#ASH19. Blinatumomab, superior chimioterapiei standard pentru tratamentul copiilor și adulților tineri cu leucemie limfoblastică acută recidivată

  • Imuno-oncologia



Blinatumomab este mai eficient decât chimioterapia la copiii și adulții tineri cu leucemie limfoblastică acută de linie B (LAL-B), care înregistrează recăderi ale bolii, conform unui studiu prezentat la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Hematologie (ASH 2019). Datorită acestei imunoterapii mai mulți pacienți devin eligibili pentru un transplant de măduvă osoasă. Pacienții tratați cu blinatumomab supraviețuiesc mai mult, prezintă mai puține reacții adverse și se înregistrează mai puține cazuri de boală minimă reziduală (MRD –  minimal residual disease).

Pentru prima dată după decenii, imunoterapia cu blinatumomab se impune ca un nou standard pentru tratamentul de consolidare după reinducție pentru LAL-B și ameliorează semnificativ prognosticul pacienților aflați la risc înalt și intermediar.

abonare

Blinatumomab este prima moleculă aprobată de FDA care funcționează prin tehnologia BiTE (Bispecific T cell Engager). Acesta este un anticorp bispecific, o structură care are în componență două situsuri de legare diferite pentru antigene. Tehnologie BiTE scanează organismul și recrutează limfocitele T ale pacientului să recunoască și să atace celulele tumorale.

mecanism anticorpi bispecifici cancer blinatumomab CD19 CD3
Blinatumomab este un anticorp bispecific și funcționează prin leagarea a două molecule – CD19, un antigen exprimat pe suprafața limfocitelor B și CD3, un antigen exprimat la suprafața limfocitelor T. Prin această interacțiune, limfocitele T pot recunoaște și distruge celulele canceroase. Sursa foto – Dovepress

La copiii cu LAL-B, care înregistrează o recădere după tratamentul inițial, standardul actual include chimioterapia. După primele 4-6 săptămâni de chimioterapie, urmează un nou regim intensiv de chimioterapie, numit și tratament de consolidare, pentru a scădea și mai mult activitatea bolii. Ulterior, transplantul de celule stem hematopoietice este tratamentul optim pentru 50% dintre pacienți.  Momentul în care s-a produs recăderea – în timpul tratamentului inițial sau la scurt timp după încheierea acestuia – reprezintă unul dintre factorii luați în considerare.

Analiza prezentată în cadrul ASH 2019 a inclus 208 copii și adulți tineri, cu vârste cuprinse între 1 și 30 de ani, cu LAL-B recidivată, care au primit chimioterapie de reinducție și erau încadrați la categoria de risc înalt sau intermediar.

Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul în care s-a adminstrat blinatumomab pentru două luni și grupul de control care a primit chimioterapia standard.

Supraviețuirea fără recidivă a bolii (disease free survival) a fost principalul obiectiv al studiului. S-au mai evaluat și supraviețuirea generală, eligibilitatea pentru transplant, modificările în ceea ce privește statusul MRD și reacțiile adverse. Înrolarea în studiu s-a oprit precoce datorită rezultatelor analizei interimare care a arătat beneficiile aduse de blinatumomab, rezultate care au fost suficiente pentru a transforma medicamentul într-un nou standard terapeutic.

  • 79% dintre cei care au primit blinatumomab aveau status MRD negativ comparativ cu doar 21% dintre cei care au continuat chimioterapia.

După o perioadă de urmărire de 1,4 ani rezultatele au arătat:

  • Rata de supraviețuire fără recidivă a fost de 59% în cazul pacienților tratați cu blinatumomab, versus 41% în grupul de control;
  • Supraviețuirea generală a fost de 79% versus 59%;
  • Eligibilitatea pentru transplant: 73% versus 45%.

De asemenea, datele confirmă rezultatele din studii anterioare care arătau că tratamentul cu blinatumomab determină mai puține reacții adverse decât chimioterapia standard.

„Experiențele anterioare arată că transplantul de măduvă osoasă este cea mai bună șansă la vindecare a copiilor și adulților tineri cu LAL-B. Pe baza acestui studiu, blinatumomab este opțiunea care permite mai multor pacienți să primească transplantul. Credem că acesta este motivul pentru care s-au obținut rezultatele favorabile asupra supraviețuirii la pacienții tratați cu blinatumomab” – Dr. Patrick A. Brown, John Hopkins Kimmel Cancer Center, autorul principal al studiului

Ratele de vindecare pentru pacienții tineri cu LAL sunt ridicate, cu toate acestea, aproximativ 15% înregistrează recăderi. Recăderile care apar la mai puțin 3 ani de la diagnostic sau cazurile în care pacienții au status MRD pozitiv după prima luna de chimioterapie sunt însoțite de un prognostic mai puțin favorabil.

Chimioterapia determină efecte adverse severe în cazul unor pacienți sau uneori nu reduce activitatea bolii la un status necesar pentru realizarea transplantului. Din aceste motive, transplantul este contraindicat sau amânat în cazuri selecționate. Studiul a evaluat blinatumomab-ul ca o nouă opțiune de tratament de consolidare după fază de reinducție.

Blinatumomab este o imunoterapie aprobată de FDA pentru leucemia acută limfoblastică de linie B recidivată sau refractară la pacienții pediatrici sau adulți dar și pentru LAL-B la pacienți în prima sau a doua remisiune completă, cu MRD ≥0.1%.

Acesta este primul studiu care confirmă beneficiile tratamentul în populația pediatrică, la copiii care înregistrează boală minimă reziduală după tratamentul de inducție. Autorii atrag atenția asupra faptului că blinatumomab poate fi considerat un nou standard terapeutic doar pentru pacienții cu profilul de risc stabilit în studiu, nu pentru pacienții la risc scăzut sau pentru cei care nu au înregistrat recidiva bolii.

Citește și: