#ADA2020. Model predictiv pentru insuficiența renală în diabetul de tip 1: care sunt factorii care pot indica apariția bolii renale terminale?

  • Acces la inovație



Boala renală terminală este o complicație ireversibilă a diabetului zaharat – care poate fi, însă, prevenită. În cadrul Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane de Diabet, ADA2020, a fost prezentat un model predictiv, care poate fi aplicat pacienților cu diabet și poate indica riscul ca aceștia să dezvolte afectare renală, și poate identifica mai precis pacienții care necesită adaptări în terapia medicamentoasă și în stilul de viață pentru a evita această complicație. Modelul ia în calcul variabile biologice, care indică atât evoluția diabetului (precum hemoglobina glicozilată) cât și gradul de afectare renală (precum creatininemia).

ADA20 diabet zaharat tip 2 boală renală terminală model predictiv

Rezultatele studiului

Acest studiu își propune să identifice factorii care pot prezice apariția disfuncției renale la pacienții diabetici și evoluția acestei disfuncții până în stadii avansate (boală renală în stadiu terminal) – pentru a dezvolta metode de prevenție eficiente, aplicabile la pacienții cu diabet zaharat. Au fost analizate datele provenite de la 5.460 de pacienți cu diabet de tip 1, din Danemarca, timp de 10,4 ani (in medie). 

abonare

În total, 303 de pacienți (5,5%) au dezvoltat boala renală stadiu terminal, și 764 (14%) au decedat prin alte mecanisme decât boala renală terminală. Modelul predictiv a utilizat variabile precum:

  • Vârsta;
  • Sexul;
  • Durata diagnosticului de diabet;
  • Tensiunea arterială;
  • Valorile hemoglobinei și ale hemoglobinei glicozilate (HbA1c);
  • Antecedentele de maladii cardiovasculare;
  • Prezența diferitelor semne ce indică lezarea renală (eGFR – rata filtrării, albuminuria, raportul dintre creatinina și albumina urinare);
  • Gradul de retinopatie diabetică dezvoltată de fiecare pacient. 

ADA20 diabet zaharat tip 2 boală renală terminală model predictiv statistici

În mod global, acest model predictiv a demonstrat capacitatea de a prezice apariția bolii renale terminale la 2, 5 și 10 ani din momentul aplicării modelului. Pentru a evalua valabilitatea studiului, a fost calculat C-statistic, care indică în ce măsură un model poate prezice apariția unui rezultat dintr-o serie binară (în studiul de față, dacă pacientul dezvoltă sau nu boală renală terminală). C-statistic poate varia între 0,5 și 1, iar valori peste 0,8 indică un model predictiv puternic. Valorile c-statistic ale modelului de față au variat între 0,883 și 0,911, pe o durată de până la 10 ani de predicție. Validarea acestuia este deja în desfășurare – prin aplicarea pe cohorte mai mari de pacienți și urmărirea acestora pe termen lung. 

Simptome boala cronica rinichi
Simptomele bolii renale sunt nespecifice. Sursa foto – AstraZeneca

Boala renală diabetică

Nefropatia diabetică poate fi o complicație a diabetului zaharat, atât de tip 1, cât și de tip 2. Aceasta este o consecință a afectării microvasculare, ce însoțește diabetul. Aproximativ 25 din 10.000 de adulți diabetici dezvoltă boala renală stadiu terminal, în fiecare an. Mortalitatea la 10 ani este de 31,1% printre pacienții cu diabet zaharat tip 2 și boală renală. În plus, pacientul poate suferi și de afectare renală non-diabetică, în corelație cu vârsta înaintată și alte comorbidități (hipertensiune, dislipidemie). Asocierea diabet-nefropatie accelerează și alte procese degenerative din organism, precum afectarea vasculară, valvulară și miocardică. 

Insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi (BCR) sunt cele mai frecvente complicații precoce în diabetul zaharat (DZ) de tip 2, care apar mai des decât infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. 30% dintre pacienții cu diabet zaharat de tip 2 pot dezvolta boală cronică de rinichi și până la 50% prezintă insuficiență cardiacă.

Cu dovezile științifice acumulate până în prezent, obținerea unui control glicemic bun nu mai poate fi singurul obiectiv în diabetul zaharat. Tratamentul optim pentru pacientul diabetic trebuie să țintă cont de opțiunile care demonstrează reducerea riscului cardiovascular și renal.

Metode deja cunoscute de prevenție a nefropatiei diabetice includ:

  • Controlul glicemic adecvat;
  • Control valorilor tensiunii arteriale;
  • Menținerea unei greutăți corporale optime;
  • Evitarea medicamentelor cu potențial nefrotoxic.

Citește și: