#ASCO20. Imunoterapia cu pembrolizumab este eficientă în linia întâi pentru cancerul colorectal metastatic MSI-H/dMMR

  • Altfel despre Cancer
  • Medicina personalizată



Terapia de linie întâi cu inhibitorul de puncte de control pembrolizumab (Keytruda) a dublat perioada de supraviețuire lipsită de boală la pacienții cu cancer colorectal metastatic MSI-H/dMMR (instabilitate satelitară înaltă/deficit de mismatch repair): 16,5 luni, față de 8,2 luni în grupul de control cu chimioterapie. KEYNOTE-177 este primul studiu care arată beneficii ale pembrolizumab ca terapie de primă linie la acești pacienți. Rezultate ale unei analize interimare au fost prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, desfășurate virtual anul acesta, în perioada 29-31 mai.

Congresul American de Oncologie Clinică ASCO 2020 Annual Meeting

„Aceste rezultatele mult așteptate vor schimba practica clinică. Pembrolizumab funcționează în acest grup de pacienți cu boală avansată, în studii nerandomizate. Acest studiu randomizat demonstrează un beneficiu major al tratamentului de primă linie cu pembrolizumab, care ar trebui să fie noul standard de îngrijire”- autorul principal al studiului, Dr. Thierry André, Universitatea Sorbona și Spitalul Sfântul Anton din Paris.

Rezultatele studiului KEYNOTE-177

La 12 luni, respectiv 24 de luni, supraviețuirea liberă de boală a fost de 55,3%, respectiv 48,3% în grupul de tratament cu pembrolizumab, față de 37,3%, respectiv 18,6% în grupul de tratament chimioterapic.

abonare
Grafic surpaviețuire cancer colorectal metastatic pembrolizumab vs chimioterapie.
Procentul de pacienți liberi de boală pe parcursul urmăririi: grup pembrolizumab (verde) vs. chimioterapie (roșu). Sursă: ASCO.

Proporția de pacienți la care s-a observat o scădere a volumului tumoral (rata de răspuns obiectiv) a fost de 43,8% în grupul de tratament cu pembrolizumab față de 33,1% în în grupul de tratament chimioterapic. 11% dintre pacienții care au primit pembrolizumab au răspuns complet (tumora nedetectabilă), 32,7% au răspuns parțial (scădere a volumului tumoral), iar la 30,9% boala a fost stabilă. În grupul cu chimioterapie răspunsul a fost: 3,9% răspuns complet, 29,2% răspuns parțial, 42,2% boală stabilă.

Tabel comparație rată de răspuns pembrolizumab vs chimioterapie.
În grupul tratat cu pembrolizumab rata de răspuns total a fost aproape de 3 ori mai mare ca cea din grupul chimiotratat.

Durata de răspuns a fost mai lungă în grupul tratat cu pembrolizumab: 43% dintre pacienți au avut o durată de răspuns mai lungă de 2 ani, față de 35% dintre pacienții grupului de control.

Grafic durată răspuns pembrolizumab vs chimioterapie cancer colorectal metastatic.
Majoritatea pacienților au continuat să răspundă la pembrolizumab la doi ani. Sursă: ASCO.

Evenimentele adverse severe (grad 3 sau mai mare) legate de tratament au fost mai rare la cei tratați cu pembrolizumab (22% vs 66%). Profilurile de toxicitate ale celor două tipuri de tratament sunt foarte diferite. Pembrolizumab a fost asociat mai ales cu reacții adverse mediate imun (colită și hepatită). Cele mai comune fenomene toxice legate de chimioterapie au fost diaree, neutropenie, oboseală, greață și vărsături, stomatită, alopecie și neurotoxicitate.

Despre studiu KEYNOTE-177

Până la data limită a analizei, studiu de fază III a inclus 307 de pacienți cu cancer metastatic colorectal MSI-H/dMMR. Aceștia au fost împărțiți randomizat în două grupuri de tratament de linie întâi: fie pembrolizumab până la 2 ani, fie unul dintre 6 regimuri de chimioterapie, la alegerea investigatorului. Regimurile de chimioterapie folosite au fost: mFOLFOX6 (5-fluorouracil, leucovorin, oxaliplatin), FOLFIRI (5-fluorouracil, leucovorin, irinotecan), care pot fi utilizate ca atare sau se poate adăuga fie bevacizumab, fie cetuximab.

Obiectivele principale ale studiului au fost supraviețuirea liberă de boală și cea globală. Printre obiectivele secundare ale studiului se numără rată globală de răspuns și siguranța. Studiul continuă pentru a evalua supraviețuirea globală. În momentul progresiei, pacienților din grupul de chimioterapie le-a fost permisă trecerea în grupul de tratament cu pembrolizumab.

MSI-H/ dMMR în cancerul colorectal

Aproximativ 5% dintre pacienții cu mCCR au un nivel înalt de mutații, MSI-H. În cazul tumorilor MSI-H/dMMR repararea ADN-ului este afectată, crescând astfel numărul de mutații. Studii anterioare au arătat că la anumiți pacienți, tumorile MSI-H/dMMR sunt asociate cu scăderea supraviețuirii. În plus, pacienții cu tumori metastatice MSI-H/dMMR au o rată mai mică de răspuns la chimioterapie.

Studiile anterioare asupra pacienții cu cancer colorectal metastatic, refractar la chimioterapie, au arătat că pembrolizumab are o rată de răspuns și creștere a supraviețuirii mai bună.

În prezent, pembrolizumab este aprobat de FDA ca tratament de linie a doua pentru cancerul colorectal metastatic. Autorii studiului se așteaptă ca, pe baza rezultatelor prezentate și a celor care vor fi publicate la finalul studiului, FDA să extindă indicația și pentru utilizarea ca tratament de linia întâi.

„S-a demonstrat că imunoterapii precum pembrolizumab sunt eficiente ca tratament de linie a doua pentru boala avansată. Acum începem să vedem, în studii ca acesta, eficiență semnificativă pentru imunoterapii ca tratament de linie întâi pentru cancere avansate cu semnături genetice specifice: în acest caz cancer colorectal metastatic MSI-H sau dMMR. Datele prezentate au potențialul de a schimba standardul de îngrijire”- Dr. Howard A. Burris III, președinte ASCO.

Citește și: