Inițiativa Cancer Moonshot: 215 milioane de dolari, investiți pentru a descoperi pacienții cu cancer care vor răspunde la terapiile imuno-oncologice

  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizată



Institutul Național de Sănătate (NIH) al Statelor Unite împreună cu PhRMA și alte nouă companii farmaceutice afiliate au semnat Parteneriatul pentru Accelerarea Terapiilor Oncologice (PACT), un parteneriat în valoare de 215 milioane de dolari care se va desfășura pe durata a 5 ani.

Proiectul este o parte a inițiativei Cancer Moonshot și urmărește, în primă fază, dezvoltarea terapiilor care au la bază biomarkerii deja descoperiți și descoperirea de noi biomarkeri pentru tratamentul cancerului. Cu ajutorul biomarkerilor se poate identifica dacă un pacient este eligibil pentru administrarea unei anumite terapii, se poate monitoriza efectul terapiei, dar și evoluția tumorii.

abonare

Cancer Moonshot este un proiect care urmărește dezvoltarea a cât mai multe terapii oncologice, pentru cât mai mulți pacienți, ținând seama și de importanța prevenției cancerului, prin metode de screening adecvate. Primul buget pentru Cancer Moonshot, în valoare de 300 de milioane de dolari, a fost aprobat în decembrie 2016 cu scopul de a finanța inițiativele Moonshot, una dintre aceste prime inițiative fiind PACT.

PACT este un exemplu al modului în care companiile biofarmaceutice și instituții din domeniul sănătății publice pot colabora în beneficiul pacientului, pentru a spori avansul cercetării în domeniul imuno-oncologiei.

Domeniul imuno-oncologiei este în continuă dezvoltare, iar imunoterapiile (medicamente care stimulează răspunsul sistemului imunitar al pacientului) demonstrează cele mai mari rate de remisiune a cancerului atunci când pacientul este eligibil pentru una dintre acestea. PACT își propune identificarea altor biomarkeri pentru terapiile imuno-oncologice existente, în așa fel încât pacienții să primească tratamentul potrivit, la momentul potrivit, evitând inițierea tratamentului la acei pacienți despre care se știe că nu vor avea răspunsul așteptat și/sau vor dezvolta reacții adverse severe. Astfel, PACT are potențialul de a facilita dezvoltarea medicinei personalizate în domeniul imuno-oncologiei.

Pentru a facilita aprobarea medicamentelor oncologice care au la bază biomarkerii, în luna iunie a acestui an, FDA (Food and Drug Administration) a pus în practică un nou mod de aprobare a terapiilor, pe baza biomarkerului localizat în tumoră și nu pe baza organului unde aceasta este localizată, ca până acum.

Puteți citi despre cele mai noi descoperiri și aprobări în domeniul imuno-oncologiei în următoarele articole:

Pembrolizumab crește supraviețuirea generală de peste două ori mai mult decât chimioterapia la pacienții cu carcinom pulmonar non-microcelular avansat, PD-L1 pozitiv

FDA aprobă a doua terapie CAR T – Yescarta, pentru tratamentul pacienților cu limfom non-Hodgkin difuz cu celule B mari

Tecentriq, aprobat ca monoterapie pentru tratarea cancerului pulmonar și a cancerului urotelial