#ASCO19: Adăugarea atezolizumab la bevacizumab + chimioterapie înjumătățește riscul de agravare al bolii sau de deces în NSCLC cu metastaze hepatice

  • Acces la inovație
  • Altfel despre Cancer



Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, fiind responsabil pentru mai mult de 4.800 de decese în fiecare zi. Numeroase tratamente țintite au fost studiate în această patologie. În cadrul întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2018), au fost prezentate rezultatele promițătoare ale studiului IMpower150, asupra combinației atezolizumab și bevacizumab în tratamentul pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) metastatic.

La ASCO 2019, au fost prezentate rezultate pozitive ale unei analize suplimentare plănuite a datelor din studiul IMpower150. Combinația atezolizumab, bevacizumab, chimioterapie (carboplatin și paclitaxel), administrată pacienților cu NSCLC cu metastaze hepatice la diagnostic, care nu au urmat tratament chimioterapic, a dus la creșterea supraviețuirii globale față de chimioterapie (13,3 luni față de 9,4 luni).

abonare

„Suntem încântați să prezentăm rezultate adiționale pozitive ale studiului de fază III, IMpower150. Acestea arată beneficii aduse persoanelor cu metastaze hepatice, aceștia reprezentând o populație cu un prognostic mai rezervat. Tratamentul inițial cu atezolizumab și bevacizumab poate reprezenta o opțiune nouă importantă pentru persoanele cu metastaze hepatice la diagnostic, deoarece înjumătățește riscul de agravare al bolii sau de deces, 60% din pacienți răspunzând la acest tratament.” – Dr. Sandra Horning, Roche.

Sub-analiza pacienților cu metastaze hepatice a arătat că bevacizumab+atezolizumab+chimioterapie a fost asociat cu :

  • Creșterea supraviețuirii globale față de chimioterapie (13,3 luni vs 9,4 luni);
  • Scăderea riscului de progresie a bolii sau de deces cu 59%, față de chimioterapie;
  • Răspuns global de 60,8%, față de 41,1% în cazul bevacizumab+chimioterapie;
  • O durată mediană de răspuns de 10,7 luni față de 4,6 luni la  bevacizumab+chimioterapie.

Studiul IMpower150, de fază III, deschis, multicentric, randomizat, controlat, a comparat trei combinații terapeutice de primă linie- chimioterapie (paclitaxel+ carboplatin) împreună cu atezolizumab, cu bevacizumab sau cu amândouă. Au fost incluși 1,202 de participanți, dintre care 157 nu au îndeplinit criteriu de non-aberație EGRF sau ALK.

Profilul de siguranță al terapiei combinate a fost în concordanță cu cel al terapiilor individuale. Nu au fost identificate noi semnale de alarmă ale siguranței combinației.

Despre bevacizumab și atezolizumab

Bevacizumab (Avastin) este un anticorp monoclonal care acționează specific pe factorul de creștere vascular endotelial (VEGF), o proteină ce stimulează dezvoltarea de noi vase de sânge (neoangiogeneză). Prin blocarea VEGF, bevacizumab împiedică dezvoltarea tumorii, deoarece fără noi vase de sânge nu poate prelua nutrienții necesari de la organism.

Mecanismul de acțiune al bevacizumab: prin inhibarea VEGF, scade formarea de noi vase în tumoră și o privează de nutrienți.
© 2018 by the American Society of Neuroradiology

Atezolizumab (Tecentriq) este un anticorp monoclonal, care recunoaște și acționează specific asupra PD-L1. Aceasta este o proteină de pe suprafața celulelor canceroase, care inhibă imunitatea organismului și lupta împotriva tumorii. Atezolizumab susține astfel sistemul imun în atacarea cancerului și inhibă progresia bolii.

Mecanismul de acțiune al atezolizumab
Sursa foto: Tecentriq.com

Pe baza rezultatelor studiului IMpower150, FDA a aprobat în decembrie 2018 acești agenți, în combinație cu carboplatin și paclitaxel, în tratamentul de primă linia al adulților cu NSCLC metastatic, fără aberațiii EGRF sau ALK. În martie 2019, acest regim terapeutic a fost aprobat pentru punerea pe piață și în UE, pentru tratamentul adulților cu NSCLC metastatic, fără mutații EGRF sau ALK. La cei cu tumori EGRF-mutante sau ALK-pozitive, indicația se aplică doar în cazul eșecului terapiilor țintite.

NSCLC

NSCLC este cel mai prevalent subtip de cancer pulmonar. 15-20 % dintre pacienții cu NSCLC prezintă și metastaze hepatice, ceea ce îngreunează tratamentul. Aceștia au un prognostic mai rezervat, cu o creștere a riscului de deces de 50%. În plus, acești pacienți au mai des metastaze și în alte organe.

Citește și: