ASCO lămurește utilizarea biopsiei lichide în practica clinică: “Nu există încă suficiente dovezi”

  • Medicina personalizată



Date importante:

  • Nu există suficiente dovezi, în momentul actual, cu excepția utilizării în studiile clinice, care să justifice utilizarea testării ADNtc (ADN-ul eliberat de tumoră în sistemul circulator) în cancerul avansat sau să susțină utilizarea ADNtc ca metodă de screening de rutină pentru cancerele în stadii incipiente, ca ajutor în luarea deciziilor de tratament, monitorizarea evoluției tratamentului sau căutarea de reminiscențe tumorale.
  • Atunci când rezultatele unei biopsii lichide sunt negative, spre deosebire de cazul biopsiei clasice, este nevoie ca rezultatul să fie confirmat tot printr-o biopsie clasică.

Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) și Colegiul Patologilor din America (CAP) au publicat un ghid clinic pe tema utilizării în practica clinică a biopsiei lichide pentru identificarea celulelor tumorale din sistemul circulator, la pacienții pacienții cu cancer. Recenzia – Analiza ADN-ului tumoral circulator la pacienții cu cancer: Societatea Americană de Oncologie Clinică și Colegiul Patologilor din America – a fost publicată în Jurnalul de Oncologie Clinică și Arhivele Medicinei Patologice și de Laborator și cuprinde datele relevante care gravitează în jurul biopsiei lichide, oferind totodată îndrumare pentru îmbunătățirea preciziei cercetărilor viitoare și utilizarea acestor teste în practica clinică reală.

„Este o zonă de interes maxim atât pentru medicii patologi, cât și pentru oncologi. Este, de asemenea, o zonă unde putem observa o cantitate mare de reclame comerciale și o mulțime de entuziasm venind din partea publicului. Ne-am gândit că venise vremea să consultăm literatura de specialitate și să avem o abordare bazată pe probe în diversele utilizări ale testărilor care analizează ADN-ul circulant al tumorii (ADNtc)”, a declarat Dr. Jason D. Merker, reprezentantul CAP.

În această analiză multidisciplinară, au intrat datele clinice din 77 de studii relevante, publicate între anii 2007 și 2017.

abonare

Analiza ADNct le permite clinicienilor să acceseze caracteristicile tumorii unui pacient printr-un simplu test de sânge – biopsie lichidă. Termenul de biopsie lichidă se poate referi la testări ce analizează proteine, ADN sau celule tumorale care circulă prin sânge. Recent, a fost utilizat pentru referiri la mutațiile găsite în ADN-ul eliberat de tumoră în sistemul circulator. Comparativ cu biopsia tradițională, care implica analiza unei mostre de țesut, recoltată chiar din tumoră, biopsia lichidă este mai puțin invazivă și asociată cu mai puține complicații.

În ciuda entuziasmului din jurul utilizării biopsiei lichide în oncologie, cu posibile aplicații în screeningul cancerului și monitorizarea tratamentului, există o serie de întrebări privind biopsia lichidă:

  1. Cât de bune sunt rezultatele testării? Poate detecta și măsura cu precizie prezența unui biomarker? Cum ar trebui mostrele de sânge să fie colectate și cum ar trebui să fie depozitate și utilizate?
  2. Împart rezultatele testării, cu acuratețe, o populație de pacienți, în două sau mai multe grupuri distincte? Poate testul să detecteze un statut patologic sau să prezică posibile dezvoltări în grupurile de pacienți cu rezultate diferite?
  3. Există evidențe că utilizarea acestor rezultate este în beneficiul pacientului când vine vorba de decizia clinică?

În prezent, nu există suficiente date care să susțină validitatea și utilitatea clinică pentru majoritatea testărilor ADNtc, în cancerul avansat, inclusiv testările care analizează tablouri de gene”, a declarat Dr. Daniel F. Hayes, reprezentant ASCO.

De notat este faptul că o singură biopsie lichidă a demonstrat utilitate clinică și ar putea fi aprobată de FDA (Admnistrația Alimentelor și a Medicamentului) – testarea COBAS pentru mutațiile EGFR, în cancerul pulmonar fără celule mici. Totuși, o varietate de astfel de teste au devenit disponibile pentru utilizare în practica clinică.

„Există un potențial semnificativ pentru multiple tipuri de aplicații ale testărilor ADNtc, în viitor. Totuși, trebuie să ne asigurăm că dezvoltăm suficiente dovezi în studiile clinice pentru a susține aplicabilitatea testării în diverse tumori, acest lucru fiind foarte important pentru a asigura cea mai bună îngrijire pentru pacienții noștri”, este de părere Dr. Merker. Mai mult, el consideră că rezultatele acestor biopsii lichide ar trebui integrate cu alte informații, pentru potențial maxim asupra viitorului clinic al pacienților.

Având în vedere progresele din domeniul biopsiei lichide, este de așteptat să apară numeroase studii clinice, care să consolideze datele actuale. ASCO, în colaborare cu CAP, se angajează să cumuleze și să analizeze rezultatele viitoare în ghiduri precum cel recent publicat, utile în practica clinică.

În luna ianuarie a acestui an, un nou test de biopsie lichidă a demonstrat rezultate promițătoare în detectarea tumorilor canceroase în stadii incipiente. CancerSEEK a depistat aproximativ 70% dintre cazuri, pentru 8 tipuri diferite de cancer: ovarian, hepatic, cancer de stomac, de pancreas, de esofag, colo-rectal, de plămâni și de sân. Întrebările privind aplicabilitatea clinică a testelor de biopsie lichidă se aplică și pentru CancerSEEK, testarea având nevoie de mai multe dovezi pentru a fi luată în considerare ca metodă de depistare a tumorilor.

Mai multe informații relevante, în următoarele articole:

CancerSEEK – testul de sânge care a depistat 70% din cazurile de cancer localizate în 8 organe diferite, bazându-se pe mutații genetice, analiza proteinelor și inteligența artificială

STUDIU: biopsia lichidă care detectează 80% dintre cancerele colo-rectale în fază incipientă

#ASCO 2017: Biopsia lichidă 2.0: detectarea precoce a cancerului prin analiza profundă a ADN-ului din sânge

#ESMO17. Prima biopsie lichidă care poate selecta pacienții ce răspund cel mai bine la imunoterapie