BREAKING NEWS. CancerSEEK – testul de sânge care a depistat 70% din cazurile de cancer localizate în 8 organe diferite, bazându-se pe mutații genetice, analiza proteinelor și inteligența artificială

  • Biotehnologie
  • Medicina digitală
  • Medicina personalizată



Un nou test de biopsie lichidă a demonstrat rezultate promițătoare în detectarea tumorilor canceroase în stadii incipiente. Noul test de sânge, pe nume CancerSEEK, a depistat aproximativ 70% dintre cazuri, pentru 8 tipuri diferite de cancer: ovarian, hepatic, cancer de stomac, de pancreas, de esofag, colo-rectal, de plămâni și de sân. Această testare este cea mai eficientă dintre cele efectuate până acum, fiind realizată pe un număr de 1.000 de pacienți ale căror tumori încă nu se răspândiseră în organism.

Noul test analizează ADN-ul a 16 mutații genetice ale celulelor canceroase care circulă prin sânge și 8 biomarkeri din oncoproteine, utilizând apoi un sistem cu inteligență artificială pentru a procesa datele și a stabili organul de origine pentru cancer.

abonare

„Utilizarea combinației de anumiți biomarkeri pentru detectarea din timp a cancerului are potențialul de a schimba modul în care facem screening în domeniul oncologic. Modelul are la bază același raționament folosit pentru a testa diverse combinații de medicamente pentru tratamentul cancerului”, a declarat Prof. Dr. Nickolas Papadopoulos, autorul studiului.

Sursa foto: Revista Science

Rezultatele studiului au fost publicate pe data de 18 ianuarie în revista Science și aparțin unei echipe de specialiști de la Universitatea Johns Hopkins, din Baltimore, Maryland. De atunci, mai multe echipe de cercetare care beneficiază de mijloacele necesare și-au anunțat dorința de a începe studii suplimentare pe această temă. „Partea deșteaptă este să asociezi ADN-ul cu proteinele specifice tumori”, este de părere Dr. Alberto Bardelli de la Universitatea din Torino, Italia, membru al unuia dintre grupurile care au început cercetări suplimentare.

Mutațiile genetice dictează dezvoltarea celulelor canceroase, iar celulele eliberează în sânge o parte dintre acești biomarkeri, pe care îi identifică testul CancerSEEK. În viitor, testul ar putea fi utilizat pentru „identificarea cancerelor în stadii suficient de incipiente, încât tratamentul lor să reprezinte o simplă intervenție chirurgicală. Și chiar dacă intervenția chirurgicală nu este suficientă, rata de succes este mai mare atunci când tumora nu s-a răspândit”, este de părere Prof. Dr. Marie Lennon, co-autor al studiului.

„Este încă devreme să stabilim cu exactitate utilitatea CancerSEEK și să demonstrăm că poate salva vieți. Vor fi necesare studii mari, efectuate pe o populație extinsă”, sunt de părere autorii studiului.

O nouă abordare – Combinarea mutațiilor genetice cu proteinele și utilizarea inteligenței artificiale pentru procesarea bazelor de date

„Noutatea constă în metoda noastră de clasificare care combină posibilitatea de a observa ADN-ul diverselor mutații cu analiza nivelului de proteine din sânge pentru a pune diagnosticul final”, a declarat Dr. Cristian Tomasetti, co-autor al studiului.

Inițial, s-au luat în considerare sute de gene și 41 de biomarkeri proteici care ar fi putut indica posibilitatea unui cancer, însă totul a fost restrâns de către specialiști la analizarea segmentelor a doar 16 gene și nivelul seric a 8 biomarkeri.

  • În prima parte, CancerSEEK identifică mutațiile din ADN-ul celulelor care circulă prin sânge. Acestui ADN, odată identificat, i se aplică o analiză PCR cu ajutorul căreia se pot identifica 66 până la 80 de segmente ale ADN-ului din cele 16 tipuri de mutații. Rezultatele finale sunt stocate cu un cod de bare specific ADN-ului într-o bază de date.
  • În a doua parte, CancerSEEK determină nivelul din sânge a 8 tipuri de proteine. Această combinație este importantă deoarece, conform specialiștilor, în faze incipiente, tumorile nu eliberează prea multe mutații în sânge.

Rezultatul unui pacient este declarat pozitiv dacă apare frecvent una dintre cele 16 mutații, iar nivelul uneia dintre cele 8 proteine analizate este ridicat. După stabilirea diagnosticului, un alt algoritm pe baza biomarkerilor este utilizat pentru a detecta organul în care a apărut tumora primară.

Pentru studiu, au fost recrutați 1.005 pacienți care aveau unul dintre cele 8 tipuri de cancere enumerate mai sus, în stadiile I-III, și care nu suferiseră o intervenție chirurgicală de înlăturare a tumorilor:

  • 20% dintre pacienți în stadiul I;
  • 49% dintre pacienți se aflau în stadiul II;
  • 31% dintre pacienți în stadiul III.

Testul a identificat prezența cancerului în cazul a 43% dintre pacienții care aveau stadiul I al bolii, 73% pentru pacienții aflați în stadiul II și 78% pentru pacienții în stadiul III.

Sursa foto: Revista Science

Conform graficului de mai sus, testul a detectat între 33% și 98% dintre cazuri, în funcție de tipul tumorii. Sensibilitatea acestuia a fost mai mare pentru cancerele ovarian, hepatic, de stomac, pancreatic și esofagian – tipuri dificil de identificat în stadii incipiente.

Un al doilea grup de oameni sănătoși – 812 la număr, au fost supuși testării pentru a calcula precizia testului. Doar pentru 7 dintre aceștia, testul a identificat un rezultat fals pozitiv, adică o proporție mai mică de 1%.

„Dacă oamenii își imaginează că un simplu test va detecta toate tipurile de cancer, vor fi dezamăgiți. Este un progres uriaș, dar până la aplicarea lui pe întreaga populație mai este de lucru”, a ținut să precizeze Dr. Nitzan Rosenfeld de la Universitatea din Cambridge, Regatul Unit.

Însă grupul Johns Hopkins este de părere că testul CancerSEEK este pregătit pentru a fi testat ca metodă de screening: „Un test nu trebuie să fie perfect pentru a fi util”, a afirmat Dr. Papadopoulos.

În colaborare cu Johns Hopkins, autoritățile sanitare din Pennsylvania au început să folosească testarea CancerSEEK pe mostre de sânge ale voluntarilor femei cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani care nu au avut niciodată cancer.

Mai multe date pe această temă, în următoarele articole:

STUDIU: biopsia lichidă care detectează 80% dintre cancerele colo-rectale în fază incipientă

#ASCO 2017: Biopsia lichidă 2.0: detectarea precoce a cancerului prin analiza profundă a ADN-ului din sânge

#ESMO17. Prima biopsie lichidă care poate selecta pacienții ce răspund cel mai bine la imunoterapie

Studiu: utilizarea biopsiei lichide pentru detectarea cancerului în stadii incipiente