Apple Heart Study: vor putea smartwatch-urile Apple să detecteze fibrilația atrială?

  • Medicina digitală



Apple Heart Study, studiul vast ce urmărește capacitatea ceasurilor inteligente Apple de a detecta potențialele dereglări de ritm cardiac, în special fibrilația atrială, a debutat la finalul lunii noiembrie. În cazul în care obiectivul său va fi atins, smartwatch-ul va deveni un „must have” pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Fibrilația atrială conduce la 130.000 de decese și 750.000 de spitalizări în fiecare an în Statele Unite ale Americii. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori deoarece afecțiunea nu este însoțită de niciun simptom care să indice nevoia unei vizite medicale. Odată cu finalizarea studiului, rezultatele vor concluziona dacă ceasul inteligent Apple poate depista corect dereglările de ritm și dacă este capabil să identifice fibrilația atrială.

abonare

Orice persoană din Statele Unite ale Americii se poate înscrie la studiu dacă îndeplinește următoarele criterii: să dețină un Apple Watch S1, sau alte generații mai noi și să aibă vârsta mai mare de 21 de ani. Participarea în sine presupune simpla descărcare a unei aplicații gratuite din App Store și monitorizarea în mod continuu a pulsului inimii.

„Cea mai comună formă de aritmie este fibrilația atrială care afectează zeci de milioane de oameni, fiind de asemenea și o cauză de apariție a accidentelor vasculare cerebrale. Provocarea constă în faptul că majoritatea oamenilor cu FA nu prezintă simptome, iar afecțiunea rămâne nediagnosticată. Am urmărit acest lucru o vreme și ne-am gândit că Apple Watch poate veni în ajutor. În studiile noastre inițiale, smartwatch-ul s-a dovedit a fi eficient în depistarea ritmurilor neregulate.” – Jeff Williams, Apple Chief Operations Officer

În cazul în care smartwatch-ul detectează neregularități în pulsul cardiac sau posibile semne de fibrilație atrială, acesta va trimite și afișa notificări atât pe ecranul său cât și pe telefonul participanților. Aceste notificări îi vor îndruma în efectuarea unei consultații cu unul dintre medicii studiului. Serviciile de telemedicină sunt asigurate de unul dintre partenerii studiului, compania American Well.

Dacă o persoană este notificată în legătură cu posibila existență a tulburărilor de ritm, iar încadrarea nu este în categoria celor grave și nu necesită îngrijiri de urgență, Universitatea Stanford, cel de-al doilea partener al studiului, îi va trimite un pachet de monitorizare EKG.

Acesta vine sub forma unui patch mic, discret, cu un senzor încorporat, ce aderă la piele. Va monitoriza continuu ritmul inimii pentru 72 de ore, după care datele obținute vor fi transferate printr-un USB și analizate. Astfel se vor obține și compara simultan informații ce provin atât de la patch, cât și de la Apple Watch.

„Pe parcursul Apple Heart Study, Facultatea de Medicină din Stanford va explora felul în care tehnologiile precum senzorul pentru puls al smartwatch-ului apple pot fi de ajutor” – Lloyd Minor, Decanul Universității de Medicină Stanford

Apple Heart Study este un proiect discutat încă din anul 2013. Dacă studiul se desfășoară conform așteptărilor celor trei parteneri, Apple, Universitatea Stanford și American Well, următorul pas al proiectului va consta în aprobarea smartwatch-ului de către Food and Drug Administration drept device de screening în fibrilația atrială.

Acest studiu inovator a fost discutat și la Evenimentul Apple 2017, atunci când s-a lansat Apple Watch Series 3. Prezentarea completă din punct de vedere medical a ceasului inteligent poate fi urmărită accesând acest link.

În ultima perioadă compania Apple a încheiat numeroase parteneriate cu companii cu profil medical, în scopul de a-și pune amprenta în lumea software-urilor și device-urilor medicale. DeepHeart, tehnologie dezvoltată de către compania Cardiogram are capacitatea de a transforma smartwatch-ul Apple în intrument de screening pentru tensiunea arterială și apneea din somn. Mai multe detalii despre DeepHeart pot fi citite aici.

Recent, FDA a aprobat utilizarea Kardiaband, primul device medical integrat într-un Apple Watch, folosit pentru înregistrarea unei electrocardiograme. Mai multe informații despre funcționarea Kardiaband pot fi urmărite aici.

Informații suplimentare despre fibrilația atrială: