#ASCO2020. Studiul CASPIAN: Durvalumab plus chimioterapie oferă o eficacitate susținută în cancerul pulmonar cu celule mici extins, reducând cu până la 25% riscul de deces față de chimioterapia clasică

  • Oncologie



Tratamentul în prima linie cu Imfinzi (substanța activă durvalumab), în combinație cu chimioterapia cu etoposid și carboplatină sau cisplatină, a demonstrat o rată de supraviețuire globală susținută semnificativă din punct de vedere clinic pentru adulții cu cancer pulmonar cu celule mici extins (ES-SCLC). Acestea sunt ultimele date despre terapia cu Imfinzi în ES-SCLC provenite din studiul de fază III CASPIAN, prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică, ASCO 2020

„După doi ani de urmărire, Imfinzi continuă să arate îmbunătățiri susținute și semnificative în ceea ce privește supraviețuirea și răspunsul la tratament pentru pacienții care se confruntă cu această boală devastatoare și agresivă. Aceste date consolidează durvalumab+chimioterapie drept un nou standard important de îngrijire pentru pacienții cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu extins, iar acest regim oferă pacienților o dozare convenabilă la fiecare patru săptămâni în timpul terapiei de întreținere. Așteptăm cu nerăbdare să aducem beneficiile Imfinzi pacienților din întreaga lume.”- a afirmat José Baselga, Vice Președinte Executiv Oncology R&D AstraZeneca.

Conform urmăririi realizate timp de mai mult de doi ani de la aprobarea FDA, tratamentul cu durvalumab și chimioterapie arată o eficacitate susținută, reducând cu până la 25% riscul de deces față de chimioterapia clasică. Pe scurt, în urma analizelor realizate, s-a estimat că la 24 de luni:

abonare
  • 22% din pacienții tratați cu durvalumab erau în viață, față de 14,4% dintre cei cărora li s-a administrat chimioterapie;
  • 11% din pacienți erau în viață și nu prezentau progresie a bolii (progression-free survival), față de 2,9% dintre cei care au primit chimioterapie.

De asemenea, combinația durvalumab/chimioterapie a menținut o rată de răspuns obiectiv de 68%, față de 58%, iar după 2 ani 13,5% din pacienți prezentau răspuns la tratament fără progresia bolii, față de 3,9% pentru chimioterapie. La 24 de luni, 12% dintre pacienții din brațul de studiu au rămas la tratamentul cu durvalumab.

,,Aceste rezultate actualizate din studiul CASPIAN arată că un remarcabil 22% dintre pacienți sunt încă în viață la 24 de luni, susținând beneficiile tratamentului cu durvalumab+chimioterapie. Acesta este un tratament eficient în prima linie în cadrul cancerul pulmonar cu celule mici extins, unde îmbunătățirea rezultatelor a fost o provocare.”- a afirmat Prof. Luis Paz-Ares, Universitatea Doce de Octubre, Madrid, Spania, principalul autor al studiului CASPIAN.

Despre siguranța și tolerabilitatea tratamentului

Siguranța și tolerabilitatea durvalumab plus chimioterapie au fost în concordanță cu profilul de siguranță cunoscut al acestor medicamente. Rezultatele au arătat că 62,3% dintre pacienții din grupul de studiu au prezentat reacții adverse de gradul 3 sau 4, versus 62,8% în grupul de control. Procentul pacienților care au întrerupt tratamentul a fost de 10,2% pentru grupul de studiu și 9,4% pentru control.

La începutul acestui an, FDA a aprobat tratamentul de primă linie cu durvalumab în combinație cu etoposide și carboplatin sau cisplatin pentru ES-SCLCÎn acest moment, durvalumab în combinație cu etoposid și carboplatină sau cisplatină pentru tratamentul de primă linie în ES-SCLC se află în faza de control și reglementare în UE și Japonia.

Despre durvalumab

imfinzi-durvalumab

Durvalumab este un anticorp monoclonal care blochează interacțiunea ligandului PD-L1 cu moleculele PD-1 și CD80. Durvalumab este aprobat pentru tratarea pacienților cu carcinom urotelial avansat sau metastatic local în anumite condiții, pentru cancerul pulmonar non-microcelular stadiul 3 nerezecabil în monoterapie și reprezintă tratamentul de primă linie aprobat FDA în cancerul pulmonar cu celule mici extins (ES-SCLS) în combinație cu etoposid și carboplatin sau cisplatin.

Mai multe articole despre durvalumab:

Imaginea ilustrează plămânii - cancerul pulmonar

 Despre cancerul pulmonar cu celule mici extins

Conform GLOBOCAN, cancerul pulmonar se află pe primul loc privind incidența și mortalitatea, înregistrându-se 11.340 de noi cazuri în 2018 și 10.277 decese. Cancerul pulmonar cu celule mici reprezintă aproximativ 25% dintre totalul acestor cazuri, restul de 75% fiind atribuite cancerului pulmonar non-microcelular. Statisticile arată că peste 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer bronhopulmonar au fost fumători sau sunt fumători în momentul diagnosticului. 

Statistici GLOBOCAN 2018 România mortalitate prevalență cancer pulmonar mamar colon prostată rect urotelial
Prevalența și incidența cancerului în România – cancerul pulmonar reprezintă cel mai prevalent și mortal tip de cancer. Sursa foto GLOBOCAN 2018

Citește și: