American Academy of Dermatology, prin intermediul a două metode, a indicat că 10 minute de iradiere la astel de lampe echivalează cu doza zilnică recomandată de expunere pentru persoanele care lucrează în aer liber.

Un alt studiu, publicat în JAMA Dermatology, a evaluat expunerea la UVA emise de 17 tipuri de dispozitive pentru gelul de unghii, care au asociat grade diferite de expunere la razele ultraviolete. Rezultatele au indicat că iradierea cumulativă în timp ar putea fi suficient de ridicată pentru a depăşi pragul peste care apar leziunile ADN-ului la nivelul keratinocitelor.

Ce părere au utilizatorii aparatelor UV pentru gelul de unghii despre potenţialele riscuri?

Persoanele care parcurg procedurile de manichiură care presupun utilizarea aparatelor cu raze UV nu sunt informate suficient în ceea ce priveşte riscurile asociate expunerii la aceste surse de radiaţii, conform unui studiu publicat în Australasian Journal of Dermatology. Un chestionar a fost completat de peste 400 de persoane, majoritatea de sex feminin (98%). Peste 80% dintre participanţi au raportat că, dacă ar fi ştiut că există riscuri, nu ar fi utilizat manichiura cu gel. Doar 3% dintre aceştia au aplicat creme de protecţie solară anterior procedurii. Persoanele care lucrează în domeniu nu sunt, de asemenea, conştiente de existenţa unor riscuri asociate cu expunerea la UV, fiind doar doi participanţi la studiu cărora le-a fost recomandat să utilizeze creme de protecţie solară anterior parcurgerii procedurii de către angajaţii salonului pentru manichiură.

Citeşte şi: